Projektuję produkty na SolidWorks od niedawna i czasami muszę je wysłać do klientów lub podwykonawców. I oczywiście, jak wszyscy inni, chcę chronić swoją pracę, więc chciałbym wiedzieć, czy rozszerzenie pliku STEP jest niezawodne? Rozumiem przez to, czy moi klienci będą w stanie z pomocą wykwalifikowanej osoby ponownie złożyć/uzyskać dostęp do mojego projektu, czy też będą mieli dostęp tylko do części goemetrycznej, kadłuba mojego produktu?
Dzięki plikowi STEP będą mieli dostęp do Twojej części i będą mogli ją modyfikować. Jeśli chcesz, aby mieli dostęp tylko do elementu wizualizacji, musisz wygenerować plik edrawings, a jeśli nie mają przeglądarki, możesz otworzyć plik edrawings z edrawings i zapisać go w .exe. Jest to format pliku, który integruje plik wykonywalny, aby móc go wyświetlić... Lub jeszcze prościej, możesz zapisać swoją część lub zespół w formacie PDF 3D...
Jeśli zarejestrujesz zespół schodkowy bezpośrednio, cała geometria będzie dostępna dla klienta.
Co robię: Najpierw zapisuję mój zespół w częściach, zaznaczając pole "powierzchnie zewnętrzne". Następnie otwieram tę część, która jest "powłoką", i zapisuję ją jako krok.
Klient otrzymuje pustą powłokę, którą może związać w zespole, tak jak w przypadku konwencjonalnej części.
Czy chcesz nadać im objętość, czy chcesz dać im nieporęczny element do integracji z zespołem ? Bo tak, z krokiem będą mieli twoją część, ale nie, nie ma drzewa. Ale zaczynając od pokoju, łatwo jest ponownie złożyć drzewo. Z drugiej strony, jeśli chcesz po prostu pokazać im część, aby zintegrować ją z oprogramowaniem bez możliwości jej dotknięcia, tak, istnieją rozwiązania. Jeśli chodzi tylko o to, aby wyglądać bez integracji, tak, istnieją rozwiązania, stąd moje początkowe pytanie, czego tak naprawdę chcesz?
Z mojej strony to tylko część, a nie montaż. Ale rzeczywiście mogą go potrzebować, aby zintegrować go ze zgromadzeniem. Słyszałem też o eDrawings. Artykuł jest bardzo obszerny. GT22 powiedział:
Będą mogli dodawać funkcje, a dzięki funkcjom będą mogli odtworzyć drzewo budynków. Zastanawiam się, czy podoba ci się PhilippeB, czy mogą przywrócić grubość i nagrać ciało i / lub użyć cech, ale nigdy tego nie testowałem....
Tak, w kategoriach bezwzględnych, chcę po prostu pokazać im część bez żadnych możliwych modyfikacji i aby w razie potrzeby mogli ją zintegrować z zespołem.
- Tak, chcę im tylko pokazać - Tak, że mogą go zintegrować z zespołem
Może nie wytłumaczyłem się dobrze. Czy Twoja część powinna zostać przekazana klientowi, aby mógł ją zintegrować z zespołem tylko po to, aby sprawdzić, czy pasuje?