Czy postępujesz zgodnie z podzespołem konfiguracji w głównym zespole?

Witam

Sytuacja: 

Wyobraźmy sobie cylinder z kilkoma odniesieniami. Ten cylinder to pierwszy zespół nr 1. Na tym cylindrze istnieje możliwość montażu innych opcjonalnych części. Stanowią one drugi zespół nr 2 (ten nie ma wpływu na dany problem).

Te dwa SS / Assy są zgrupowane razem w jednym Assy : Assy_general.

Zespół nr 1 (cylinder) ma kilka konfiguracji: #Ref1, #Ref2, #Ref3 itp. Należy pamiętać, że wybór konfiguracji tego zestawu jest dokonywany za pośrednictwem programu Configuration Publisher.

assy_general ma trzy konfiguracje: #Open ;  #Movable ; #Close. Te ostatnie umożliwiają wykonanie assy_general cylindra w pozycji otwartej, zamkniętej lub bez ruchu.

Problem: 

Gdy siłownik jest skonfigurowany, przypisując mu w ten sposób określone odniesienie (konfigurację), to ostatnie nie następuje w konfiguracjach Assy_general. 
Przykład: 

Przed konfiguracją: 

• Assy_general: #Open (Nr zes.1 #Ref2)
                                #Movable (AssyN°1 #Ref2)
                                #Close (AssyN°1 #Ref2)

Załóżmy, że chcę mieć odniesienie 1 (#Ref1) dla cylindra i jestem w #Movable konfiguracji Assy_general (na przykład) podczas konfigurowania zestawu1. Klikam więc na assyN°1 w drzewie, otwieram Configuration Publisher, przypisuję #Ref1, zamykam Configuration Publisher.

Po skonfigurowaniu: 

• Assy_général: #Open (AssyN°1 #Ref2)
                                #Movable (AssyN°1 #Ref1)
                                #Close (AssyN°1 #Ref2)

Chciałbym, aby w tym przypadku fakt konfiguracji ss/assy n°1 miał również wpływ na konfiguracje #Open i #Close.

To jest :

• Assy_général: #Open (AssyN°1 #Ref1)
                                #Movable (Zesp. 1 #Ref1)
                                #Close (AssyN°1 #Ref1)

Wiem, że ręczny wybór konfiguracji pozostawia wybór pomiędzy [dla wszystkich konfiguracji; tylko ta konfiguracja itd..], ale później, podczas korzystania z tego zestawu, konieczne będzie przejście przez Configuration Publisher.

Z góry dziękujemy,

Pozdrowienia

Kaharnn.

Wszystko, co musisz zrobić, to kliknąć prawym przyciskiem myszy na swój zespół w drzewie tworzenia i wybrać "Konfiguruj komponent"

Jeśli masz 2 różne konfiguracje podzespołów w 2 konfiguracjach zestawu, będziesz mieć dostęp do tabeli, która umożliwia wybranie dowolnej konfiguracji podzespołu dla dowolnej konfiguracji zestawu

2 polubienia

@pascal

Próbowałem tego wcześniej, ale ta metoda nie jest odpowiednia. 

Po prostu dlatego, że chcę, aby konfiguracja assyN°1 pozostała taka sama we WSZYSTKICH konfiguracjach assy_general, i to po każdej modyfikacji konfiguracji assyN°1.

W rzeczywistości nie musisz mu mówić za każdym razem, że przypisanie tej lub innej konfiguracji assyN°1 musi mieć wpływ na WSZYSTKIE konfiguracje assy_general.
Ta zmiana powinna zostać wprowadzona automatycznie. 

W rzeczywistości nie wiem jak inni, ale osobiście nie dostałem NIC o twoim problemie.

Czy chcesz modyfikować konfiguracje swoich podzbiorów zgodnie z Twoimi zestawami, czy też chcesz, aby Twoje podzbiory były takie same we wszystkich zestawach???

Twój problem polega na linkach? Albo uaktualnienie wszystkich tych ludzi???

Cdt

@G.

Wybaczcie, nie jest łatwo to wytłumaczyć.

Powiedziałbym raczej, że chcę podążać za konfiguracjami moich podzbiorów w konfiguracjach mojego zespołu.
I to bez konieczności mówienia mu, że taki a taki wybór takiej konfiguracji podzbioru ma być przypisany do "Całej konfiguracji" tego zbioru.

Np. > Przed modyfikacją jednego z podzbiorów (ss/assyN°1), będąc w konfiguracji zbioru ogólnego#Open

--Assy_general (#Open)   --Assy_general (#Movable)          --Assy_general (#Close)     
--ss/assyN°1 (#Ref1)  --ss/assyN°1 (#Ref1)                     --ss/assyN°1 (#Ref1)              
--ss/assyN°2(#RefA)   --ss/assyN°2(#RefA)                      --ss/assyN°2(#RefA)              

> OBECNIE po modyfikacji jednego z podzbiorów (ss/assyN°1)

--Assy_general (#Open)   --Assy_general (#Movable)          --Assy_general (#Close)     
--ss/assyN°1 (#Ref2)    --ss/assyN°1 (#Ref1)                     --ss/assyN°1 (#Ref1)             
--ss/assyN°2(#RefA)   --ss/assyN°2(#RefA)                      --ss/assyN°2(#RefA)               

Widzimy, że konfiguracja ss/assyN°1 uległa zmianie, ale TYLKO w konfiguracji ogólnego zestawu #Open. W konfiguracji #Movable i #Close ss/assyN°1 nadal ma konfigurację #Ref1.

> Czego bym sobie życzył po modyfikacji jednego z podzbiorów (ss/assyN°1)

--ss/assyN°1 (#Ref2)              --ss/assyN°1 (#Ref2)                     --ss/assyN°1 (#Ref2)
--ss/assyN°2(#RefA)   --ss/assyN°2(#RefA)                      --ss/assyN°2(#RefA)               

Powiedzmy, że samo w sobie jest to proste w normalnych czasach.  Wystarczy wybrać opcję "Cała konfiguracja" podczas zmiany konfiguracji jednego z podzespołów.
Problem polega na tym, że nie przechodzę bezpośrednio przez nazwy konfiguracji. Korzystam z Wydawcy Konfiguracji, który pozwala mi wybrać charakterystykę mojego cylindra, a następnie to Wydawca konfiguracji wybiera konfigurację podzbioru odpowiadającą wybranym charakterystykom.
Nie ma więc kroku, w którym możesz wybrać "Cała konfiguracja". Na tym polega problem.

Powiedziałbym, że jest to opowieść o połączeniu.

1 polubienie

(Przepraszam za układ...)

Np. > Przed modyfikacją jednego z podzbiorów (ss/assyN°1), będąc w konfiguracji zbioru ogólnego #Open

--Assy_general (#Open)
   --ss/assyN°1 (#Ref1)
   --ss/assyN°2(#RefA)

--Assy_general (#Movable)
   --ss/assyN°1 (#Ref1)
   --ss/assyN°2(#RefA)

--Assy_general (#Close)
   --ss/assyN°1 (#Ref1)
   --ss/assyN°2(#RefA)

> OBECNIE po modyfikacji jednego z podzbiorów (ss/assyN°1)

--Assy_general (#Open)
   --ss/assyN°1 (#Ref2)
   --ss/assyN°2(#RefA)

--ss/assyN°1 (#Ref1)
   --ss/assyN°2(#RefA)

--Assy_general (#Close)
   --ss/assyN°1 (#Ref1)
   --ss/assyN°2(#RefA)

Widzimy, że konfiguracja ss/assyN°1 uległa zmianie, ale TYLKO w konfiguracji ogólnego zestawu #Open. W konfiguracji #Movable i #Close ss/assyN°1 nadal ma konfigurację #Ref1.

> Czego BYM CHCIAŁ po modyfikacji jednego z podzbiorów (ss/assyN°1)

--Assy_general (#Open)
   --ss/assyN°1 (#Ref2)
   --ss/assyN°2(#RefA)

--ss/assyN°1 (#Ref2)
   --ss/assyN°2(#RefA)

--Assy_general (#Close)
   --ss/assyN°1 (#Ref2)
   --ss/assyN°2(#RefA)

Tak więc, jak @Pascal powiedziałeś, masz komponent skonfigurowany przez kliknięcie prawym przyciskiem myszy w wersji końcowej i będziesz mógł wybrać, które podzespoły mają zostać usunięte, a które nie i jaka konfiguracja jest używana!

Bądź ostrożny, Solidworks radzi sobie bardzo źle i szybko zdasz sobie sprawę z odwróconych wiązań, modeli, które nie są aktualizowane, a nawet konfiguracji. którzy nie ubrali się odpowiednio...

Powodzenia!!!  

Ps: Święta krowa! Zajęło mi dużo czasu, aby to zrozumieć!! :) ale dzięki twojemu drugiemu wyjaśnieniu myślę, że tam dotarłem!

Cdt

@G.

Dziękuję za poświęcenie czasu na próbę zrozumienia mojego problemu :)

Ale niestety wygląda na to, że nadal nie potrafię właściwie wyjaśnić mojego problemu.

Załóżmy, że opcja "Konfiguruj komponent" nie jest odpowiednia, ponieważ nie ma "stałej" podkonfiguracji. Konfiguracja podzespołu ss/assyN°1 może się często zmieniać .

Staramy się uprościć jeszcze bardziej.  : Jeśli zmienię konfigurację ss/assyN°1, musi być taka sama bez 3 konfiguracji z zestawu ogólnego.

Konfiguracja komponentu jest dobra , gdy chcesz mieć określone subkonfiguracje powiązane z konfiguracją zestawu ogólnego. W tym przypadku chcę, aby konfiguracja podzbioru była = we WSZYSTKICH konfiguracjach zestawu ogólnego.

Jakbym "klikał prawym przyciskiem myszy" na moim podzbiorze ss/assyN°1; że wybrałem żądaną konfigurację z małego menu rozwijanego; że zaznaczyłem "Całą konfigurację" przed walidacją; i że zweryfikowałem. W ten sposób konfiguracja mojego podzbioru uległaby zmianie w obecnej konfiguracji zbioru ogólnego, ale TAKŻE we WSZYSTKICH innych konfiguracjach zbioru ogólnego.

Przypominam jednak, że przechodzę przez Configuration Publisher, aby wybrać konfigurację mojego podzbioru i niestety w efekcie subconfig wpływa TYLKO na bieżącą konfigurację.

W zasadzie powiedzmy, że odpowiedzią na mój problem byłoby "Cała konfiguracja", ale musiałoby to zostać wykonane automatycznie po zatwierdzeniu żądanych ustawień w Kreatorze konfiguracji.

Ach!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ok, więc nie to albo wszystko będzie w tej samej pozycji, albo będziesz musiał stworzyć konfiguracje. w różnych pozycjach!!  

Ps: ten temat przypomniał mi montaż, który widziałem w telewizji, pokazujący wywiad Kaamelotta z Hollande'em (Zobaczyć to jest rada:) )

Byłem lol, po prostu o tym myślałem, próbując zrozumieć problem :)

Cdt

Cóż, cóż, po długim czasie spędzonym na szukaniu rozwiązania, w końcu go nie znalazłem. Zacząłem więc od innej metody projektowania.

@G.

Zrobiłem tak, jak powiedziałeś, pośrednio stworzyłem swoje konfiguracje #Open #Movable #Close w ss/assyN°1, które pomnożyły liczbę konfiguracji podzbioru do potęgi 3.
Mam więc tylko jedną konfigurację w ogólnym zestawie, ponieważ nie znalazłem sposobu na rozwiązanie mojego problemu.

W końcu, po zabawie z ograniczeniami i szkicami, wybór, czy siłownik ma być w pozycji otwartej, swobodnej lub zamkniętej, jest tym wyborem w Kreatorze konfiguracji. 

Bardzo dziękuję za pomoc, to właśnie mnie tu przywiodło!

Pozdrowienia

K.

Witam

Spójrz na to, to może ci pomóc .

http://www.lynkoa.com/tutos/import-export-formats-neutres/piloter-une-r%C3%A9f%C3%A9rence-externe-selon-une-configuration

Głupie pytanie, dlaczego nie przejść przez stany wyświetlania, aby wyświetlić cylinder do wewnątrz, w środku lub na zewnątrz? 

1 polubienie