Witam
Pozwalam sobie prosić o pomoc w związku z drobnym problemem.
Przeprowadziłem statyczne badanie symulacyjne obejmujące kilka mechanicznie spawanych zespołów. W tym celu umieściłem moje szwy spawalnicze, pozwalając solidworks oszacować ich wymiary.
Chcę zrobić wykres kontroli szwów lutowniczych, ale kiedy klikam prawym przyciskiem myszy zakładkę wyników, mam więcej dostępnych wykresów oprócz tego, który mnie interesuje.
W załączeniu znajduje się obraz opcji dostępnych po kliknięciu prawym przyciskiem myszy na wynikach w celu wyświetlenia opcji.
Ze względu na tajemnicę zawodową nie mogę zakwestionować ASM za Ciebie.Mam nadzieję, że możesz mi pomóc.
Dziękuję
clique-droit_resultats.png
Witam
Jak mówisz, że jest to robione automatycznie przez SW, nie możesz kontrolować a posteriori, ale a priori
Musisz znaleźć sposób, aby nie robić tego automatycznie.
Tylko szybkie pytanie, czy luty są wykonane z tych zdefiniowanych w Twoim ASM , czy też zainstalowałeś złącza ręcznie w symulacji?
Dlaczego chcesz kontrolować przebieg sznurków (czysta ciekawość z mojej strony)
Nie możesz podać ASM, który go obejmuje , ale zrób częściowe zdjęcia swoich spawów, będzie to bardziej znaczące dla tego, co chcesz uzyskać.
Pozdrowienia
1 polubienie
Witaj zozo-mp ,
Przede wszystkim dziękuję za odpowiedź. Odpowiadając ci, tak, zapytałem ich ręcznie w mojej symulacji.
Chcę zrobić to sprawdzenie ze względu na weryfikację, mam już wymiary moich spawów, ale jak pokazano na załączonym obrazku, moje szwy mają średnicę 15 mm, z tym, że mój spaw jest w "ćwiartce".
Czy Solidworks bierze pod uwagę całkowitą średnicę lub długość mojej spoiny "ćwiartka ćwiartki"? To jest to, co chcę sprawdzić, aby upewnić się, że moja symulacja jest poprawna.
modelisation_cordon_de_soudure_solidworks.png
Witam
15 mm jest ogromne.
(4/ 4 = ????? dla mnie)
Poczekajmy i zobaczmy, co powiedzą na ten temat nasi koledzy , bo mam trochę wątpliwości.
Nigdy nie robię tak dużego spawu w jednym przejściu.
SW na pewno bierze pod uwagę długość, ale resztę w Twoim konkretnym przypadku tak ???
Pozdrowienia
Witam
Załączam reprezentację spoiny, którą chcę wykonać.
Na poprzednim obrazie widzimy, że reprezentacją jest średnica.
Chcę wykonać spoinę o grubości 7,5 mm, ale przedstawienie graficzne pokazuje całą średnicę, co stanowi dwukrotność mojej pożądanej długości. Ale moja spoina nie ma pełnej średnicy.
Chciałem więc wiedzieć, czy w oknie dialogowym spoiny należy umieścić wymiar reprezentacji graficznej (czyli 15 mm), czy moja żądana długość, która wynosi 7,5 mm?
Wykres wyników spoin mógł mi pomóc w dokonaniu wyboru w świetle wyników.
Mam nadzieję, że dałem się zrozumieć, przepraszam, że to dość skomplikowane do wyjaśnienia.
Pozdrowienia
soudure_en_quarts.png
Witam
Jeśli chodzi o standard, oto jedno z wielu odniesień na ten temat
W przypadku geometrii, jeśli jest to spoina pachwinowa, to jeśli spoina ma wartość 7,5, ponieważ obie strony są równe, a przeciwprostokątna znajduje się pod kątem 45° (zgodnie z normą), przeciwprostokątna wynosi 10,607 mm.
Należy jednak zachować ostrożność, ponieważ teoria i rzeczywistość, po spawaniu części, pokazują znaczne różnice w zależności od spawacza i trudności w dostępie do spoiny.
Między innymi z tego powodu należy wziąć pod uwagę współczynniki bezpieczeństwa.
Solidworks zawsze przestrzega standardów (jeśli ustawiono odpowiednie parametry). Nie ma przypadku z całym tym oprogramowaniem wysokiego poziomu.
Pozdrowienia
Witam
Dziękuję za Twoje starania zozo_ mp, znam standard i nie mam problemu z określeniem długości mojego. Chciałem jednak poznać wartość, którą należy umieścić w oknie dialogowym solidworks.
Właśnie rozłączyłem się z pomocą techniczną ds. symulacji i powiedziano mi, że w oknie dialogowym długość sznurka, o której należy wspomnieć , nie jest przeciwprostokątną , ale jednym ze stron tej spoiny pachwinowej. Co wydaje mi się dość dziwne.
Wspomnieli mi również, że do rysowania szwów spawalniczych konieczne jest posiadanie wersji pro symulacji (wersja premium solidworks nie wystarczy) i dlatego prawie nie ma sensu wypełniać tych informacji, jeśli nie masz odpowiedniej wersji.
Jeszcze raz dziękuję państwu za wasze wysiłki.
Pozdrowienia