Cze wszystkim
Tym razem wracam z wieloma pytaniami, ale do nowego projektu.
W mojej szkole mamy projekt, polegający na stworzeniu obiektu, który lata. (Tak brzmiała podstawowa nazwa na samym początku projektu).
Teraz już wiemy, że chcemy zrobić maszynę pół-drona, pół samolotu, trochę jak rybołow.
Mamy już mały rysunek tego, co chcielibyśmy (te same rysunki co samochody koncepcyjne, piękny rysunek, ale bez żadnych informacji na jego temat).
Większość badań dotyczących kształtu skrzydeł, typów usterzenia, stateczników, ustawienia silnika itp. zostały przeprowadzone w ramach prac przygotowawczych. (Abyśmy mogli wiedzieć, co może być najlepszą odpowiedzią).
Specyfikacje, które otrzymaliśmy od naszego nauczyciela, nie są zbyt zatłoczone:
Dron musi być w stanie latać z prędkością 50 km/h przez 20 minut, na wysokości 1000 m i być w stanie przenosić kamerę.
W sprawie wniosków wykonano już prace, aby dowiedzieć się, czy jest to możliwe pod względem technologicznym, ale także prawnym. I na przykład latanie na wysokości 1000m jest zabronione. Zwłaszcza, że mamy to szczęście, że znajdujemy się w korytarzach powietrznych baz lotniczych Dijon i Nancy. (Potem może spróbować, ale może mieć małą wizytę). To samo dotyczy aparatu, który podlega wielu regulacjom.
Tak więc w tym momencie wszystkie prace "wstępne" zostały wykonane i teraz chcemy przejść do projektowania 3D. Zacznij tworzyć prototyp w 3D, zanim będziesz mógł uzyskać plany produkcyjne (minimalny cel projektu) lub nawet przejść do produkcji (maksymalny cel projektu. Ale to tylko bonus).
Teraz, gdy przedstawiłem wam kontekst, pozwólcie, że wyjaśnię mój problem.
Słyszałem o projekcie "szkieletu" na CATIA, o ile dobrze zrozumiałem, pozwala on na szybką modyfikację zespołu bez konieczności ponownego definiowania wiązań montażu. Zaletą tego typu konstrukcji jest to, że części, które zamierzamy stworzyć, będą podtrzymywać ten szkielet.
Ale na tym moja wiedza się kończy.
Pytanie pierwsze:
Czy masz samouczek, który wyjaśni mi, jak stworzyć "szkielet", czy ktoś może mi wyjaśnić ten proces? (Zajrzałem już do przestrzeni samouczka).
2. pytanie:
Czy w projekcie szkieletu musimy reprezentować wszystkie elementy, które będą składały się na nasze urządzenie? (Tu jest dron)
Jeśli tak, czy mogę zmodyfikować utworzony szkielet, jeśli zdałem sobie sprawę, że zapomniałem coś dołączyć? (Na przykład podwozie)
3. pytanie:
Skąd wiemy, jakie elementy powinniśmy zawrzeć w szkielecie? To znaczy, aby zdefiniować tych, którzy są ważni i muszą być obecni, oraz tych, którzy nie są.
Na przykład na chwilę obecną zdefiniowałem, że formularze, które bardzo się zmienią, będą następujące:
Skrzydła, (Wiemy, że chcemy skrzydeł romboedrycznych)
Dryf (nie znamy jego kształtu ani liczby)
Usterzenie, (Nie znamy jego kształtu ani numeru)
Silniki (plus nadal nie wiemy, gdzie będą zlokalizowane)
Śmigła, (nie znamy ilości łopat i ich wymiarów)
Kształt kadłuba (nie wiemy, czy będzie cylindryczny, prostokątny itp.)
Podwozie, (nie wiemy czy je założymy, czy tylko metalowe pręty typu helikopter).
4. pytanie:
Czy tworząc szkielet, powinniśmy starać się odwzorować obiekt tak wiernie, jak to tylko możliwe, czy tylko z grubsza? (Na przykład, dla skrzydła, czy powinniśmy już reprezentować jego krzywą, którą wszyscy znają, czy możemy po prostu zrobić linię? Przykład 2: Czy musimy przedstawić kadłub za pomocą 2 okręgów, aby pokazać, że mamy ścianę, czy wystarczy tylko jeden okrąg, czy tylko linia do przedstawienia?)
5. pytanie:
W szkielecie wszystko musi być sparametryzowane, czy nie? (Parametr może mieć miejsce tylko na części)
Ogólnie rzecz biorąc, wszystkie moje pytania możemy podsumować do: jak tworzymy i używamy "szkieletu". Jak zdefiniować elementy, które musimy reprezentować w szkielecie.
W każdym razie bardzo dziękuję za to, że mnie czytacie i poświęcacie mi swój czas.
Z góry bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrowienia
Ju"