Konfigurowalne pliki profilowe

Witam

Szukam konfigurowalnych plików, takich jak IPE, IPN, HEA, HEB dla Inventora. Gdzie mogę to znaleźć? Dodatkowo, czy możliwe jest wyeksportowanie go w uniwersalnym formacie, takim jak " step ", " iges ", i aby plik pozostał konfigurowalny w innej firmie, która nie ma tego samego oprogramowania?

Z góry dziękuję

Cześć @florentmeunier

Kiedy mówisz o konfigurowalnym IPN, o czym masz na myśli? Mówisz o Ipièce? lub

Zazwyczaj te elementy są obecne w Inventorze. Ale pewnie o tym wiesz.

W STEP lub IGES zwykle nie jest to oprogramowanie dla nas, ale jeśli wynalazca jest twoim krokiem i otwierasz go za pomocą Inventora, może on rozpoznawać funkcje, części i podskład i być modyfikowany.

Witam
Dziękuję za odpowiedź.
Dokładnie szukam pliku IPN.ipt, pliku IPE.ipt, pliku HEA.ipt, pliku HEB.ipt, które stanowią podstawę iczęści, z tabelą odpowiadającą różnym wymiarom różnych profili na określonej długości, na przykład 2500mm. Musiałoby to być plik części, ponieważ " wstawianie ramy " dotyczy tylko zespołu.
To coś wykonalnego, ale nie znam wszystkich subtelności wariantów grubości na IPN-ach, dlatego gdyby istniał gotowy plik, byłoby mi to wygodne.
Jeśli chodzi o format, to właśnie chodzi o komunikację z firmą, która nie ma takiego samego oprogramowania jak my, więc zastanawiałem się, czy w formacie moglibyśmy wymienić się Iparts, które pozostają konfigurowalne.

Witam

Autodesk nie udostępnia tych plików??
Jeśli chodzi o eksport, obawiam się, że konfigurowalna lub konfigurowalna strona zniknie, przynajmniej w STP to na pewno.
Myślę, że prosisz o niemożliwe (zbliżają :joy: się święta). Szczęśliwej wyprawy

1 polubienie

@ Nie jestem pewien, czy zrobiłem test zespołu mechanicznego Inventora do STEP, a potem od STEP do wynalazcy, i dobrze rozpoznaje funkcje.

@florentmeunier
Uważaj na Iparts, nie jestem fanem metody wynalazcy. Powinieneś wiedzieć, że dla każdej części lub zespołu przekształconego w Ipièce tworzy w projekcie folder o nazwie ten sam Ipièce.
W tym folderze tworzy jedną część na konfigurację, przykład podkładki:
Na początku w moim pliku mam tylko jeden dokument
image
Tworzę swoje konfiguracje

image

Importuję różne konfiguracje do zespołu,

W tym momencie wynalazca decyduje się utworzyć folder z nazwą części zawierający użyte konfiguracje.

image

W teczce są 3 części mojego zestawu
image

Te 3 elementy faktycznie reprezentują wstawkę 3-częściową, czyli konfigurację dla każdej z nich. Z punktu widzenia zarządzania dokumentami nie uważam, że to jest dobre. Jeśli chcesz skopiować lub zmienić nazwę któregoś z zestawów, bądź bardzo ostrożny.

Osobiście i na radę osób pracujących nad tym oprogramowaniem, bez Ipiece, tworzymy bibliotekę blokową (w stylu AutoCAD), którą importujemy, jeśli trzeba, bezpieczniej i usuwamy, a nasze zestawy zabierają ze sobą używaną bibliotekę. To dość prosta praca i wraz z rozbudowywaniem naszych bibliotek

@Le_Bidule

Tak, potwierdzam, że Ipièce nie jest rozpoznawane, lecz jako niezależne części z martwymi ciałami

Dobra robota