Witam Postaram się wyrazić jasno, ale najlepiej byłoby wysłać Ci rysunki Oto jest, jestem projektantem okularów, zwykle pracuję z nosorożcem, ale teraz muszę zrobić konfigurowalne oprawki..... Mam więc dostęp do Solidworks 2013. Mój problem polega na tym, że szkicuję twarz moich okularów, z łukami okręgów, a nie splajnami, więc po ułożeniu swoich wymiarów, a tam chciałbym mieć możliwość po bokach i równaniach zmienić szerokość, rozmiar nosa, wysokość soczewki, bez konieczności przerysowywania okularów, ale poza szerokością, którą mogę zmienić bez zbytniego deformowania okularów, gdy tylko chcę zmienić wysokość Rysunki są zdekonstruowane.... Wypróbowałem wiele samouczków, ale przyznaję, że blokuje mnie brak wiedzy na temat oprogramowania.
Czy możesz mi pomóc? lub prowadź mnie
W załączeniu rysunek, na którym chciałbym zmienić szerokość soczewki nosowej oraz wysokość soczewki
Rzeczywiście, kiedy tworzyłeś elementy do szkicowania (odręcznie), ogólny kształt był dobrze proporcjonalny. Dlatego radzę ocenić wszystkie swoje podmioty bez zmiany wartości wymiarów. Gdy wszystko zostanie zwymiarowane, a szkic jest całkowicie ograniczony (w kolorze czarnym), możesz lepiej zmodyfikować wartości, klikając go dwukrotnie.
Wersja SW2014 pozwoli uniknąć wykonywania tego manewru, który często sprawia, że cały szkic staje się walcem, gdy tylko zostanie umieszczony wymiar lub ograniczenie, pierwszy umieszczony wymiar zmodyfikuje całą proporcję innych elementów szkicu, które nadal nie są zwymiarowane, tak aby ten problem już się nie pojawiał.
Cóż, nie rozumiem !! czasami mogę zmienić stronę, nie rusza się zbytnio, a czasami wszystko zniekształca
i z tego, co rozumiem, aby móc korzystać z rodzin, należy przerwać, że modyfikacja wymiarów działa !!
Chyba o czymś zapomniałem, a może, że muszę wszystko odbudować, ale powiedziano mi, że lepiej rysować łukami niż splajnami, tak właśnie zrobiłem, ale przyznam, że nie mam pomysłów i ten projekt jest ważny i pilny
Jeszcze raz dziękuję za pomoc
2 zrzuty ekranu, aby spróbować wyjaśnić mój problem