Różnicowanie rozmiaru elementów szkicu sporu

Witam
Postaram się wyrazić jasno, ale najlepiej byłoby wysłać Ci rysunki
Oto jest, jestem projektantem okularów, zwykle pracuję z nosorożcem, ale teraz muszę zrobić konfigurowalne oprawki..... Mam więc dostęp do Solidworks 2013.
Mój problem polega na tym, że szkicuję twarz moich okularów, z łukami okręgów, a nie splajnami, więc po ułożeniu swoich wymiarów, a tam chciałbym mieć możliwość po bokach i równaniach zmienić szerokość, rozmiar nosa, wysokość soczewki, bez konieczności przerysowywania okularów, ale poza szerokością, którą mogę zmienić bez zbytniego deformowania okularów, gdy tylko chcę zmienić wysokość Rysunki są zdekonstruowane.... Wypróbowałem wiele samouczków, ale przyznaję, że blokuje mnie brak wiedzy na temat oprogramowania.

Czy możesz mi pomóc? lub prowadź mnie

W załączeniu rysunek, na którym chciałbym zmienić szerokość soczewki nosowej oraz wysokość soczewki

Z góry dziękuję

Emanuel

modele_1c.sldprt

Jeśli masz dokładne wymiary do skonfigurowania, dlaczego nie skorzystać z rodziny części?

1 polubienie
Witam Jak powiedziałem Ci w e-mailu, musisz użyć rodzin części: http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Creating_a_Design_Table.htm

Rodziny części umożliwiają sterowanie kilkoma wymiarami za pomocą tabeli Excel!

Jest to bardzo przydatne, gdy różne kursy zależą od innych i wiele kursów jest ustawionych!

1 polubienie

Cześć @aedstudio

przyjrzyj się dobrze temu samouczkowi, myślę, że da ci dobry trop do wprowadzania modyfikacji szkicu po opracowaniu części (w języku angielskim)

http://www.youtube.com/watch?v=OngZ97z-s7U

@+ ;-)

PS: splajn to tylko ciąg krzywych 

1 polubienie

DZIĘKUJĘ ZA WSKAZÓWKI

1 polubienie

Masz prawo do zapisania poprawnych odpowiedzi i zatwierdzenia poprawnej

, aby zamknąć ten wątek

Mój problem polega na tym, że kiedy zmieniam wymiar, często sąsiednie elementy są zdeformowane!

a kiedy wymiaruję wszystkie elementy, nie mogę już modyfikować wymiarów rysunków, co powoduje żółty błąd

Próbuję innych rzeczy, ale to skomplikowane

Zrób szkic JPEG + swoje boki lub zrzut ekranu

Nie mogę otworzyć SW 2013 am sue SW2012

@+ ;-)

Witam

W 2014 roku jest to trochę ekstra, ponieważ po zmianie wymiaru cały szkic zmienia się automatycznie 

Załączony zrzut ekranu 2

20120105154459.rar

Witam

Rzeczywiście, kiedy tworzyłeś elementy do szkicowania (odręcznie), ogólny kształt był dobrze proporcjonalny. Dlatego radzę ocenić wszystkie swoje podmioty bez zmiany wartości wymiarów. Gdy wszystko zostanie zwymiarowane, a szkic jest całkowicie ograniczony (w kolorze czarnym), możesz lepiej zmodyfikować wartości, klikając go dwukrotnie.

Wersja SW2014 pozwoli uniknąć wykonywania tego manewru, który często sprawia, że cały szkic staje się walcem, gdy tylko zostanie umieszczony wymiar lub ograniczenie, pierwszy umieszczony wymiar zmodyfikuje całą proporcję innych elementów szkicu, które nadal nie są zwymiarowane, tak aby ten problem już się nie pojawiał.

Pozdrowienia

2 polubienia

aby rozwiązać problem strony, która jest zajęta na końcu łuku

Proponuję narysować linię konstrukcyjną, która będzie pokrywać się z punktami środkowymi górnych łuków (boków)

Ta linia będzie miała pewien stopień nachylenia bez względu na wszystko, a jeśli poruszasz się tą linią normalnie, reszta powinna podążać za nią

@+ ;-)

@gt22

Nie zrozumiałem dobrze! Na którym łuku należy umieścić linię konstrukcyjną?

@jm

Próbowałem ze wszystkich stron, ale szkic pozostaje niebieski.....

tworzysz linię konstrukcyjną, która przechodzi przez środkowe punkty twoich górnych łuków R7 R3

Sprawiasz, że zbiega się to z tymi środkami, jeśli przesuniesz tę linię, wszystko powinno podążać

twój cencle R3 nie pokrywa się z niczym innym, narzędzie spójrz na wszystkie ograniczenia

Jeśli po prawidłowym zwymiarowaniu szkic nie jest, to dlatego, że brakuje wymiarów

@+ ;-)

@jm

Oto zrzut ekranu ze szkicem w kolorze czarnym ze wszystkich stron 

ale gdy tylko chcę zmienić wartość, szkic zmienia kolor na żółty, konflikty obiektów

Z góry dziękuję za pomoc, ma to na celu opracowanie konfigurowalnych modeli dla linii niestandardowych okularów

CLDT (Biblioteka CLDT)

capture3.jpg

To musi być ocena 22,35, która robi bałagan

@ GM

Haczyk linkowy pośrodku łuków, wydaje się, że działa, jedyną rzeczą jest to, jak sprawić, by poruszały się za pomocą boków?

Tak lub Offset Przyjrzyj się uważnie, czy nic nie blokuje wymiaru, który nie zostałby prawidłowo umieszczony

@+

Cóż, nie rozumiem !! czasami mogę zmienić stronę, nie rusza się zbytnio, a czasami wszystko zniekształca

i z tego, co rozumiem, aby móc korzystać z rodzin, należy przerwać, że modyfikacja wymiarów działa !!

Chyba o czymś zapomniałem, a może, że muszę wszystko odbudować, ale powiedziano mi, że lepiej rysować łukami niż splajnami, tak właśnie zrobiłem, ale przyznam, że nie mam pomysłów i ten projekt jest ważny i pilny

Jeszcze raz dziękuję za pomoc 

2 zrzuty ekranu, aby spróbować wyjaśnić mój problem

20120105154458.rar