Witam
Chciałbym umieścić części zawarte w zespole w grupach. Innymi słowy, aby mieć bardziej syntetyczny i przejrzysty wał, chciałbym ułożyć części mojego zespołu w grupy. Z drugiej strony chciałbym to zrobić bez tworzenia podzespołów, które utrudniają zarządzanie ograniczeniami i wydłużają aktualizacje.
Uważam, że istnieje pewien element, który pozwala na:
- grupowanie części w zespole (tylko na poziomie drzewa konstrukcyjnego)
- bez tworzenia podzespołów w katalogu, w którym znajdują się zespół i części.
Czy znasz ten element i jak mogę go stworzyć?
Z góry dziękuję za pomoc.
Witam
w SolidWorks klikasz prawym przyciskiem myszy na część w złożeniu, a następnie tworzysz folder i nazywasz go w dowolny sposób. Następnie możesz umieścić w nim wszystkie elementy, które chcesz. To nie działa w Catii, czy nie ma nic podobnego?
To jest to, co próbuję zrobić z CATIA. Myślę, że mieszkańcy CATIA powinni mieć pomysły.
Witam
Dzięki Catia możesz tworzyć "komponenty" w swoim CATProduct. Pozwolą Ci one sklasyfikować PART bez tworzenia powiązanego pliku; Z drugiej strony będziesz miał ten sam problem z zarządzaniem ograniczeniami.
3 polubienia
Witam
+1 marc.l
Dodałbym, że tylko po to, aby ułatwić wewnętrzną reorganizację zespołu, zmieniam następujące opcje CATIA.
1) Zezwól na przeciąganie/upuszczanie.
2) Przyklej komponenty "Tjrs" z ograniczeniami montażowymi.

Nie można zapomnieć o tym, aby komponent był elastyczny, w przeciwnym razie ograniczenia części utworzonych przed przeniesieniem części do komponentu nie będą działać.
1 polubienie
Cześć Franck,
Super. Dziękuję za bardzo jasną odpowiedź.
Zanim zamknę post, zamierzam zrobić prosty przypadek testowy i wrócę później, aby zamknąć lub poprosić o uzupełnienia.
Dziękuję za pomoc.
Cześć Franck,
Jak wspomniano wcześniej, wracam z przypadkiem testowym.
Zmiękczony składnik działa bardzo dobrze. Pozwala mi to przechowywać części w tym komponencie i pozostawiać ograniczenia tylko na poziomie części, a nie komponentu (patrz przykład Test2-Test3, który działa).
Nawiasem mówiąc, aby to zrobić, nie robię opcji Wklej komponenty "Tjrs z ograniczeniami montażu" (dla moich konkretnych potrzeb). Pozwala mi to na utrzymanie ograniczeń między częściami umieszczonych na poziomie produktu. Jest to bardzo przydatne do rozpoznawania linków w DMU Kinematics.
W przeciwnym razie, nawet jeśli ten zrelaksowany komponent zadziała, nadal muszę sprawdzić, czy nie można zautomatyzować procedury.
Rzeczywiście, po dodaniu komponentów i przeciągnięciu części do komponentów, ograniczenia są umieszczane w ostrzeżeniu (wykrzyknik w żółtym kółku). W związku z tym konieczne jest ponowne wykonanie ograniczeń (patrz przykładowa część 2). Odbywa się to szybko, ponieważ stworzyłem swoje ograniczenia na podstawie publikacji. Niemniej jednak, czy nie istniałaby metoda tworzenia komponentów i umieszczania części w komponentach bez łamania ograniczeń?
Z góry dziękuję za pomysły.
tests.zip
Witam, rzeczywiście, jeśli nie chcesz przesuwać wiązań w komponentach, ale pozostawić je na poziomie głowy tyłek, nie powinieneś wybierać opcji Wklej komponenty "Tjrs z wiązaniami montażu".
W rezultacie ograniczenia zakończą się niepowodzeniem, a następnie albo je powtórzysz, albo ponownie połączysz (przycisk plus).
Nie ma wyboru (idealnym rozwiązaniem jest uporządkowanie części w komponentach przed utworzeniem wiązań).
1 polubienie
OK, dziękuję za radę.
W związku z tym konieczne jest lepsze wykonanie wiązań między częściami po utworzeniu elastycznych komponentów.
Z drugiej strony problem, który właśnie zauważyłem, jest następujący. W tym przypadku, gdy po utworzeniu komponentu elastycznego ma zostać utworzone wiązanie między 2 częściami, program CATIA nie zezwala na wybranie części, tylko komponentów, ponieważ program CATIA wybiera tylko komponenty.
Jak zatem możemy utworzyć wiązania między 2 częściami, skoro komponenty elastyczne zostały już utworzone?
Fakt zmiękczenia (komponentu lub podzespołu) pozwala na tworzenie wiązań ze środowiskiem zewnętrznym. Chcesz związać dwie części tego samego komponentu, a jednocześnie mieć wiązania pod złożeniem głównym (po prawej)?
Nie pytaj mnie, skąd bierze się to zachowanie? ale aby móc to zrobić , musisz wybrać, przytrzymując Ctrl, dwa elementy, które mają być ograniczone przed wybraniem typu wiązania.
Nadal radziłbym mieć "STAŁY" kawałek listwy na poziomie zespołu głowicy.
1 polubienie
Dziękuję Franck za Twoją opinię.
Nie, wydaje mi się, że to, czego szukam, nie do końca odpowiada Twojemu przeformułowaniu. Kontrolka Ctrl lub brak nie była dla mnie skuteczna w dwóch opisanych poniżej przykładach.
Postaram się więc wyjaśnić moją potrzebę.
EXEMPLE1:
Weźmy 2 części (część 1 i część 2) odpowiednio w 2 różnych elastycznych komponentach (komponent 1 i komponent2):
- Część 1 w komponencie 1.
- Część 2 w Komponencie 2.
W tym momencie nie mogę utworzyć wiązania między 2 częściami, ponieważ można wybrać tylko komponenty.
EXEMPLE2:
Inny przykład, w moim komponencie 1 mam swoją zbudowaną część, którą chciałbym naprawić. Nie mogę nałożyć ograniczenia na trwałość na moją zbudowaną część. Catia chce mnie zmusić do skupienia się na komponencie. W załączeniu zostawię Wam przykład.
1) Czy możecie przekazać mi swoją opinię na temat tych nowych elementów?
2) Czy na przykładzie w kopii zatrzymujesz się, aby umieścić fiksację na ramce zawartej w komponencie 1?
Z góry dziękuję za pomoc.
test_robot3r.zip
Witam:
EX 1 (bez PB) Tworzę ograniczenia, Ctrl, a następnie wybieram typ ograniczeń
Wyłącz tryb hybrydowy, może PB pochodzi stamtąd?

EX 2
Jak już powiedziałem, część lub podzespół musi znajdować się pod zespołem głównym, w każdym zespole musi być stałe odniesienie (to stałe odniesienie nie może znajdować się w "zmiękczonym" komponencie).