Plik 3D w skali szarości

Witam 

Chciałbym wiedzieć, jak zamienić plik 3D w skalę szarości.

Jeśli na przykład chcesz wygrawerować stożek w metalowym sześcianie, jakiś producent obrabiarek używa plików w skali szarości.

W załączniku znajdziesz taki plik. 

Widzimy czerń na górze, a im dalej od środka, tym więcej bieli się pojawia.

to punkt stożka na górze, a biały to podstawa stożka, która znajduje się głęboko w dole.

Na razie używam MSHLAB, ale to oprogramowanie nie pozwala na ustawienie skali szarości. Odbywa się to za pomocą oka...

Chciałbym, aby było to automatyczne lub aby można było podać skalę...

z góry dziękuję za pomoc

cone.jpg
1 polubienie

Witam

Wydaje mi się, że nie jest to możliwe... Zobacz załączone linki

http://www.forum-cao-3d.fr/solidworks-questions/couleur-degrade-sur-face-t5600.html

1 polubienie

Rozwiązaniem, które mogłoby zadziałać, byłoby utworzenie gradientu w programie Word i zapisanie go jako pliku JPEG, a następnie zaimportowanie lub wykonanie naklejki.....

1 polubienie

Witam

Wszystko tkwi w fakturze stożka. Musisz nad nim pracować poza oprogramowaniem (za pomocą Gimpa, Photoshopa lub innego), a następnie połączyć go z 3D.

Nie wiedziałem o MeshLab, zanim o nim porozmawialiśmy, więc nie jestem zbyt pomocny.

1 polubienie

Wygląda na to, że tak naprawdę nie ma do tego idealnego oprogramowania. Jest to raczej wewnętrzny rozwój programistów obrabiarek...

2 polubienia

Tak naprawdę nie ma jeszcze rozwiązania na rynku. Aby osiągnąć tę konwersję, musimy wykonać trochę miękkiego rozwoju.