Pusty plik Excela dla dowolnego makra z oprogramowania

Witam

Pozwalam sobie prosić Pana/Panią o pomoc w związku z bardzo irytującym problemem, w którym utknąłem.

Próbuję wyeksportować wartości z SolidWorks za pomocą makra, a makro działa poprawnie, Excel otwiera się poprawnie (poprawnie nazywa plik) i tam. Brak danych w pliku Excel! I to niezależnie od makr, których używam (próbowałem z kilkoma funkcjonalnymi makrami znalezionymi w sieci, aby mieć pewność, że nie jest to związane z makrem). Ale ostatnio pracowałem na nowej stacji roboczej, więc musi ona pochodzić z jakiejś konfiguracji oprogramowania.

Moja konfiguracja oprogramowania: Solidworks  2017 / Excel Office365

Podsumowanie: Uruchomienie makra z poziomu oprogramowania (na przykład Eksportuj właściwości niestandardowe do pliku Excel.swp) / Program Excel otwiera i tworzy plik "Szczegóły właściwości" / Makro kończy się bez wyświetlania błędu / Brak danych w pliku w pliku

Jakieś pomysły, skąd może wynikać problem?

Z góry dzięki,

François Cavin

Witam

Opublikuj swój kod, abyśmy mogli Ci pomóc.

2 polubienia

Witam

Oto przykład makra, za pomocą którego mam całkowicie pusty plik Excela.

(dla przypomnienia zdarza mi się to ze wszystkimi makrami, które wypróbowałem)

Miłego dnia

Francuski

export_custom_properties_to_excel.swp_.zip

Witam

Błąd pochodzi z tego wiersza:

Set xlWs = xlWb.Worksheets("Sheet1")

Służy do pobierania arkusza o nazwie "Arkusz1" w skoroszycie. Nie ma jednak arkusza "Arkusz1", ponieważ w języku francuskim domyślna nazwa to "Feuil1".

Radzę więc zmodyfikować linię w następujący sposób:

Set xlWs = xlWb.Worksheets(1)

Spowoduje to pobranie pierwszego arkusza skoroszytu, niezależnie od tego, jak się nazywa.

Twoje makro wtedy działa.

Aby zobaczyć Twój problem, uruchomiłem makro wiersz po wierszu z [F8]. Dzięki temu możesz zobaczyć szczegóły i zobaczyć, jak zmienne ewoluowały. W tym przypadku zmienna "xlWs" pozostała pusta.

Kolejna rada, unikaj kolejki:

On Error Resume Next

Pozwala to na wyświetlanie błędów.

2 polubienia

Witam

Bardzo dziękuję za odpowiedź, to rzeczywiście był problem.

A także dziękuję za radę.

Miłego dnia

Franciszek