Plik STEP w formacie PDF

Z działem IT próbowaliśmy wprowadzić zmiany, ale:

W ustawieniach systemu Windows nie możemy zmienić domyślnego programu i otworzyć plik za pomocą kliknięcia prawym przyciskiem myszy, aby otworzyć go za pomocą oprogramowania, którego nie chce.

Rozwiązaniem, jak wspomniano powyżej, byłoby oprogramowanie takie jak Ida-Step lub eDrawing, ale są to tylko dyski plików?

W przeciwnym razie, bez konieczności instalowania nowego oprogramowania,

możliwe jest "usunięcie uczucia do Adobe", a tym samym ponowne ustawienie plików *.stp jako neutralnych

O ile dobrze pamiętam, nie da się otworzyć STEP-a za pomocą Solidworks poprzez dwukrotne kliknięcie na niego tak jak w pliku prt lub asm lub drw. Musisz otworzyć plik, a potem itd.

3 polubienia

Ach, myślę, że AC COBRA ma rację. Wykonaj test raz, aby sprawdzić, czy możesz otworzyć swój krok za pomocą solidworks, jak powiedział. Jeśli to zadziała, problem zostanie rozwiązany, ponieważ podstawowe pytanie "W Solidworks, kiedy zapisuję plik w formacie STEP w moich folderach, jest on w formacie PDF." okazało się nie być problemem, ponieważ utworzony plik był rzeczywiście w .step

1 polubienie

Nie ma więc znaczenia, jakim logo jest plik, poza utworzeniem pliku, otwarciem i wybraniem pliku, wszystko inne jest bezużyteczne.

Pozdrowienia

Kiedy klikam dwukrotnie plik, aby go otworzyć, wysyła go do programu Acrobat Reader, a kiedy otwieram go z Solidworks za pomocą "otwórz", nie ma problemu.

Po tym, jak martwię się tym, chciałbym, aby jego . STEP, czyli w odpowiednim formacie, ponieważ będę go potrzebował do stworzenia mojej następnej biblioteki narzędzi, w moim przyszłym oprogramowaniu MasterCam CAM.

Witam

Rzeczywiście nie jest możliwe otwarcie pliku krokowego (i kilku innych formatów, takich jak iges, x_t, ...) za pomocą solidworks poprzez dwukrotne kliknięcie tego pliku w systemie Windows, tryb otwierania jest inny (dzieje się to za pomocą funkcji loadfile interfejsu API, a nie opendoc, jak w przypadku natywnych plików solidworks).

Nie zapobiega to wyświetlaniu pliku w formacie krokowym, a jedynie skojarzenie domyślnego programu jest nieprawidłowe w systemie Windows. Jak już wspomniano, musisz być administratorem na swoim komputerze, aby móc zmienić to skojarzenie (nie umieszczaj solidworks, ponieważ nie działa) ani z dowolną przeglądarką plików krokowych, ani z oprogramowaniem CAM, jeśli je akceptuje.

Jeśli naprawdę chcesz domyślnie otwierać pliki kroków za pomocą Solidworks, będziesz musiał przejść przez stworzony przez siebie program pośredni, który pozwala uruchomić Solidworks, a następnie otworzyć plik kroku z odpowiednią funkcją API, a następnie skojarzyć rozszerzenie kroku z tym nowym programem w systemie Windows, ale tam musisz wiedzieć o programowaniu...

Pozdrowienia

1 polubienie

Ponieważ otwiera się przez Solidworks, plik nie ma problemów i będzie można go używać dla MasterCam

1 polubienie

Tak, plik nie ma żadnych problemów, to jest to, co mówiono od początku dyskusji, chodzi tylko o definicję domyślnego programu w systemie Windows...

3 polubienia

Temat zamknięty, dziękuję wszystkim za pomoc!

@d.roger: Działa bardzo dobrze na Windows 7 z SW2016 i SW2018 (plik krokowy, nie testowałem reszty), więc nie widzę powodu, dla którego miałoby być inaczej.

Jedyną wadą jest to, że otwiera drugą sesję Solidworks.

Edit: moja instalacja z 2018 roku datuje się od wczoraj na całkowicie pustym komputerze.

@Cyril.f : Będę musiał zająć się problemem, więc dla mnie nie działa z SW2017 i to na komputerze z Windows 7 i na innym z Windows 10...

Pozdrowienia

To samo dla mnie, Windows 8.1 i Sw 2016, KROK nie otwiera się dwukrotnie.

Może pole wyboru w opcjach otwierania, wybierając typ pliku STEP.

@ac cobra 427: Ze swojej strony nie mam nic szczególnego w moich ustawieniach.

Teraz widzę, że nie jestem jedyną osobą, która ma takie zachowanie: https://forum.solidworks.com/thread/208120

W przeciwnym razie może powinieneś spojrzeć na tę stronę: https://forum.solidworks.com/thread/198955

Następnie jest drag&drop, który moim zdaniem jest najlepszym rozwiązaniem (trzeba przyznać, że bardziej praktycznym, gdy jesteś na podwójnym ekranie)

Edycja: Jeśli chcesz znaleźć więcej wyników, wpisz to w wyszukiwarce: Otwórz plik kroku za pomocą dwukrotnego kliknięcia w SOLIDWORKS

2 polubienia

ciekawy utwór w linkach AC Cobra: Solidworks Launcher

(patrz zrzut ekranu) do przetestowania z oczyszczalnią ścieków

co może być przydatne w przypadku innego problemu z ikoną pliku Solidworks na innym komputerze (pomimo próby przerobienia w opcji systemu SW / eksploratora / przywróć powiązania)

capture2.png
1 polubienie

Witam

Tak, dla natywnych plików Solidworks musisz ustawić Solidworks Launcher jako domyślny program, ale nie działa to dla innych rozszerzeń (step, x_t, iges), przynajmniej dla mnie.

W systemach Windows 7 i SW2017 wyczyść komputer, a następnie ponownie przetestuj z "SLDWORKS.exe" jako domyślnym programem dla plików kroków i działa, ale nadal nie w systemie Windows 10, aby kontynuować...

Pozdrowienia

AC Cobra, jakie kroki są związane w Twoim kraju?

Program uruchamiający oprogramowanie?

Potwierdzam, SwLauncher nie działa na plikach innych niż natywne oprogramowanie.

W domu jest powiązany z  SwLauncherem i nie mogę go skojarzyć z "SLDWORKS.exe" jak d.roger, mówi mi "Nie można skojarzyć typu pliku z tym programem"

impossible_dassocier_un_type_de_fichier_a_ce_programme.jpg

Może to problem związany z Windows 8 i 10. Na Windows 7 działa bardzo dobrze, od czasu do czasu robię test na Windows 10 z SW2018 (zwykle instalowana jest stacja testowa).

Z pamięci, Windows 8 z oprogramowaniem nie jest idealny.

1 polubienie