Blacha do cięcia stolarki otworowej

Witam, moje pytanie jest "stosunkowo proste"... Jak uzyskać arkusz przepływu z mojego modelowania w SolidWorks?

Wyzwanie : Jestem stolarzem i kontynuuję SolidWorks 2018. Raczej początkujący w CAD staram się jak najbardziej zoptymalizować czas, który nad nim spędzam. W tym celu chciałbym utworzyć arkusz technologiczny, który uwzględnia wszelkie zmiany w moich częściach i jest generowany automatycznie.  Wszystko to bez użycia zewnętrznego oprogramowania, takiego jak Excel...  Staram się więc wydobyć ogólne wymiary każdej części!

Utwór :
1- Myślę, że mogę użyć osobistych właściwości, aby wydobyć niezbędne informacje... ale brakuje mi wiedzy w tej dziedzinie. Zanim zacznę szukać informacji i oglądać godziny samouczków, czy uważasz, że to byłoby rozwiązanie?

2- Jeśli ścieżka nr 1 nie działa, jestem zdesperowany i zwracam się do Ciebie o szkic rozwiązania!

Nie wahaj się zapytać mnie o więcej informacji!

Dziękuję państwu za uwagę i wkład.

Zacząłbym od użycia SW blachy i /mechaniczno-spawalniczych narzędzi (deska to rodzaj blachy).

Będziesz wtedy miał dostęp do informacji, których szukasz. Aby uzyskać szybkość, spójrz na funkcję "kostka wizualizacji" (z pamięci).

3 polubienia

Wykonując spawanie mechaniczne, można wydobyć wszystkie długości niezbędne podczas rysowania (poprzez wstawienie również pęcherzyków znakujących).

Na rysunku: wstaw: --> tabela --> lista spawanych części.

Po zainstalowaniu tabeli zobacz załączony obraz, aby kolumna była długa.

Mam nadzieję, że to ci pomoże!

capture.png
1 polubienie

Witam

Nie odpowiadam bezpośrednio na Twoje pytanie, ale powinieneś wiedzieć, że istnieje specjalistyczny moduł do SWOOD i inne możliwości, aby iść szybciej i spędzić więcej czasu w warsztacie.

Oto link, pod którym możesz się dowiedzieć

I filmik, który Cię też poinformuje ;-)

Istnieje również możliwość skorzystania z bezpłatnego narzędzia driveworks Xpress, które również jest bardzo przydatne. Oto zastosowanie w kontekście stolarstwa.

Pozdrowienia

1 polubienie

Dziękujemy za wszystkie te wkłady! Sprawdzę to... Pozostaje tylko zacząć^^

W moich badaniach zauważyłem, że wymiary części są określone w tabeli "równania, zmienne globalne i wymiary". Czy nie byłoby sposobu, aby uzyskać te informacje za pomocą niestandardowej właściwości i uwzględnić je później w moim sadzeniu? (Patrz załączony ekran chochlika.)

Bardzo dziękuję za poświęcony czas!

imp.ecran_equation_variable_globales_et_cotes.pdf

Nie ma potrzeby przechodzenia przez niestandardowe rekwizyty, możesz wyświetlić wymiary modelu bezpośrednio na rysunku.

Szybkie pytanie, czy miałeś szkolenie z oprogramowania programowego, czy po prostu robiłeś samokształcenie?

1 polubienie

Witaj @stefbeno,
Nie mam doświadczenia w oprogramowaniu programowym, mam bardzo jasne doświadczenie w CAD, ale co pozwala mi łatwo zrozumieć, jak działa SolidWorks. Ponadto SolidWorks jest bardzo elastycznym i "intuicyjnym" oprogramowaniem... Więc przy całym wsparciu, jakie zapewnia internet i społeczność, myślę, że to wystarczy^^

Dziękuję jednak za zainteresowanie!

Myślę, że znalazłem rozwiązanie mojego problemu! Aktualnie go konfiguruję... Następnie przetestuję go i wrócę, aby opublikować rozwiązanie na ten temat, aby pomóc reszcie społeczności.

Do zobaczenia wkrótce

Powiedzmy, że w przypadku podstawowej operacji rzeczywiście możesz być zadowolony z samodzielnego treningu, ale gdy tylko zaatakujesz zaawansowane funkcje, opłaca się przejść prawdziwe szkolenie (może to być 2-3 dni, więc niekoniecznie jest to wygórowany koszt).

3 polubienia

Oto moja metoda na zrobienie automatycznego arkusza debetowego. Przedstawiam Wam wersję uproszczoną, ponieważ stworzyłem kolejny arkusz z równaniami dla pojęcia surowego drewna i wymiaru  gotowego drewna. Ten schemat techniczny będzie aktualizowany przy każdej przebudowie i uwzględnia zmiany w częściach. Najważniejszą rzeczą jest, aby od samego początku dokonywać notowań tych monet:

1- Utwórz formularz właściwości niestandardowych za pomocą edytora, który znajduje się w Narzędziach SolidWorks w menu Start. Zainstaluj pola tekstowe i zastosuj je tylko do części. Inne opcje można dodać  w zależności od potrzeb (patrz załącznik)
2- Zapisz swój formularz w dedykowanym folderze i rozpoznaj go przez SolidWorks za pomocą opcji: Opcja > Lokalizacja  pliku > Dostosuj plik właściwości.  
3- W okienku po prawej stronie, które zawiera dom, znajdziesz również formularze dostosowywania właściwości. Wybierz swój nowy formularz, który nazwałbyś "arkuszem debetowym" i wybierz wymiary, które można kontrolować (w przypadku skomplikowanych kształtów), klikając pole formularza, a następnie linie kursów, które umieszczają Twoją wartość w polu. Zrób to samo dla pozostałych interesujących Cię wymiarów i nie zapomnij zastosować swojego formularza.
4- Otwórz rysunek i dołącz część lub zespół.                Przejdź do adnotacji > wybierz tabelę > tabelę BOM > wybierz  widok i wklej tabelę.
5- Dostosuj swoją tabelę,  klikając dwukrotnie litery kolumn, >  pojawi się okno, i wybierając właściwości osobiste > interesującego Cię elementu.
6- Powtarzaj  krok 5, aż stół spełni Twoje oczekiwania
7- Zapisz tabelę, klikając prawym przyciskiem myszy > zapisz ją jako folder > dedykowany  niestandardowym  ustawieniom SolidWorks  > rozpoznaj tabelę za pomocą opcji >lokalizacji pliku > szablonu BOM

Nie wahaj się skontaktować ze mną po więcej informacji ;)

notice.pdf

Tak mi się wydawało, wystarczy tabela spawanych elementów mechanicznych, ale o wiele mniej skomplikowana.

@stefbeno niestety nie mam tej opcji w moim SW prenium 2018! Mój błąd, może go nie aktywowałem!?  

Funkcje spawania mechanicznego i blach są częścią standardu oprogramowania, więc masz je masz.

Na tym polega problem z "adaptacyjnym" interfejsem oprogramowania, spróbuj kliknąć prawym przyciskiem myszy gdzieś na wstążce, aby wyświetlić inne dostępne zakładki.