Usuwanie materiału w stałej spirali na rolkach o zmiennej średnicy

Witam

Szukam rozwiązania, aby wykonać obróbkę spiralną na walcu w kształcie beczki, który pasowałby do stałego promienia mojego koła.

Zasadniczo kamyk będzie siłą napędową.

Rolka ma promień x zgodnie ze zdefiniowanym profilem.

Pracuję na zasadzie rolki dookólnej w celu korygowania defektów.

Jutro przedstawię uproszczone podejście z powtórzeniem usuwania materiału, ale nie spiralnie, ryzyko polega na stworzeniu wertykulatora, który tnie moją część do obrócenia.

Dziękuję za pomoc.

Widmo.

Podobny wałek należy zmodyfikować, aby wykonać testy przyczepności i uniknąć poślizgnięcia.

galet.jpg

Witam @spectrum 

Coś w tym stylu?

spiralsurgalet.png

Cześć, To idealnie! Myślę o twoim podejściu, albo masz kilka śmigieł w stosunku do średnicy.... Ale jak sprawić, by różne śmigła w końcu pokrywały się na jednej ścieżce śmigła. Na forum znalazłem takie podejście z tym przykładowym plikiem.

Zamierzam nad tym popracować dziś rano, przedstawię swoje postępy.

Pozdrowienia.

Widmo

spirale_lucas_martin1.sldprt

Oto moje podejście dziś rano, dziękuję za pomoc i model.

Szkic 3D na powierzchni, z punktami trasy przerywanymi kolejnymi płaszczyznami, które odtwarzają stały krok.

Mam swobodę posiadania wielu zmiennych kształtów, rosnących lub nie, bardziej kompletnych niż funkcja wspomagana śmigłem.

Widmo

essai_par_matiere_par_balayage_en_surfacique_ok.jpg

Witam

Inną możliwością jest stworzenie spirali zwijanej na powierzchni torycznej walca, a następnie usunięcie materiału poprzez skanowanie...
Część mocowana jest w wersji SW 2019.

Pozdrowienia.

usuwaniehelicetoroidale.sldprt
5 polubień

Witaj M.blt,

Bardzo dziękuję, nie wiedziałem o tym zastosowaniu zwijanego śmigła, ograniczał mnie szkic podpory, czyli okrąg z jedyną możliwością dodania stożka... Miłego dnia.

Widmo.

robot_boule.jpg
1 polubienie

Fajna sztuczka, że ta technika generuje helikoidę na dowolnym kształcie.