Aby zwymiarować szkic, zaleca się ustalenie określonych punktów.
Aby to zrobić, musisz kliknąć dany punkt, a następnie pojawi się małe menu kontekstowe i musisz kliknąć kotwicę, aby ją naprawić. Spowoduje to uproszczenie szkicu.
Można również utworzyć odsunięcie między szkicem wewnętrznym i zewnętrznym, a następnie wyciąć i zmodyfikować ten drugi, aby uzyskać inny szkic końcowy, ale zachować odsunięcie (działa to, jeśli masz ten sam profil).
Niekoniecznie mam rozwiązanie, ale tylko 2 myśli, aby spróbować posunąć sprawę do przodu:
- czy nie można zastąpić niektórych wymiarów ograniczeniami (stycznymi, współzależnymi, ...), aby spróbować zmniejszyć liczbę narzuconych wartości
- Czy nie prościej byłoby rozdzielić kontury wewnętrzne i zewnętrzne na 2 szkice (pozwoliłoby to uniknąć konieczności rozwiązywania wszystkiego w tym samym czasie).
Dziękuję za pomoc, zaczynam rozumieć metodę pracy w solidworks, nic nie porównywalnego z rhino, a rady, aby umieścić każdy ślad w innym szkicu, pomogły mi dobrze jako punkt stały i zmniejszenie liczby boków.
Jedyne, co mi pozostało, to potażować rodziny pierwiastków i powinienem być w stanie to zrobić