Otrzymuję komunikat o błędzie, który jest wyświetlany podczas aktualizowania rodziny części w solidworks 2019: nagłówek kolumny "$PROPRIETE@N001_KOD_ARTYKUŁU" zawiera nieprawidłową nazwę funkcji "N001_CODE_ARTICLE"
N001_CODE_ARTICLE jest niestandardową właściwością mojego dokumentu
Chcę mieć pewność, że mogę przenieść wartość z powrotem do mojej usługi niestandardowej na podstawie konfiguracji pokoju (przy użyciu rodziny pokoi)
Witam; Usuń "nieprawidłową" kolumnę w programie Excel. (Pokój Family Edition w nowym oknie). Zamknij program Excel. W konfiguracji komponentu: Wprowadź nową wartość właściwości "N001_CODE_ARTICLE" (specyficzną dla tej konfiguracji). W innej konfiguracji komponentu: Wprowadź dowolną wartość "xxxx" dla właściwości "N001_CODE_ARTICLE" (specyficznej dla tej konfiguracji).
Edytuj ponownie rodzinę pokoi w nowym oknie, uważając, aby wybrać właściwość, która ma być widoczna w Excelu: "N001_CODE_ARTICLE". Edytuj komórki w tej właściwości zgodnie z własnymi upodobaniami w programie Excel.
Nie, wszystkie wpisy wprowadzone z rodziny części dotyczą każdej konfiguracji. Radzę usunąć wszystkie " niestandardowe" właściwości, jeśli istnieją w konfiguracjach. (Moim zdaniem najlepiej byłoby je wszystkie usunąć). Uwaga: właściwości specyficzne dla konfiguracji zawsze mają pierwszeństwo przed właściwością dokumentu (" Niestandardowa ").
Jak dobrze @sbadenis mówi (naprawdę musimy przestać odpowiadać w tym samym czasie ) Jeżeli pozostawimy puste wiersze lub kolumny, Solidworks nie weźmie ich pod uwagę.
Z mojej strony wszystko jest w zwyczaju, chyba że właściwości różnią się od opisu, artykułu odnośnik... Ale rodzina pokojowa ma się tym zająć za Ciebie. Jeśli opróżnisz właściwość na karcie niestandardowej dla właściwości związanych z konfiguracją, nie ma ryzyka wystąpienia problemu.
Ja mam inne podejście. Brak właściwości "Niestandardowych", wszystko jest zarządzane przez tabelę Excel i właściwości "Specyficzne dla konfiguracji". (wymiary, materiały, właściwości itp.) Dzięki temu mogę zapisać wszystkie moje właściwości i dane wymiarowe w osobnym skoroszycie programu Excel.
@Maclane dla mojej części smartproperties tworzy właściwości niestandardowe, a dla konfiguracji specyficznej dla konfiguracji tworzy rodzinę pomieszczeń i właściwości specyficzne dla konfiguracji. Ale te 2 metody mają ostatecznie ten sam wynik. Na @JungV za prostą wątpię, że poufność jest ważna, dołącz swoją część, jeśli wersja 2020 lub inf szukałbym inaczej, może @maclane się tym zajmie. Ale na pewno problem z charakterem w kolumnie, w której się roi. Za późno @Maclane po prostu przeczytaj, zanim skończysz odpowiadać
(Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, najpierw skopiuj całą tabelę do innego arkusza skoroszytu - tylko arkusz1 jest brany pod uwagę przez solidworks, pozostałe mogą być używane jako kopie zapasowe). Zamknij program Excel.
Skompiluj ponownie wszystkie konfiguracje.
Edytowanie właściwości konfiguracji (Dowolna konfiguracja): W zakładce: Specyficzne dla konfiguracji
Ręcznie dodaj nazwy właściwości " Zmienna ", które mają być używane w rodzinie części. W tej chwili przypisz im dowolne wartości.
Uruchom ponownie edycję swojej rodziny części. Powinno pojawić się następujące wyskakujące okienko: wybierz ponownie " $PROPRIETE@N001_ARTICLE_CODE " i inne żądane właściwości z listy. Aby być bezpiecznym, zawsze zaznaczaj pole " Pokaż ponownie niezaznaczone obiekty". W programie Excel kolumna $PROPRIETE@N001_ARTYKUŁ_KODOWY powinna pojawić się ponownie.
Skopiuj wartości do nowych kolumn. Usuń stare kolumny (N001_Code_Article...)
Podsumowując: Właściwości muszą istnieć w co najmniej jednej konfiguracji (specyficznej dla konfiguracji), aby można było ich używać na poziomie rodziny części.
Pozdrowienia.
Uwaga: Korzystam z Solidworks 2022 i nie mogę wysłać Ci wyniku w SLDPRT+EXCEL...