Stwórz ładną bibliotekę komponentów ze zoptymalizowanej kopii

Witam

Posiadam szereg części, dla których stworzyłem zoptymalizowane kopie.
Chciałbym stworzyć katalog komponentów z tych zoptymalizowanych kopii.
Aby to zrobić, mogę wstawić komponent do katalogu, wykonując: z części, która ma zoptymalizowaną kopię, Wstaw -->  Modele inteligentne --> Zapisz do katalogu.
Moje części docierają do katalogu, który utworzyłem za pomocą edytora katalogów.
Z drugiej strony, każdy komponent jest umieszczany w rozdziale PowerCopy i każdy komponent jest wywoływany nie przez jego nazwę, ale przez jego nazwę, ale przez jego dane wejściowe konstrukcji.
Chciałbym:
- usunąć rozdział PowerCopy,
- Zachowaj nazwę zoptymalizowanej kopii jako nazwę moich komponentów, a nie nazwę wpisów.

Czy masz jakieś pomysły, aby wprowadzić te zmiany i lepiej zaprezentować mój katalog?

Ponadto, czy masz linki, pod którymi możemy nauczyć się podstaw związanych z katalogiem? Na przykład, do czego służy rodzina komponentów? Tak naprawdę nie rozumiem, co odróżnia rozdział od rodziny komponentów.

Z góry dziękuję za radę.

Witam

Ikony na zdjęciach:

Aby uporządkować katalog, najlepiej utworzyć go ręcznie, a nie przez 

Wstaw -->  Inteligentne szablony --> Zapisz w katalogu.

Zaczynamy od stworzenia katalogu:

Tworzymy rozdziały (folder pod odpowiednikiem folderu Windows).

Tworzone są rodziny (grupowanie podobnych elementów).

Definiujemy to wszystko: (imię, słowa kluczowe, miniatura)

Aby zintegrować zoptymalizowane kopie, plik musi zostać otwarty w sesji, a następnie

Aktywujemy rodzinę lub odłożymy kopię (podwójne kliknięcie).

Ikona komponentu staje się aktywna 

W oknie musisz wybrać "Wybierz funkcję".

Następnie wskażemy na zoptymalizowaną kopię w jej CATPpart (przechodzimy przez zakładkę (Okno) catia) lub bardziej praktycznie, pracujemy w trybie okna pionowego.

Po kliknięciu, kopia CATIA reaktywuje katalog (został utworzony)!

Po (jeśli chodzi o rozdziały i rodziny, definiujemy atrybuty kopii).

2 polubienia

Cześć Franck,

Dziękuję za pomoc. Twoja opinia jest bardzo jasna.

Małe pytania:

1) Czy konieczne jest tworzenie rodziny komponentów w katalogu? Jeśli nie jest to obowiązkowe, to w jaki sposób można utworzyć komponent bez uprzedniego utworzenia rodziny komponentów?

Wydaje mi się, że tak, ponieważ mam opcję "dodaj komponent" tylko wtedy, gdy aktywowana jest "rodzina komponentów". Nie miałbym nic przeciwko temu, gdybym nie tworzył poziomu "rodzina komponentów". Znajduję hierarchię z 2 poziomami: "Rozdział", a następnie "Komponent" byłby dla mnie wystarczający. Pozwoliłoby mi to również na wykonanie jednego kliknięcia mniej, aby wybrać komponent. 

2) Jeśli nie, to czy dysponują Państwo jakimiś elementami, które mogłyby uzasadnić zainteresowanie tymi rodzinami komponentów? Nie widzę jeszcze sensu rozdziału?

Z góry dziękujemy za dodatkowe informacje.

Klasa A+

Witam

1) nie ma wyboru , jeśli chcesz korzystać z katalogu, aby uzyskać dostęp do plików CATIA, makr, kopii w trybie przyspieszonym!

Jeśli nie stworzymy rodziny, możemy tylko tworzyć (puste) rozdziały i odwoływać się do innych katalogów.

2) Nie ma porównania między rodziną a kapitułą, są to dwa różne pojemniki.

Rozdziały służą do organizowania bibliotek, np. 1rozdział BiB 2D, 1rozdział BiB 3D, 1rozdział Makra BiB, 1rozdział BiB PowerCopys, 1rozdział. itd., itp

Rodziny części (używane dla plików sterowanych przez tabelę parametrów).

(słowa kluczowe pochodzą z tabeli)

Rodziny (używane do odwoływania się do plików, obiektów, skryptów, dokumentów).

(Słowa kluczowe są tworzone ręcznie) np. Jeśli rodzina odwołuje się do armatury pneumatycznej, utworzymy słowa kluczowe:  ref, nominał, typ (kątowy, prosty, Y) itd., itp.

Pozdrowienia

2 polubienia

Wielki Franck.

Oświeciłeś mnie bardzo dobrze.

Powinno mi wystarczyć, aby zbudować mój mały katalog zoptymalizowanych kopii.

Klasa A+