Plik krokowy do importu

Cześć, jestem na początku sezonu 2025.
Otrzymałem krok, którego cała część nie jest wyświetlana w SW.
W EDrawing Viewer i FreeCAD wszystko widzisz poprawnie, ale w SW to nie działa, czy mógłbyś to przetestować?

422116-01-02_MASS D25_251111.step (72,4 MB)
Próbowałem pogrzebać w ustawieniach importu, ale nic nie pomaga.

Dziękuję

Czasem dzieje się tak, jeśli w twoim zestawie dwa różne zespoły mają tę samą nazwę.
Na przykład, jeśli w twoim zestawie masz dwa zestawy nazwane kołem zamachowym, pierwszy (w drzewie) otworzy się poprawnie, ale drugi zostanie zastąpiony przez pierwszy, który już jest otwarty. (Ograniczenie Solidworks: można otworzyć tylko jeden plik o tej samej nazwie naraz.)
Sprawdź w freeCAD i jeśli trzeba, zmieniaj nazwę zestawu(-ów), a potem
ponownie eksportować do Step i potem otworzyć go w SW.
To ograniczenie nie występuje w Inventorze ani innym oprogramowaniu 3D, ale powoduje tego typu problemy podczas importu.

1 polubienie

Po przetestowaniu praktycznie katastrofalnego wyniku (zgodnie z SW2023):

Nie jestem pewien, czy to pochodzi z duplikatu nazwy, czy raczej z problemu z importem.
Z drugiej strony, w podobnym problemie, udało mi się sparować urządzenie, przechodząc przez topsolid i konwertując go na .x_t, który potem ponownie otworzyłem w SW.

Może próbowałem podobnego triku, korzystając z freecad.

Dziękuję, że poświęciłeś czas, by to obejrzeć.
Próbowałem, z freecad, eksportować w kroku, w IFC. Ale nic nie pomaga.

Mam te możliwe rozszerzenia w FreeCAD:
image
image

Witam;
Edytując Step za pomocą notepad++ widzimy, że oryginalny plik został wyeksportowany z oprogramowania " Steptools " (nieznanego mojemu batalionowi)
image

Spróbuj skontaktować się z dostawcą, żeby uzyskać inny format 3D, Parasolid byłby dobrym rozwiązaniem.

[trochę później]
Próbowałem zaimportować ten krok w Solifdworks 2022 ... Cóż, nie jest tak źle.

Dołączam plik Parasolid (w zip)
422116-01-02_MASS D25_251111.zip (21,9 MB)
i nowy eksport w STP, jeśli to ci się przyda...
422116-01-02_MASS D25_251111_(2022). STEP (160,9 MB)

A dla jasności, oto moje ustawienia importu (Solidworks 2022 sp5)

image

[Dużo później]
Poniżej znajduje się katalog z zestawem jego części w formacie Solidworks 2022...

xxx_Export Temporaire_422116-01-02_MASS D25_251111.zip (49,6 MB)

1 polubienie

W 2022 roku nie było nic do roboty!! Niepełny wynik
Pod wynalazcą nic się nie dzieje!!

Na Trimble Connect otwiera się dobrze, ale nie mogę nic zrobić z tym oprogramowaniem

Kiedy robię diagnozę importu w SolidWorks 2022, pokazuje mi, że to wadliwe powierzchnie. A powierzchnie importowane z WWTP nigdy nie są dobre.

Chcesz, żebym spróbował zapisać to w innych formatach (z Solidworks) ... Generalnie, czy potrzebujesz montażu, czy wystarczy "martwa " część?
Próbowałeś z plikami, które już przekonwertowałem (patrz moja poprzednia wiadomość)?

[trochę później]...
Oto przekształcenie zespołu w część. oraz jego odpowiednik w Parasolid (format Zip, Forum nie przyjmuje formatów surowych *.x_t):
422116-01-02_MASS D25_251111_(część). SLDPRT (49,9 MB)
422116-01-02_MASS D25_251111_(parasolid).zip (21,4 MB)