Rodzina elementów: Materiały składniowe? SW2016?

Otóż mam mały problem,

Chciałem utworzyć nową część i zarządzać materiałami w Excelu,

Zobacz materiał SW2016

W pokoju (oryginał 2014) dodaję rodzinę pokoju, automatyczne tworzenie itp.

a kiedy chcę dodać materiały, kazałem mu automatycznie utworzyć kolumnę (rozpoznawanie elementów, które się różnią)

Ale kiedy zamykam program Excel, otrzymuję ten komunikat o błędzie.

Nie mówię głosu, gdzie jest mój błąd?

Próbowałem z $LIBRARY:Material

ale ten sam komunikat o błędzie...?

capture.png

Zmodyfikuj materiał w Solidworks i obserwuj, co wypełnia w rodzinie części, może to nie być zapisane w ten sam sposób

Zazwyczaj ten komunikat o błędzie pojawia się, gdy występuje błąd w zapisie, więc po otwarciu rodziny próbuje się dwukrotnie kliknąć materiał w menedżerze operacji FeatureManager.

Jak powiedziałem w moim oświadczeniu,

Zrobiłem autouzupełnianie tabeli, więc to SW wypełnia pole (tytuł kolumny i wartość w konfiguracji)

Ale kiedy chcę sprawdzić poprawność Excela, wyrzuca mnie...

ale myślę, że sam znalazłem problem: pochodzi z modelera wbudowanego w PRT...

(Klasyczny problem rodzin części)

czy znasz stare składnie materiałów pod SW2015, SW2014, SW2013??

I koniecznie "aktualizuj/konwertuj" w pliku z 2013 roku,

modeler "rodziny części" osadzony wewnętrznie w pliku, myślę, że jest to wykonalne...

chyba, że ktoś ma jakiś pomysł?

W przeciwnym razie zamierzam spróbować "zdekomponowanego przeciągania funkcji" w nowym PRT, ale z ryzykiem utraty ograniczenia lub tego, że nie zmieni to wewnętrznego modelowania PRT...

Witam

może zmieniając styl komórki...

A. Biały

problem wynika z "wewnętrznego modelera" PRT, moje testy to uwypukliły

Zauważyłem to również dla innych wartości, które z czasem zmieniły składnię...

ponieważ plik pochodzi sprzed 2014 roku...

ponieważ zarządzanie w Excelu wartościowymi MATERIAŁAMI zostało wdrożone w 2014 roku

tam dam radę, bo jednym z rozwiązań jest zapisanie pliku w SW2016 "przed" implementacją w nim jakiegokolwiek excela.

Ale jeśli chodzi o kwestię starych bibliotek powstałych przed 2014 rokiem, problem jest trudny do rozwiązania lub obejścia...

Dla różnych składni istnieje sposób, ale dla nowych składni nie jest to możliwe.

Ponieważ plik zawiera w sobie "modeler rodziny części" datowany na datę dodania funkcji.

To było to (patrz moje wiadomości powyżej).