Rodzina części - Długość gwintu - SolidWorks

Witam

Zajmuję się rodzinami części do prętów gwintowanych, których gwint (średnice i długość) różni się w zależności od konfiguracji.

Udało mi się skonfigurować moją tabelę, ale nie mogę sobie wyobrazić na wykresie wymiaru długości gwintu, w przeciwieństwie do średnicy.

Ktoś wie dlaczego i jak to zrobić?

Dziękuję

Witam

Oto rodzina części na, możesz użyć jej jako przykładu.

vis_h_iso_4017_grade_b.sldprt
2 polubienia

Dziękuję @vspemens,

Ale jeśli przyjrzysz się bliżej, istnieją małe problemy z długością gwintu:

Aby zobaczyć długość gwintu, musisz kliknąć na kółko reprezentujące gwint (tutaj w kolorze niebieskim)

lg_filetee.jpg
2 polubienia

Z drugiej strony możemy zobaczyć wymiar długości gwintu:

I moje pytanie brzmi, dlaczego nie widzimy tego w moim domu?

O tak, rzeczywiście, nigdy nie zauważyłem, po tym jak używam go tylko wizualizacji na moim 3d, a w 3d odpowiada to odpowiedniej długości. 

Kolumna, która nie jest prawidłowo wypełniona, to kolumna "LF@REPFIL"

2 polubienia

Uważam również, że musisz otworzyć wszystkie konfiguracje jeden po drugim i odbudować, aby reprezentacja wątku została zaktualizowana!

A do tego jest makro na lynkoa.

EDIT: w rzeczywistości po próbie dla mnie nie ma potrzeby aktualizacji, idzie idealnie.

2 polubienia

Myślę, że w końcu się dowiedziałem: pomyliłem się w nazwie mojej oceny; Nie powinieneś zostawiać żadnej przestrzeni.

Spację zamieniłem na myślnik i tak to wygląda:

tu:

2 polubienia

Dziękuję Ci 2!

Daję korzyść w postaci poprawnej odpowiedzi na @sbadenis, ponieważ wydaje się ona bliższa temu, czego się spodziewałem.

1 polubienie

Gdy tworzona jest nowa rodzina części, kreator wstawia elementy, które uważa za zmieniające się (wymiary lub właściwość).

Bądź ostrożny, ponieważ ma nawet pilotowane kursy (lepiej usunąć je z tabeli !!)

Aby dodać numer telefonu, którego nie ma na liście, oto jedna z możliwych metod:

wyjdź z Excela, przejdź do drzewa tworzenia, kliknij prawym przyciskiem myszy folder Adnotacja,

zaznacz opcję "Pokaż wymiary funkcji", wyświetl model w całkowitym modelu (pozwala zobaczyć wszystkie wymiary),

Wróć do Excela (kursor musi znajdować się w pierwszym wierszu i po prawej stronie wypełnionego pola).

W tym momencie, jeśli klikniesz (lub klikniesz dwukrotnie, zależy to od trybu edycji programu Excel) na wymiar lub funkcję w drzewie, zostanie ona dodana do programu Excel.

Po wypełnieniu wszystkich wierszy Excela, a następnie wyjdź i umieść wyświetlacz z powrotem w cieniowaniu, ukryj wymiary w folderze "Adnotacje".

Aby wyświetlić wszystkie oceny, oznacza to pewne ustawienia/użycie filtrów i opcji wyświetlania.

Wskazówka: dla ASM i PRT (nie dla MEP!) wolę ukryć "okrąg gwintu", który przecina 3D, a zachować tylko teksturę gwintu (wymaga dobrego wykorzystania filtrów i ustawień folderu "Adnotacje"), a także wyłączam (dla Lutowanych PRT) w folderze "Adnotacje".

Z drugiej strony, ustawienie wyświetlaczy z "użytecznym zastosowaniem" filtrów w 3D, jest nieco osobliwe w zarządzaniu, jeśli wykonujesz wymiarowanie w 3D, które importujesz do MEP.

W przypadku wymiarów nie stanowi to problemu, ale w przypadku "wykończeń powierzchni" lub "tolerancji geograficznych" jest to historia, aby zachować użycie filtrów i wyświetlanie gwintów w 3D.

2 polubienia

Mała osobista wskazówka, aby mieć logiczną sekwencję w konfiguracjach, możesz umieścić "spacje", a sekwencje numeryczne są w porządku:

1 polubienie

W serii 20x wszystko jest w porządku!

Wolę planować zera i wstawiać spacje z "x"

A twoje 800 utworzy blok później, jeśli chcesz 1000?

Wymiary: 020 x 050 x 0200

Wymiary: 020 x 100 x 0300

Wymiary: 020 x 100 x 0400

Wymiary: 020 x 100 x 0800

Wymiary: 020 x 100 x 1000

Wymiary: 020 x 100 x 1300

(i jeszcze jedno, to mój osobisty wybór, ale rzadko używam "property managera" ponieważ stwarza on pewne ograniczenia po stronie użytkownika w ASM, taka mała lista nie potrzebuje PropertyManagera, ale to nadal mój wybór)

2 polubienia