Błonnik neutralny

Witam 

Utworzyłem powierzchnie mediany z bryły objętościowej i muszę usunąć korpus główny i zachować tylko powierzchnię, a więc po usunięciu korpusu głównego płaszczyzna neutralna jest również usuwana "co jest logiczne" , masz pomysł, jak to zrobić? Nie wiem, czy uda mi się przerwać połączenie między bryłą główną a utworzonymi powierzchniami? 

Dziękuję 

1 polubienie

Użyj funkcji: Corp/delete zamiast usuwać swoją funkcję

4 polubienia

@Mick, miałem zamiar zaproponować to rozwiązanie, ale po przetestowaniu na mojej stacji roboczej usuwa ono również powiązaną płaszczyznę środkową

[Edytuj] masz rację, wstaw -> funkcję -> Usuń treść

2 polubienia

Witam

w objętości swojego pokoju kliknij prawym przyciskiem myszy wolumin, który chcesz usunąć, a następnie kliknij usuń / Zachowaj ciała , a zostanie on usunięty za pomocą tej funkcji bez przypisywania powierzchni.

Zobacz zrzut ekranu

capture.jpg
1 polubienie

Zrobiłem to na mojej stacji roboczej bez usuwania korpusu powierzchniowego, patrz załącznik.

Być może nie zrozumiałem...

corps_sup.png
3 polubienia

@mickael.alves, dokładnie 

1 polubienie

Jest piątkowe popołudnie, trochę pobłażania dla Auréliena. Rzeczywiście, rozwiązanie Micka działa!

;-)

3 polubienia

Wszędzie stawiam kciuki w górę :) To tyle o mnie! Mea culpa!

3 polubienia

Jak mówi @Benoit.LF , tolerujemy to, bo jest piątkowe popołudnie :)

2 polubienia

dziękuję za odpowiedzi, 

Byłem trochę niejasny, przy okazji  moja część jest narysowana w jednej części "zobacz przechwytywanie" , więc nie mogę usunąć funkcji, z których wyodrębniłem środkową powierzchnię. 

capture.png

Nawet wykonując polecenie "wstaw -> funkcję -> Usuń bryłę" i klikając powierzchnie obiektów, które mają zostać usunięte,  bezpośrednio w 3D?

2 polubienia

Więc jest dobrze, jak wskazano, musimy usunąć ciało, a nie funkcję.

Klikając prawym przyciskiem myszy wolumin do "usunięcia", kliknij funkcję wskazaną na zielono na załączonym obrazku.

Edycja: powinieneś zobaczyć w swoim drzewie funkcję "Body-Remove/Keep", jak pokazano na @Mick powyżej.

screenshot2654.jpg
2 polubienia

Gratulacje @ all

Nie zrozumiałem pytania

a nawet z dodatkową odpowiedzią ze strony @kelfalid

więc może to jest przyczyna piątku ;-)

Ach, to działa, bardzo dziękuję wam wszystkim :D, 

Chcę wykonać obliczenia powierzchni podwozia, nie wiem, czy pojawienie się funkcji w drzewie będzie miało wpływ na wyniki? Może myślę, że moje pytanie jest trochę głupie, ale to pierwszy raz, kiedy to robię xD 

Ponownie

Ta sama zasada. Postaram się, aby było to tak proste, jak to tylko możliwe.

Kliknij prawym przyciskiem myszy korpus woluminu, który chcesz usunąć w CAD.

Naciskasz strzałkę w dół, aby rozwinąć menu rozwijane

Klikniesz na usuń/zachowaj ciało (w zakładce typu zaznacz usuń) i logicznie rzecz biorąc, twoje ciało zniknie.

Zobacz zrzut ekranu

capture.jpg

Hm, u mnie to nie zadziałało, funkcje zawsze się pojawiają! :/ 

Przepraszam chłopaki, za to za dużo pytań 

capture_2.png

To normalne, że pojawiają się funkcje i na szczęście pozwala to na ponowną edycję funkcji, jeśli nie chcesz,  aby już się pojawiały, możesz na przykład wyeksportować w parasolid i ponownie zaimportować, ale tak naprawdę nie widzę sensu

Rzeczywiście, funkcje nie zostaną usunięte, usuwa tylko korpus woluminu, zachowując historię projektu.

W żadnym wypadku nie można usunąć funkcji "nadrzędnej" bez usunięcia funkcji "potomnej", jak nazywa ją w solidworks.

Od momentu utworzenia funkcji zależnej od pola lub funkcji, która jest częścią tej treści, z konieczności usuniesz funkcje, które z niej wynikają.

W takim przypadku można majsterkować, tworząc płaszczyznę pasa rozdzielającego za pomocą szkicu w funkcji => geometrii odniesienia = > płaszczyźnie

Tworzysz go tuż przed środkową płaszczyzną, a następnie prosisz, aby następne szkice odnosiły się do tej nowej płaszczyzny.

Aby to zrobić, klikasz prawym przyciskiem myszy na szkicu , który odnosi się do pasa środkowego, klikasz prawym przyciskiem myszy, naciskasz "edytuj płaszczyznę szkicu" i wybierasz nowy plan.

W zależności od liczby szkiców, które zależą od tego planu, może on być długi, ale przynajmniej możesz usunąć wszystko, co jest wcześniej w Twojej historii.

1 polubienie