Zrób cięcie

Witam

To pytanie, które brzmi głupio, ale wcale nie! ;)
Zasadniczo chciałbym wykonać cięcie na budynku za pomocą usuwania materiału, ale budynek odmawia przecięcia na pół...

Jest to plik montażowy składający się z kilku elementów: Mój budynek i znajdująca się w nim linia produkcyjna. W zasadzie jest to import z oczyszczalni ścieków, więc mój budynek składa się z jednego kawałka powierzchni, nie wiem czy dlatego usuwanie materiału odmawia zastosowania, ale bardzo mnie to denerwuje :(

Co robić?

Dziękuję :)

Jeśli jesteś w zespole, spróbuj zaznaczyć pole "propaguj funkcję do części".

Ale dlaczego nie skorzystać z funkcji widoku przekroju?

coupe.png
3 polubienia

Bo chcę zrobić rysunek z tym :s

Nie działa nawet podczas propagacji funkcji do części:(

Cześć Joss,

Jeśli budynek znajduje się na powierzchni, to właśnie w tym tkwi problem! Usuwanie materiału odbywa się objętościowo!

Jeśli zależy Ci na przekroju, jedynym rozwiązaniem w zakresie montażu jest "widok przekroju".

Edit: Nie widziałem, żeby @Bart zaproponował widok przekrojowy!

2 polubienia

Haaaa... Nie mam jak ciąć powierzchni, więc? bo chcę zrobić plan i muszę rozwalić kilka ścianek, żeby był czytelny...

A przekrój nie idzie na plan...

Witam

Której wersji oprogramowania używasz? Ponieważ stare wersje nie pozwalały na rysowanie elementów powierzchniowych.

W przeciwnym razie nie jest możliwe usunięcie materiału z powierzchni w zespole. :-(

W końcu musiałbyś zarejestrować zespół jako część i w tym czasie możesz usunąć powierzchnię lub użyć ograniczonych powierzchni...

Pozdrowienia

2 polubienia

No cóż, nadal mi się to udało, musiałem przeprowadzić diagnostykę importu, która zmieniła moją część w "Zaimportowaną", gdy to zostało zrobione, udało mi się wykonać cięcia, z odrobiną wysiłku dostałem kilka komunikatów o błędach typu "funkcja niemożliwa do rozwiązania, wygenerowałoby to zerową grubość", ale trochę się upierając, uzyskałem swój wynik genialnie ;)

Dziękuję za odpowiedzi!!

1 polubienie

Witam, w pełni zgadzam się z jmsavoyat, zamierzałem zaproponować to samo.

Ale nadal nie rozumiem, dlaczego nie użyłeś narzędzia "Przekrój"

To najprostsza i najszybsza rzecz, jaką można zrobić. A przede wszystkim wyraźniej! =)

@Bart dobrze, bo chcę zrobić plan, który dla większej czytelności wyklucza pewne ściany mojego budynku i okazuje się, że rzuty przekrojów wykonane w zespole nie odbijają się na rysunkach...

Dodatkowo starałem się usunąć pewne konkretne kawałki, na które nie pozwala mi widok przekrojowy.