Rodzina części w zespole

Witam

Mam problem z utworzeniem rodziny części w oprogramowaniu SolidWorks 2019. Owszem, mogę dokonywać konfiguracji i automatycznie tworzyć rodzinę części, ale nie mogę ręcznie wprowadzać szkiców za pomocą D1@Esquisse1 (na przykład).

Do tego czasu jest to całkiem normalne, ponieważ muszę określić nazwę komponentu po szkicu; więc próbowałem D1@Esquisse1@OUTIL^POSALUX-WKLĘSŁY<1> ale nic nie pomogło.

Jedynym rozwiązaniem do tej pory jest utworzenie ograniczonego szkicu w zespole i użycie go do uzyskania wymiarów. Czy nie ma na to czystszego sposobu? Bo komenda $CONFIGURATION podaje mi tylko nazwę konfiguracji.

Obraz, który mówi lepiej sam za siebie, na którym można zobaczyć część "NARZĘDZIE" z wyciągnięciem oraz szkic "RODZINA CZĘŚCI", całkowicie ograniczony przez szkic wyciągnięcia, przenosząc wymiary rysunku do mojej rodziny części.

Z góry dziękuję za pomoc.

famille.jpg

Witam

Zwykle otwierasz tabelę Excela, wyświetlając wymiary części, i klikasz ją dwukrotnie, aby tabela wzięła ją pod uwagę.

Można to zrobić za pomocą funkcji i innych...

1.png
2 polubienia

Witaj Julien, dziękuję za odpowiedź.

Niestety, nie mogę kliknąć odpowiednich kursów. Przesyłam Ci mój plik, jeśli masz możliwość jego otwarcia.

Z góry dziękuję.

posalux-wklęsły.sldasm

Część "Narzędzie" ma już wymiary zależne od rodziny części z odniesieniami zewnętrznymi. Nie sądzę więc, żeby to było możliwe.

Inna osoba z pewnością znajdzie rozwiązanie.

Szukam, ale nie mogę znaleźć :/

Witam

będąc w SW 2018 nie mogę otworzyć pliku, ale:

jak mówi @Julien MARTIN, to normalne, że nie można edytować wymiarów sterowanych przez rodzinę części w szkicu, jest to domyślne ustawienie SW, aby uniknąć przypadkowej modyfikacji rodziny części, aby umożliwić modyfikację, musisz "kliknąć prawym przyciskiem myszy" rodzinę części, "Edytuj funkcję" i zmień ustawienie "Edytuj kontrolkę".
Na zewnętrzne odniesienie też możemy mieć wpływ!

Witaj Pierre,

Mogę edytować wymiary szkicu, klikając prawym przyciskiem myszy, a następnie "Edytuj funkcję" lub wprowadzając wszystkie wartości jednocześnie. Z drugiej strony, wartości te nie są wyświetlane w mojej rodzinie części (nawet podczas automatycznego tworzenia), stąd tworzenie szkicu w zespole w celu wykorzystania wartości już istniejących w mojej części.

Nie mogę wprowadzić wartości w "Sketch1" funkcji "Boss.-Extru.1" mojej części [Tool^Posalux...] w rodzinie części. Jestem zmuszony do skorzystania ze szkicu załącznika "PART FAMILY" (na zdjęciu pierwszego postu).

Jeśli masz już różne długości tego wymiaru w rodzinie części, nie powinieneś kontrolować jego długości z poziomu złożenia, ale kontrolować konfigurację części o odpowiedniej długości.

1 polubienie

Witaj sbadenis,

Nie jestem pewien, czy zrozumiałem Twoją odpowiedź, czy możesz skomentować moją rodzinę części na załączonym zdjęciu? D1-D4@FAMILLEDEPIECE odpowiadają mojemu szkicowi w zespole i wartościom, które chciałbym wyświetlić bez tego szkicu.

Z góry dzięki!

familleexcel.jpg

Dobry wieczór

Kilka wskazówek dotyczących projektowania:

Po pierwsze, spróbuj umieścić funkcje obróbki (zaokrąglenie, fazowanie, wiercenie itp.) w częściach, a nie w zespole, tak jak to zrobiłeś. Jeśli geometria części ulegnie zmianie, zapobiegnie to błędom w funkcjonowaniu instalacji.

Po drugie, ułatw sobie życie. Ponieważ konfiguracje zostały utworzone w części "NARZĘDZIE", nie ma potrzeby tworzenia dodatkowego szkicu w swoim złożeniu. Wszystko, co musisz zrobić, to wywołać konfigurację w swojej rodzinie części i usunąć kolumny, które sterują szkicem "RODZINA CZĘŚCI" (patrz mój przykład).

Należy pamiętać, że projekt będzie ewoluował w czasie, a im bardziej skomplikujesz złożenie, tym trudniej będzie go obliczyć dla SOLIDWORKS. Tutaj masz tylko 3 proste komponenty, ale wyobraź sobie, że masz ich tysiące! Ponadto łatwiej będzie Ci się w nim odnaleźć.

W każdym razie, taka jest moja wizja rzeczy, to zależy od Ciebie.

Pozdrowienia

posalux-concave_-_copie.sldasm
2 polubienia

Witam

Dzięki za te wskazówki, ale nie rozumiem, jak wizualizować różne wymiary pomieszczenia w konfiguracji rodziny pomieszczeń.

W Twoim przykładzie mam dostęp do różnych konfiguracji, ale nie mogłem użyć wymiarów na przykład na rysunku, chyba że się mylę?

Z góry dzięki!

Czy można zapisać tabelę niestandardową? Podobne do tego linku

Jednak nic nie jest wyświetlane w moim menedżerze konfiguracji, czy możesz rozwiązać ten problem?