Zamykanie solidworks, jeśli otwarte są 2 okna

Witam

Od czasu instalacji 2021 mam problem, jeśli używam kilku solidworks jednocześnie.

Korzystając z PDM, mam makra, które automatycznie przeszkadzają mi w plikach PDF, po uruchomieniu otwiera 2nd solidworks na komputerze, zapisuje plik i zamyka solidworks, który właśnie został otwarty. To w tle, nie koliduje z pracą w trwających bryłach. Przynajmniej w 2017 roku.

Od 2021 roku to makro zamyka mnie losowo bez ostrzeżenia głównego solidworks (brak żądania kopii zapasowej, brak raportu o awarii). Nie sądzę jednak, żeby to było makro, ponieważ czasami otwieram 2 oddzielne solidworks, aby porównać części. (bardziej praktyczne niż 2 okna w tym samym Solidworks, gdy masz 2 ekrany) i ten sam problem podczas otwierania 2. solidworks, pierwszy z nich czasami się zamyka.

Czy ktoś jeszcze ma ten problem? Czy mamy rozwiązanie konfiguracyjne?

Dziękuję

Witaj Julien,

Mam ten sam problem w SW2020, kiedy generuję pliki PDF za pomocą zadania EPDM, losowo odcina mnie od głównej sesji. Ale nie mam rozwiązania :-(

1 polubienie

Witam
Nadal mam wątpliwości co do posiadania dwóch procesów SolidWorks na stacji roboczej. To często generuje wiele usterek.
W makrach możliwe jest zarządzanie procesami i powiadamianie użytkownika.
Jak powstaje Twoje makro?

2 polubienia

Tak naprawdę to nie jest makro, to zadanie MyPDM Tools (publikacja doc). Zwykle otwiera nową instancję, ponownie kompiluje, generuje plik i zamyka instancję.

Po tym co prawda 2 procesy nie są najlepsze i ogólnie rzecz biorąc, drugi jest niestabilny, ale do tej pory zawsze był to 2. proces, który się zawieszał, nigdy główny.

doc_publication.png

Jest to narzędzie z pakietu MyPDMTools, więc spróbuj otworzyć zgłoszenie do pomocy technicznej do Visiativ.

Dziękuję, postaram się zrobić jeszcze raz, ostatnim razem nie odniosłem zbyt dużego sukcesu.

A ponieważ oprogramowanie zawiesza się przy podwójnym otwarciu nawet bez publikacji dokumentu, myślę, że problemy są bardziej zlokalizowane na sw.

Mam też wrażenie, że od wersji 2020 nastąpiła zmiana, która sprawia, że korzystanie z podwójnej sesji jest utrudnione (jestem w podstawowym środowisku bez epdm).

@remrem: są 2 przypadki, w których używam drugiej instancji SW, otwierając model innej wersji (kumulujemy ryzyko, mamy kilka wersji SW na maszynach) lub otwierając model w poprzednim stanie. Pierwszy przypadek jest zazwyczaj taki, że pracujemy dla klienta z wersją X i mamy telefon od innego klienta, który pracuje z wersją Y. Drugi przypadek polega na porównaniu 2 wersji badania.

Witam

W V2020 Sp3.0 EPDM otwiera osobne okno do drukowania plików PDF generowanych automatycznie za pośrednictwem zadań.

W tej wersji nie ma u nas żadnych nietypowych zachowań (z wyjątkiem zwykłych awarii, jeśli plik MEP jest wystarczająco ciężki).

Z drugiej strony zmodyfikowaliśmy podstawowy skrypt zadania, dodając: skrypt S-077654 (który wymusza załadowanie najnowszych wersji przed wygenerowaniem pliku pdf: Czy można zmodyfikować skrypt zadania Konwertuj SOLIDWORKS® PDM, aby zmusić hosta zadania do pobrania (buforowania) zawsze najnowszej wersji pliku źródłowego przed konwersją pliku?)

Uwaga: skrypty zadań nie aktualizują się same w EPDM. Musisz więc zaktualizować/zmodyfikować skrypt podczas zmiany wersji EPDM.

Z pamięci w skrypcie znajduje się opcja/składnia do otwarcia okna oprogramowania, które generuje plik.

1 polubienie