Zrobić animację podczas montażu?

•  

Zrobić animację podczas montażu?

Messageautor : coconuttranchecrotte » Mar 21 Mar 2017, 17:27

Bonzoir :mrgreen: ,

Obecnie mam projekt modelu dwóch silników i lotki do badmintona (patrz zrzut ekranu)
Mam już montaż, muszę jeszcze zrobić animację, ale nie mogę tego zrobić... :(
Chciałbym wiedzieć, jak sprawić, by oba silniki pracowały i upewnić się, że koło zamachowe "wpada" między dwa silniki i jest napędzane :oops: przez oba silniki w sposób naturalny, bez konieczności samodzielnego ustalania jego trajektorii :mrgreen:
A jeśli to możliwe, miej krzywą tej trajektorii...

Dziękuję za pomoc  :shock: :shock: :o

Z poważaniem, coconuttranchecrotte.
2 polubienia

Witam

Jak silniki "napędzają" kierownicę, gdy nie stykają się ze sobą, zgodnie z Twoim rysunkiem...

3 polubienia

Musisz użyć symulacji oprogramowania, ale będzie to łatwe do modelowania.

1 polubienie

W przypadku swojej animacji będziesz musiał oszukiwać

Oto moja myśl: 

Utwórz wirtualną część dołączoną po prawej stronie silników (rolka)

tak, że ta część jedna płyta w drugiej styka się ze sobą

Oznacza to, że kiedy obrócisz jeden silnik przez styk swoich tarcz, drugi silnik zacznie się obracać

Poprzez styk dysków

po tym średnica tarcz = średnica twoich rolek + średnica główki twojej kierownicy

co oznacza, że oczywiście to twoje rolki stykają się z główką kierownicy, ponieważ będziesz ukrywać te tarcze

Po trajektorii myślę, że najlepsze jest

Utwórz szkic za pomocą splajnu, który będzie pokrywał się z osią główki kierownicy

więc przechodząc przez środek wysokości twoich kamyków

Długość tego wielowypustu może być zmienna w zależności od prędkości obrotowej silnika 

Oto moja opinia

@+

1 polubienie

Musisz użyć modułu Animacja lub bardziej pro Motion, jeśli go masz.

Poza tym miłą nowością jest funkcja Constraint Driver, która umożliwia szybką animację.

3 polubienia

Montaż DoubleL nie został zakończony na zdjęciu, kierownica styka się z dwiema rolkami.

gt22 Nic nie zrozumiałem z twojego pisania, przepraszam.

Alan. ERP : Motion jest dostępny na komputerach w szkołach średnich.... ale nie mogę znaleźć samouczka

W rzeczywistości myślę, że gt22 oznaczało, że musisz zrobić styczne tarcze (typ szkicu) tak, aby rolka była napędzana przez tę, która jest zmotoryzowana. I że trajektoria kierownicy musi być wykonana za pomocą splajnu, który można skonfigurować na szkicu, na płaszczyźnie środkowej między rolkami i znajdującej się w osi kierownicy.

1 polubienie

A.Leblanc ah w porządku, ale idealnie byłoby, gdyby kierownica była uruchamiana przez rolki, bez wcześniejszego ustalania trajektorii ... że kierownica jest uruchamiana przez tarcie, a następnie w swobodnym spadku

lub @ a leblanci to jest wyjaśnienie