Witam
Pracuję nad stworzeniem rodziny części za pomocą konfiguracji.
Z tego co rozumiem rodzina części jest zapisana w pliku excel zintegrowanym z plikiem .sldprt, lub zewnętrznym (plik excel widoczny w katalogu plików części.
Moje pytanie:
Jak zidentyfikować, który plik Excela "wskazuje" na plik .sldprt
Nawiasem mówiąc:
1 - jak zmodyfikować ten link (nazwa / adres) (podobno: "rodzina części / Funkcja edycji / z pliku..." »)
2 - Gdy zapiszemy rodzinę części (jak wyżej), czy te pliki/adres stają się domyślnym linkiem (zamiast poprzedniego)
Dziękuję za odpowiedzi,
Pozdrowienia
Philippe
Witaj @p.hemery witaj Philippe
Przede wszystkim witamy na naszym forum i z przyjemnością witamy Cię w Twoim pierwszym wpisie na forum.
Aby uprzedzić pytania, które nieuchronnie zostaną ci zadane.
Dlaczego chcesz wiedzieć, na który plik Excela wskazuje .sdlprt.
Musisz mieć dobry powód, ale nie jest on jasny w twoim wniosku.
Odpowiedź skieruje naszych współpracowników do najbardziej odpowiedniej dla Ciebie odpowiedzi.
Pozdrowienia
Zidentyfikowałem błąd w szkicu, który pozwolił mi zobaczyć, że sldprt nie wskazuje na właściwy plik, ale nie wiem który... (Na pewno zrobiłem kopie, które nie były dobrze opanowane / organizacja do założenia). Następstwa: Muszę posprzątać i "naprawić linki", a w tym celu muszę zidentyfikować te linki.
Witam;
Kliknięcie prawym przyciskiem myszy rodziny części ( ) pozwala zobaczyć lokalizację pliku Excel, jeśli jest on zewnętrzny ORAZ połączony z Twoimi konfiguracjami...
Uwaga: osobiście używam plików Excela zewnętrznie tylko do najbardziej złożonych kopii zapasowych rodziny.
W większości innych przypadków po prostu używam innego arkusza w skoroszycie (tylko arkusz 1 jest używany przez Solidworks).
Pozdrowienia.
Witam
Dziękuję za tę odpowiedź. (i bardzo jasne i kompletne).
W końcu znalazłem ten link... Dziś rano. Mam wrażenie, że SLW systematycznie używa pliku wewnętrznego do pliku .sldprt, który aktualizuje zewnętrznym plikiem "źródłowym" excela po otwarciu pliku .sldprt. W związku z tym po utworzeniu kopii pliku .sldprt kopia ta nie będzie odwoływać się do pliku zewnętrznego. Poprawny?
Domyślnie Solidworks "zawija" dane z tabeli Excel w pliku części lub złożenia.
Automatyczna aktualizacja danych w tej tabeli jest powiązana z opcją podczas jej tworzenia (pole wyboru). Lub w przypadku edycji tej rodziny części, w tym przypadku nowe wartości zostaną pobrane z 3D.
Zwykle, jeśli kopia jest wykonana za pomocą opcji "zapisz kopię jako" z Solidworks, łącze powinno nastąpić. Z drugiej strony, w przypadku "dzikiej" kopii od eksploratora, nie jest to w ogóle gwarantowane (zwłaszcza w przypadku serwera).
Rzeczywiście, zrobiłem "dzikie" kopie, tylko po to, aby zobaczyć (i zrozumieć), co się dzieje. Pozwoliło mi to ruszyć do przodu, a Twoja odpowiedź sprawiła, że zrobiłem duży krok naprzód. DZIĘKUJĘ!!!