Cze wszystkim
Na części używającej systemu " rodzina części " do automatycznego generowania wszystkich konfiguracji nie mogę znaleźć sposobu na ustawienie strat przy zginaniu.

Mogę bawić się grubością blachy, długością fałd, kątem... ale nie strata w fałdzie.
Jest to denerwujące, ponieważ istnieje kilka grubości, a co za tym idzie kilka wartości strat na zakręcie, z którymi trzeba sobie poradzić...
Zastosowanie współczynnika K również nie jest odpowiednie, ponieważ uwzględnia promień gięcia, uzyskane wartości nie odpowiadają wykresom naszej giętarki.
Jeśli ktoś wie jak to zrobić lub zna nazwę zmiennej do wpisania w tabelę, zaoszczędzi mi to sporo czasu.
Z góry dziękuję.
1 polubienie
Witam
Nie używam tych funkcji, ale kiedy patrzę szybko, parametr strat na zginanie wydaje się nie być dostępny w rodzinach części (brak wybieralnego wymiaru lub powiązanego równania).
Zastanawiam się, czy nie poradziłyby sobie z tym składane szablony.
Na przykład spójrz na plik sample.xlsx odliczenia gięcia mm w folderze C:\Program Files\SOLIDWORKS Corp\SOLIDWORKS\lang\english\Sheet Metal Gauge Tables
1 polubienie
Witam
Zastanawiam się, czy masz składany stół, strata przy składaniu jest uwzględniana przez funkcję składania, więc nie trzeba nią zarządzać w rodzinie części.
Niech Moc będzie z wami.
1 polubienie
Dla mnie rzeczywiście niemożliwe jest prawidłowe zarządzanie grubością blachy z parametrem strat warstw za pomocą rodziny części.
Próbowałem z tabelą stref gięcia i nie ma lepszego nie można skonfigurować 2 grubości w 2 różnych konfiguracjach z tabelą stref gięcia i wartością strat na zagięciu, które następuje.
Jeśli wymusisz grubość, SW zostanie utracone w części, która ma zostać usunięta.
Dziękuję za odpowiedzi.
To potwierdza to, co przeczułem...
Więc zamierzam podzielić mój kawałek na 3 pliki, po jednym na grubość.
Osobiście mówiłem o tym:

Z tego, co widzę w pliku Excel, obsługuje różne grubości/kąty i promienie gięcia.
1 polubienie
Witam
kiedy jesteś w rodzinie części, wybierasz pole, w którym chcesz umieścić formułę, a następnie przechodzisz do drzewa tworzenia i klikasz dwukrotnie na blachę, a następnie na wymiar, który odpowiada twojemu współczynnikowi K, ponieważ współczynnik K, promień oraz grubość pojawiają się i można je wybrać
1 polubienie
Witam
Bardzo dziękuję, wiedziałem, że istnieje sposób na odzyskanie wartości ale go nie pamiętałem...
Wydawać by się mogło, że możemy odzyskać współczynnik K tylko wtedy, gdy postawię się na straconej pozycji: wybrzeże znika! Pozostaje tylko promień i grubość.
Więc zamierzam ustawić współczynnik K tak dokładnie, jak to możliwe, aby mój nikiel dvp.
Jeszcze raz dziękuję.
2 polubienia