Cześć, jestem na początku sezonu 2025. Otrzymałem krok, którego cała część nie jest wyświetlana w SW. W EDrawing Viewer i FreeCAD wszystko widzisz poprawnie, ale w SW to nie działa, czy mógłbyś to przetestować?
Czasem dzieje się tak, jeśli w twoim zestawie dwa różne zespoły mają tę samą nazwę. Na przykład, jeśli w twoim zestawie masz dwa zestawy nazwane kołem zamachowym, pierwszy (w drzewie) otworzy się poprawnie, ale drugi zostanie zastąpiony przez pierwszy, który już jest otwarty. (Ograniczenie Solidworks: można otworzyć tylko jeden plik o tej samej nazwie naraz.) Sprawdź w freeCAD i jeśli trzeba, zmieniaj nazwę zestawu(-ów), a potem ponownie eksportować do Step i potem otworzyć go w SW. To ograniczenie nie występuje w Inventorze ani innym oprogramowaniu 3D, ale powoduje tego typu problemy podczas importu.
Nie jestem pewien, czy to pochodzi z duplikatu nazwy, czy raczej z problemu z importem. Z drugiej strony, w podobnym problemie, udało mi się sparować urządzenie, przechodząc przez topsolid i konwertując go na .x_t, który potem ponownie otworzyłem w SW.
Może próbowałem podobnego triku, korzystając z freecad.
Witam; Edytując Step za pomocą notepad++ widzimy, że oryginalny plik został wyeksportowany z oprogramowania " Steptools " (nieznanego mojemu batalionowi)
Spróbuj skontaktować się z dostawcą, żeby uzyskać inny format 3D, Parasolid byłby dobrym rozwiązaniem.
[trochę później] Próbowałem zaimportować ten krok w Solifdworks 2022 ... Cóż, nie jest tak źle.
Chcesz, żebym spróbował zapisać to w innych formatach (z Solidworks) ... Generalnie, czy potrzebujesz montażu, czy wystarczy "martwa " część? Próbowałeś z plikami, które już przekonwertowałem (patrz moja poprzednia wiadomość)?