Plik krokowy

Witam

Właśnie zainstalowałem SolidWorks 2018 na moim komputerze.

Użytek, który zamierzam z tego zrobić, to raczej rysowanie 2d w dxf, nie do końca rysowanie, poza tym nie miałem żadnego szkolenia.

Zrobiłem już kilka planów 2d bez większego problemu.

Z drugiej strony teraz mam montaż krokowy i chciałbym zrobić 2 części niektórych części tego zespołu, jak powinienem postępować.

Zapisałem go w formacie SLDASM, ale nie mogę znaleźć sposobu na wyizolowanie części tego zespołu i wykonanie planu 2D.

Z góry dziękuję za pomoc...

Witam

Wszystko zależy od tego, w jaki sposób został wykonany plik STEP. Czy wiesz, jakie oprogramowanie zostało pierwotnie użyte do wygenerowania oczyszczalni ścieków?

Jak to zrobić: W drzewie tworzenia (zwykle w lewej kolumnie) można zobaczyć liczbę powierzchni tworzonych przez zespół.

Jeśli masz więcej niż jeden, możesz skorzystać z funkcji rozpoznawania kształtów, dzięki czemu możesz zapisywać swoje części pojedynczo, a następnie je przerabiać.

Z drugiej strony, w każdym przypadku utracisz ograniczenia złożenia.

Czy możesz opublikować swój montaż, abyśmy mogli go łatwiej obejrzeć.

Pozdrowienia

Witam

Ze względu na poufność nie mogę załączyć pliku z krokami

Załączam zrzut ekranu pliku kroku po otwarciu za pomocą solid

capture.png

Aby sporządzić plan części z ASM: otwórz część (za pomocą małego panelu, który pojawia się po kliknięciu części w drzewie), a następnie utwórz rysunek z części (przewijając w dół ikonę nowego dokumentu)

Cześć Stef

Czy nie musi on wcześniej dokonywać konwersji z oczyszczalni ścieków na SLDPRT, aby móc wykonać MEP.

Pozdrowienia

Witam

Kliknij prawym przyciskiem myszy wspomniany pokój i otwórz go, a powinien otworzyć się w nowym oknie...

Oto, co otrzymuję, gdy kliknę prawym przyciskiem myszy element z plikiem w asm

Patrz w załączeniu

20181114_133327.jpg

Witam

Otwierasz plik krokowy, zapisujesz go w formacie sldasm, który zwykle zapisuje również wszystkie części składowe w formacie sldprt i wszystkie podzespoły w formacie sldasm.

Nagrywasz wszystko ponownie za pomocą przycisku "zapisz"

Robisz Plik / Poszukaj referencji, aby sprawdzić, czy wszystko poszło dobrze, jeśli pojawi się komunikat "Musisz zapisać plik przed wykonaniem tej operacji. Czy chcesz kontynuować?" mówisz Tak.

Zwykle powinieneś mieć dostęp do przycisku "Otwórz pokój", klikając prawym przyciskiem myszy.

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam

Postępowałem zgodnie z procedurą d.rogera, ale nie widzę polecenia otwierającego pokój.

Zrobiłem test programem asm stworzonym na solid, tam mam funkcję open room.

Załączam plik krokowy, w którym występuje ten sam problem

Miłego dnia...

wf322311_06.stp

Witam

Wszystko działa tak, jak powinno z Twoim plikiem:

Spróbuj przywrócić ustawienia.

Pozdrowienia

Witam

Myślę, że wykorzystuje 3D Interconnect. Zachowanie kroków nie jest takie samo z pamięci.

1 polubienie

Witam

Musisz zamknąć plik z krokami, a następnie postępuj zgodnie z następującą procedurą:

- Narzędzia ==> Opcje ==> Importuj i wyłącz połączenie 3D (patrz załączone zdjęcie)

Następnie otwierasz plik kroku i możesz kliknąć prawym przyciskiem myszy, aby osobno otworzyć części.

capture.png

Witam

Ponownie zrobiłem test, no cóż, nie ma polecenia otwierać pokój

Jak przywrócić ustawienia

Jeśli procedura, którą ci przedstawiłem, nie działa, czy możesz przesłać mi zrzut ekranu swoich opcji importu?

FYI, w SW2017 znacznik wyboru "Włącz połączenie 3D" nie znajduje się w tym samym miejscu, co w SW2018, patrz TUTAJ.

Na takim pliku u mnie, z lub bez zaznaczenia opcji "Aktywuj interkonekt 3D" operacja jest dokładnie taka sama, wszystko działa normalnie i mam dostęp do przycisku "otwórz pokój" klikając prawym przyciskiem myszy.

Pozdrowienia

Dzięki ludo, odznaczając 3d Interconnect to działa, mogę otworzyć pokój i zapisać go osobno, w końcu zrobić co chcę.

Dziękuję wszystkim za pomoc i życzę miłego dnia