Witam
Czy za pomocą solidworks możemy odczytać plik z rozszerzeniem 3DXML? Jeśli tak, jaka jest procedura, którą należy zastosować?
Z góry dziękuję
Witam
Czy za pomocą solidworks możemy odczytać plik z rozszerzeniem 3DXML? Jeśli tak, jaka jest procedura, którą należy zastosować?
Z góry dziękuję
Witam
Dla mnie jedynym rozwiązaniem jest posiadanie interfejsu typu DATAKIT, aby to zrobić.
W przeciwnym razie, standardowo w SolidWorls, nie istnieje.
@+
Witam
Naprawdę nie jest łatwo...
Technologia 3DXML jest całkowicie odmienna od tak zwanych "standardowych" formatów w CAD.
Jest to modeler wielokątny, podczas gdy SW jest modelerem parametrycznym.
W skrócie w pewnym sensie (SW = > 3DXML) działa to bardzo dobrze, można też eksportować SW w 3DXML bez bp (tak mi się wydaje).
Ale na odwrót, jest to wykonalne, ale szczerze mówiąc, bardzo trudne.
Jak tylko znajdziesz format pośredni do nawiązania połączenia, przekształcenie pliku wielokątnego w parametryczny spowoduje wiele błędów powierzchniowych.
Będziesz musiał popełnić wszystkie te błędy przed ponownym eksportem do formatu zgodnego z oprogramowaniem.
Równie dobrze możemy zapomnieć, tak jest mądrzej.
Jaki jest cel końcowy?
Jeśli służy tylko do wizualizacji, dostępna jest przeglądarka dla 3DXML: http://www.3ds.com/fr/produits-et-services/3d-xml/lecteur/
Można również otwierać pliki 3DXML za pomocą Solidworks Composer
Witam
Rzeczywiście, cel jest ważny.
W każdym razie 3DXML to tylko kompilacja plików .cgr (neutralnych Catia). W Catii można dokonywać pomiarów lub przesuwać części, ale pozostaje to przybliżone, biorąc pod uwagę uproszczenia dokonane podczas konwersji.
Jeśli chodzi tylko o wizualizację, zobacz odpowiedź @fthomas.
Jeśli ma być używany jako środowisko, lepiej poprosić o plik .iges lub .step. Nawet w Catii nie można na przykład zrobić odniesienia do pliku cgr.
Dziękuję za odpowiedzi.
Do wizualizacji udało mi się odczytać plik z edrawingem. Chciałem pójść o krok dalej, przeprowadzając ankietę dotyczącą kursów.
Ze względu na brak czasu w tej chwili proponowane testy wykonam później
Pozdrowienia