Otóż mam mały problem,
Chciałem utworzyć nową część i zarządzać materiałami w Excelu,
Zobacz materiał SW2016
W pokoju (oryginał 2014) dodaję rodzinę pokoju, automatyczne tworzenie itp.
a kiedy chcę dodać materiały, kazałem mu automatycznie utworzyć kolumnę (rozpoznawanie elementów, które się różnią)
Ale kiedy zamykam program Excel, otrzymuję ten komunikat o błędzie.
Nie mówię głosu, gdzie jest mój błąd?
Próbowałem z $LIBRARY:Material
ale ten sam komunikat o błędzie...?
capture.png
mad
14 Marzec 2017 10:04
2
Zmodyfikuj materiał w Solidworks i obserwuj, co wypełnia w rodzinie części, może to nie być zapisane w ten sam sposób
Zazwyczaj ten komunikat o błędzie pojawia się, gdy występuje błąd w zapisie, więc po otwarciu rodziny próbuje się dwukrotnie kliknąć materiał w menedżerze operacji FeatureManager.
Jak powiedziałem w moim oświadczeniu,
Zrobiłem autouzupełnianie tabeli, więc to SW wypełnia pole (tytuł kolumny i wartość w konfiguracji)
Ale kiedy chcę sprawdzić poprawność Excela, wyrzuca mnie...
ale myślę, że sam znalazłem problem: pochodzi z modelera wbudowanego w PRT...
(Klasyczny problem rodzin części)
czy znasz stare składnie materiałów pod SW2015, SW2014, SW2013??
I koniecznie "aktualizuj/konwertuj" w pliku z 2013 roku,
modeler "rodziny części" osadzony wewnętrznie w pliku, myślę, że jest to wykonalne...
chyba, że ktoś ma jakiś pomysł?
W przeciwnym razie zamierzam spróbować "zdekomponowanego przeciągania funkcji" w nowym PRT, ale z ryzykiem utraty ograniczenia lub tego, że nie zmieni to wewnętrznego modelowania PRT...
Witam
może zmieniając styl komórki...
A. Biały
problem wynika z "wewnętrznego modelera" PRT, moje testy to uwypukliły
Zauważyłem to również dla innych wartości, które z czasem zmieniły składnię...
ponieważ plik pochodzi sprzed 2014 roku...
ponieważ zarządzanie w Excelu wartościowymi MATERIAŁAMI zostało wdrożone w 2014 roku
tam dam radę, bo jednym z rozwiązań jest zapisanie pliku w SW2016 "przed" implementacją w nim jakiegokolwiek excela.
Ale jeśli chodzi o kwestię starych bibliotek powstałych przed 2014 rokiem, problem jest trudny do rozwiązania lub obejścia...
Dla różnych składni istnieje sposób, ale dla nowych składni nie jest to możliwe.
Ponieważ plik zawiera w sobie "modeler rodziny części" datowany na datę dodania funkcji.
To było to (patrz moje wiadomości powyżej).