Rysujemy poszczególne części do produkcji z tolerancjami. Właśnie zakończyliśmy konfigurację naszego .drwdot
Z odpowiednich 3D musimy również wykonać rysunek montażowy dla klienta końcowego, który nie musi znać tolerancji części, w przeciwieństwie do rysunków produkcyjnych.
Czy możliwe jest na przykład utworzenie niezależnego pliku .drwdot, na którym możemy określić, aby w ogóle nie wyświetlać tolerancji wymiarów, nawet jeśli istnieje ona w odpowiednim 3D? Nie chcemy tworzyć konfiguracji z tolerancją i bez niej. Masz inny pomysł?
Dostęp do okna dialogowego Tolerancja wymiaru można uzyskać, klikając opcję Tolerancja w Narzędzia, Opcje, Właściwości dokumentu, Opcje wymiaru . Steruje wartościami tolerancji wymiarów i wyświetlaniem wymiarów, które nie są liczbami całkowitymi. Dostępne opcje zależą od wybranego typu tolerancji i zmieniają się w zależności od tego, czy ustawisz opcje dokumentu, czy zastosujesz specyfikacje do wybranych wymiarów. W oknie wyświetlany jest przegląd wymiarów i tolerancji.
Powiązana wartość tekstowa
W TolAnalyst, gdy wymiar jest powiązanym tekstem z więcej niż jedną wartością, możesz wybrać jeden z nich i go edytować.
Rodzaj tolerancji
Wybierz jedną z następujących tolerancji: Brak, Bezwzględna, Dwustronna, Graniczna, Symetryczna, MIN, MAX, Pasowanie, Pasowanie z tolerancją lub Pasowanie (tylko tolerancja). Można ustawić Typ tolerancji na Brak, a następnie użyć ustawień domyślnych dla wartości maksymalnej i minimalnej, a także dla czcionki w bieżącym dokumencie. Po zmianie właściwości wymiaru domyślne ustawienia tolerancji będą takie, jak ustawione w tych opcjach.
Wartości tolerancji
Określ wartości Maksymalne odchylenie i/lub Minimalne odchylenie odpowiednie dla wybranego typu tolerancji.
Aby odpowiedzieć Ci: "czy odtworzyłeś klienta .drwdot z automatyczną oceną bez tolerancji"
To jest dokładnie to, co chciałbym zrobić, ale nie mogę tego zrobić...
FYI, obecnie w ogóle nie używam warstw.
Wykonuję części 3D zwymiarowane z tolerancją. Rysuję każdą część do produkcji (więc z tolerowanymi żebrami). Do tego rysunku zaczynam od .drwdot, który ustawiam według własnego uznania, na przykład .123 na nominalnej i .12 na tolerancji...
Założyłem więc, że aby zrobić rysunek mojego zespołu, na którym mogę uzyskać tylko swoje nominalne wymiary produkcyjne, musiałbym stworzyć kolejny drwdot lub proszę tylko o nominalny, ale nie mogę tego zrobić...
Dostęp do okna dialogowego Tolerancja wymiaru można uzyskać, klikając opcję Tolerancja w Narzędzia, Opcje, Właściwości dokumentu, Opcje wymiaru . Steruje wartościami tolerancji wymiarów i wyświetlaniem wymiarów, które nie są liczbami całkowitymi. Dostępne opcje zależą od wybranego typu tolerancji i zmieniają się w zależności od tego, czy ustawisz opcje dokumentu, czy zastosujesz specyfikacje do wybranych wymiarów. W oknie wyświetlany jest przegląd wymiarów i tolerancji.
W przeciwnym razie możliwe byłoby umieszczenie wszystkich tolerancji w warstwie, a podczas wysyłania planów do klienta konieczne byłoby po prostu ukrycie warstwy "tolerancji"???
Moja ocena mojego modelu jest wykonana z tolerancją...
Importuję moje żebra do modelu od momentu narysowania, po prostu, więc tolerowane żebra są wyświetlane z ich tolerancją.
Proponowana manipulacja nie pozwoliła mi rozwiązać problemu.
Z drugiej strony, rzeczywiście, widzę, jak zamienić tolerancje na warstwie tolerancji, nie mogę tego od razu wypróbować, ale może to być rozwiązanie...
Myślę, że szkoda, że nie mogę ich po prostu wyłączyć w .drwdot
W Creo pracowaliśmy nad naszymi rysunkami z wymiarami z modelu 3D, co pozwoliło nam na wprowadzanie zmian w naszych 3Ds bezpośrednio poprzez dwukrotne kliknięcie na wymiar na rysunku.
Ta metoda całkiem nam odpowiadała. Dlatego wpadłem na pomysł, aby odzyskać jak najwięcej wymiarów produkcyjnych 3D na rysunku.
W przypadku części produkcyjnej nie ma problemu, ponieważ potrzebujemy tych tolerancji.
Z drugiej strony, gdy model jest już zmontowany, rysunek zespołu dedykowany jest klientowi, który nie musi znać naszych tolerancji. Niektóre wybrzeża będą musiały zostać stworzone, tak, zgadzam się... Ale wolałbym nie musieć tworzyć ich wszystkich na rysunku zespołu i móc odzyskać wymiary, stosując filtr, który pokazywałby tylko podstawowy; Szkoda lol
+ Czy naprawdę wierzysz, że brak tolerancji po bokach może uniemożliwić wyspecjalizowanemu czytelnikowi wykonanie części z akceptowalnymi tolerancjami?
Rozwiązaniem może być wtedy wybranie wszystkich wymiarów i usunięcie tolerancji przed utworzeniem pliku PDF. Nie powinieneś ponownie rejestrować swoich SLDDRW i SLDASM po tym ćwiczeniu, w przeciwnym razie stracisz tolerancje na swoich 3D. Jeśli jest to zbyt żmudne lub czasochłonne, aby robić to za każdym razem, możesz utworzyć makro, które zautomatyzuje to wszystko w celu tworzenia plików PDF dla klienta.