Pokój rodzinny i rysunek

Cze wszystkim

Aby obudzić Was wcześnie rano, mam małe pytanie dotyczące rysunku:
Narysowałem część z jak największą liczbą parametrów pozwalających na szybką modyfikację.
Dodatkowo wykonałem rodzinę części o 140 konfiguracjach.
Teraz, gdy wszystkie moje konfiguracje działają, chciałbym przejść do rysunku, ale będąc trochę leniwym, chciałbym uniknąć konieczności robienia planów dla każdej konfiguracji.

Więc przychodzę do Ciebie, aby dowiedzieć się, jakie mam rozwiązania?

Czy można zrobić "rodzinę pokoi do rysunku"?
Czy muszę zmienić konfigurację, a rysunek zostanie zaktualizowany automatycznie? A potem zrobić to 140 razy?

Zauważ również, że moja część może przybierać różne kształty otworów (kwadratowe lub okrągłe), a zatem widok z przodu zmienia się w zależności od konfiguracji, więc rysunek trochę się różni.

Mam nadzieję, że podałem Ci wystarczająco dużo informacji, aby zrozumieć mój problem.

Dziękuję i życzę miłego dnia

1 polubienie

Witam

Mam taką samą sytuację, dlatego pomyślałem o tym:

http://www.lynkoa.com/forum/import-export-formats-neutres/lier-famille-de-pi%C3%A8ce-et-propri%C3%A9t%C3%A9s-personnalis%C3%A9es-de-mep

PS: obejrzyj wideo na końcu posta, aby szybko zrozumieć koncepcję.

2 polubienia

Witam

W przypadku różnych wymiarów przypisz literę do każdego wymiaru i zgłoś je w tabeli, aby określić odpowiednią wartość dla poprawnej konfiguracji.

Dla różnych kształtów musisz wykonać 2 widoki 2 różnych kształtów, a w legendzie umieścić na przykład "kształt A" i "kształt B". Następnie utwórz kolumnę "kształt" w tabeli wymiarów, aby określić odpowiedni kształt, który należy mieć dla odpowiedniej konfiguracji.

Miłego dnia

3 polubienia

Witam, BĄDŹ OSTROŻNY, wcześniej tworzyliśmy również rodziny części, ale kiedy chcesz dokonać modyfikacji na jednym markerze, to Twój plan ma wskazówkę, dlatego bardzo trudno jest wiedzieć, co zostanie zmodyfikowane i dlaczego! Co więcej, jeśli robisz duże zestawy, może utknąć, ponieważ dla Solid ma zbyt dużo konfiguracji do zarządzania!. Pozwól, że wyjaśnię, jeśli masz 10 części w zestawie, Solid poradzi sobie z konfiguracją 10*140 lub 1400! jego ryzyko wiosłowania!!

Jest to długie i bolesne, ale dzisiaj robimy plan dla każdej konfiguracji i ograniczamy liczbę konfiguracji tak bardzo, jak to możliwe.

Proszę bardzo, miłego dnia

Ps: Mówię w imieniu Solidworks, ale nigdzie nie jest wskazane, że nie jestem HS...

Pozdrowienia

2 polubienia

@a.leblanc dziękuję za ten link, od razu na niego spojrzę!

@Tomalam dziękuję, ale tak ta tabela musi być utworzona gdzie proszę? I czy będzie to wizualne na planie? (Nie chcę)

@G. Tak, podejrzewam, ale to wyjątkowy utwór z wieloma odniesieniami. I zapewniam Was, że rodzina części to "rewolucyjne" rozwiązanie tam, gdzie ja jestem:)

2 polubienia

a.leblanc Wracam do ciebie, ponieważ nie mogę otworzyć żadnego z załączników SW. Z tego powodu nie widzę makro ani nawet twojej części.

w jakiej wersji jesteś w SW?

gt22 Mam wersję z 2015 roku

1 polubienie

Nie zobaczycie więc jego gry, jeśli będzie to w 2016 roku i myślę, że tak właśnie jest

chyba, że masz SP5

ale wideo tak i makro też............. ponieważ twórca powiedział, że powinien działać z wersją X SW

Makro jest spakowane

http://www.lynkoa.com/sites/default/files/questions/answer/24/02/2017/macro_mep_config.zip

@+

2 polubienia

Rodziny części na rysunkach

Jeśli model używa rodziny części do generowania wielu konfiguracji, można wyświetlić rodzinę części na rysunku tego modelu. W ten sposób pojedynczy rysunek może reprezentować wszystkie konfiguracje.

Możesz odwoływać się do liczb za pomocą krótkich, opisowych liter lub nazw, zamiast używać ich pełnych nazw i wartości. Na przykład zamiast D1@BaseExtrusion można użyć etykiety, takiej jak A lub grubość , jako nagłówka kolumny w rodzinie części i wyświetlić ją zamiast wartości wymiaru w widoku rysunku.

Na poniższym rysunku pokazano, w jaki sposób rodzina części i wymiary, którymi steruje, mogą pojawić się na rysunku.

Spis treści

Temat nadrzędny

Konfiguracje z rodziną części

Pojęcia pokrewne

Opis ustawień rodziny części

Wstawianie rodziny części

Kształtowanie rodziny części

Dodawanie ustawień do rodziny części

Edycja rodziny części

Usuwanie rodziny części

Usuwanie konfiguracji w rodzinie części

Zapisywanie rodzin części

Rodzina pokoi PropertyManager

Okno dialogowe Wymiary

Okno dialogowe Dodawanie wierszy i kolumn

Problemy sprzętowe i zalecenia

Wyszukaj 'Rodziny części na rysunkach' w bazie wiedzy SOLIDWORKS.

2 polubienia

Dziękuję, rzeczywiście udało mi się otworzyć makro, które teraz przestudiuję.

Ale będąc nowicjuszem na SW, nie znam P.P, po co to jest? Jaka jest różnica między rodziną pomieszczeń a panelem, który już istnieje w dolnej części okna oprogramowania? A jak go stworzyć?

1 polubienie

Osoba na forum już mi opowiadała o tej metodzie, ale nie chcę tabeli na rysunku tylko rzeczywiste wymiary dla każdej konfiguracji.

2 polubienia

Zadaj inne pytanie w nowym wątku komunikacji

Jest to w zasadzie dla lepszej czytelności i badań ;-)

Jedno pytanie na wątek com ;-)

Będzie to jaśniejsze dla wszystkich

i będziesz mieć wiele trafnych odpowiedzi

@+ ;-)

3 polubienia

Bizard, makro jest dostępne, czy możesz je pobrać?

Z drugiej strony jestem w SW 2016, więc to normalne dla pokoju, musisz dostosować koncepcję do swojej rodziny pokoi. Przeczytaj uważnie cały post, aby wprowadzić niezbędne zmiany i dostosować swoją wersję oprogramowania do makra.

2 polubienia