Stwórz kompozycję do zrobienia z folderami współkompletnymi

Cze wszystkim

Być może źle szukałem, ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.

Dlatego oddaję to do waszego wniosku. Mam pliki z powiązanymi częściami i rysunkami, które nie są zmontowane.

Chcę mieć możliwość tworzenia kompozycji na wynos, ale cały plik , a nie plik po pliku.

Czy istnieje rozwiązanie, aby to zautomatyzować, czy też jest to absolutnie konieczne zmontowanie wszystkich elementów, aby móc je wszystkie połączyć w całość?

Podsumowując, pytanie brzmi: czy można zrobić kompozycję do zrobienia z folderem?

Z góry dziękuję

1 polubienie

Czy masz narzędzia mycadtools?

Jeśli tak, to jest to możliwe, jeśli nie, nie sądzę, żeby było to wykonalne, może z wyjątkiem makro, ale wątpię.

2 polubienia

Witam 

Robię proste kopiuj i wklej folder na pulpicie, a następnie zmieniam nazwy części za pomocą Solidworks 

1 polubienie

Aby kompozycja do domu działała, musi istnieć łącze (komputerowe) między plikami (a więc drw->asm/prt, prt/asm->asm/prt).

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w pośpiechu utworzyć asm (po prostu wrzucając masowo bez ograniczeń), tylko po to, aby zgrupować prt/asm do eksportu.

Nie wiadomo jeszcze, jakie jest kryterium, które definiuje listę plików (części blaszane, części obrabiane), w którym to przypadku niestandardowa rekwizyt może pomóc w użyciu makra/narzędzia.

1 polubienie

Zgadzam się z Bart Projectmanager, narzędzie Mycadtool jest do tego najlepsze.

1 polubienie

Witam 

Nie wiem, czy to może pomóc, ale jeśli skopiujemy folder, w którym znajdują się części, złożenia lub rysunki, które są połączone, Solidworks zawsze najpierw szuka połączonych plików z folderu, w którym otworzyłeś swój plik. 

Ze swojej strony zadowalam się, że:

- Zamknij Solidworks, aby nie pamiętał ścieżki oryginału

- Utwórz plik ZIP z całym folderem, którego dotyczy problem, aby zachować kopię zapasową w przypadku problemów

- Skopiuj/wklej cały folder lub rozpakuj go w innym miejscu

- Uruchom ponownie Solid i pracuj w nowym folderze

Przyznam, że jest to trochę radykalne rozwiązanie, ale sprawdza się świetnie (a dodatkowo pozwala mi zachować kopię zapasową poprzedniej wersji)

Przechowuję archiwum przez co najmniej 3 dni i w zależności od potrzeb usuwam je lub nie.

Cze wszystkim

Dziękuję za odpowiedzi, tworząc mieszankę wszystkich Twoich pomysłów, dostaję to, czego chcę.

* W razie potrzeby wykonuję montaż, który służy tylko do zabrania a następnie "kompozycja na wynos"

* w razie potrzeby używam Antrenammer, aby zakończyć zmianę nazw plików.

* Następnie linki są odtwarzane przy otwieraniu plików po raz pierwszy, wskazując plik, którego sldwks nie może znaleźć, ponieważ zmienił swoją nazwę.

Niekoniecznie bardzo akademickie, ale to mi odpowiada.

Dziękuję za pomoc.

3 polubienia

Lepiej jest zmienić nazwę podczas tworzenia kompozycji na wynos (przycisk "wybierz/zamień"),  a nie za pomocą Antenamera.