Pokój Rodzina i Nieruchomość Dostosuj

Witam

Otrzymuję komunikat o błędzie, który jest wyświetlany podczas aktualizowania rodziny części w solidworks 2019:
nagłówek kolumny "$PROPRIETE@N001_KOD_ARTYKUŁU" zawiera nieprawidłową nazwę funkcji "N001_CODE_ARTICLE"

N001_CODE_ARTICLE jest niestandardową właściwością mojego dokumentu

Chcę mieć pewność, że mogę przenieść wartość z powrotem do mojej usługi niestandardowej na podstawie konfiguracji pokoju (przy użyciu rodziny pokoi)

Dziękuję za pomoc

Witam;
Usuń "nieprawidłową" kolumnę w programie Excel. (Pokój Family Edition w nowym oknie).
Zamknij program Excel.
W konfiguracji komponentu: Wprowadź nową wartość właściwości "N001_CODE_ARTICLE" (specyficzną dla tej konfiguracji).
W innej konfiguracji komponentu: Wprowadź dowolną wartość "xxxx" dla właściwości "N001_CODE_ARTICLE" (specyficznej dla tej konfiguracji).

Edytuj ponownie rodzinę pokoi w nowym oknie, uważając, aby wybrać właściwość, która ma być widoczna w Excelu: "N001_CODE_ARTICLE".
Edytuj komórki w tej właściwości zgodnie z własnymi upodobaniami w programie Excel.

Zamknij program Excel.

Proszę bardzo.

Pozdrowienia.

6 polubień

Dziękuję za te wyjaśnienia, ale niestety nie mogę zastosować tej metody!

Czy możliwe jest zapisanie wartości we właściwości dokumentu, a nie we właściwości powiązanej z konfiguracją z naszej rodziny części (w Excelu)?

Rodzina części jest kapryśna, nie zostawiaj pustej kolumny (L i M), a następnie umieść kolumnę (N) z właściwością, w przeciwnym razie to nie zadziała.

2 polubienia

Ponadto musisz zajrzeć do właściwości specyficznych dla konfiguracji.

W razie potrzeby usuń wartość na karcie Dostosuj

1 polubienie

Witam.

Nie, wszystkie wpisy wprowadzone z rodziny części dotyczą każdej konfiguracji.
Radzę usunąć wszystkie " niestandardowe" właściwości, jeśli istnieją w konfiguracjach.
(Moim zdaniem najlepiej byłoby je wszystkie usunąć).
Uwaga: właściwości specyficzne dla konfiguracji zawsze mają pierwszeństwo przed właściwością dokumentu (" Niestandardowa ").

Pozdrowienia.

2 polubienia

W jaki sposób ta właściwość jest tworzona w zestawie konfiguracyjnym?
Kiedy dodaję właściwość w konfiguracji, nie ma jej we wszystkich innych!

Czy mogę zachować tę samą nazwę właściwości dla konfiguracji i niestandardowej?
Dziękuję

Jak dobrze @sbadenis mówi (naprawdę musimy przestać odpowiadać w tym samym czasie :crazy_face:)
Jeżeli pozostawimy puste wiersze lub kolumny, Solidworks nie weźmie ich pod uwagę.

2 polubienia

Z mojej strony wszystko jest w zwyczaju, chyba że właściwości różnią się od opisu, artykułu odnośnik...
Ale rodzina pokojowa ma się tym zająć za Ciebie.
Jeśli opróżnisz właściwość na karcie niestandardowej dla właściwości związanych z konfiguracją, nie ma ryzyka wystąpienia problemu.

1 polubienie

Właśnie zrobiłem aktualizacje
Mam taki komunikat o błędzie i nadal nie biorę pod uwagę właściwości

Ja mam inne podejście.
Brak właściwości "Niestandardowych", wszystko jest zarządzane przez tabelę Excel i właściwości "Specyficzne dla konfiguracji". (wymiary, materiały, właściwości itp.)
Dzięki temu mogę zapisać wszystkie moje właściwości i dane wymiarowe w osobnym skoroszycie programu Excel.

2 polubienia

@Maclane dla mojej części smartproperties tworzy właściwości niestandardowe, a dla konfiguracji specyficznej dla konfiguracji tworzy rodzinę pomieszczeń i właściwości specyficzne dla konfiguracji.
Ale te 2 metody mają ostatecznie ten sam wynik.
Na @JungV za prostą wątpię, że poufność jest ważna, dołącz swoją część, jeśli wersja 2020 lub inf szukałbym inaczej, może @maclane się tym zajmie.
Ale na pewno problem z charakterem w kolumnie, w której się roi.
Za późno @Maclane po prostu przeczytaj, zanim skończysz odpowiadać :rofl:

1 polubienie

H2.SLDPRT (255.5 KB)
VIS_H.xlsx (25,4 KB)

Mam mały kłopot
ale dzięki za pomoc

Aby dołączyć tabelę Excela, jeśli to możliwe, lub plik z całą konfiguracją!

(Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, najpierw skopiuj całą tabelę do innego arkusza skoroszytu - tylko arkusz1 jest brany pod uwagę przez solidworks, pozostałe mogą być używane jako kopie zapasowe).
Zamknij program Excel.

Skompiluj ponownie wszystkie konfiguracje.

Edytowanie właściwości konfiguracji (Dowolna konfiguracja):
W zakładce: Specyficzne dla konfiguracji

Ręcznie dodaj nazwy właściwości " Zmienna ", które mają być używane w rodzinie części. W tej chwili przypisz im dowolne wartości.

N001_CODE_ARTICLE
N001_PROVENANCE

Uruchom ponownie edycję swojej rodziny części.
Powinno pojawić się następujące wyskakujące okienko:
image
wybierz ponownie " $PROPRIETE@N001_ARTICLE_CODE " i inne żądane właściwości z listy.
Aby być bezpiecznym, zawsze zaznaczaj pole " Pokaż ponownie niezaznaczone obiekty".
W programie Excel kolumna $PROPRIETE@N001_ARTYKUŁ_KODOWY powinna pojawić się ponownie.

Skopiuj wartości do nowych kolumn.
Usuń stare kolumny (N001_Code_Article...)

Podsumowując:
Właściwości muszą istnieć w co najmniej jednej konfiguracji (specyficznej dla konfiguracji), aby można było ich używać na poziomie rodziny części.

Pozdrowienia.

Uwaga: Korzystam z Solidworks 2022 i nie mogę wysłać Ci wyniku w SLDPRT+EXCEL...

2 polubienia

Dziękuję bardzo
Jest idealny