Nie można modyfikować pliku STL

Witam.

W pliku STL, który chciałbym zmodyfikować, Solidworks informuje mnie, że "Ten model ma zbyt wiele powierzchni. Spróbuj otworzyć go za pomocą opcji korpusu graficznego".

To właśnie robię. Figurka wygląda dobrze, ale jest na wykresie STL. W ogóle nie mogę tego zmienić.

Próbowałem go zapisać w SLDPRT, ale pozostaje niemodyfikowalny.

Czy istnieje sposób, aby można go było modyfikować, na przykład aby wywiercić otwór w krzyżu?

Dziękuję wam wszystkim.

Witam 

Solidworks pozwala na przekształcanie grafiki w bryły, ale są ku temu warunki i nie jest to łatwe. Wybór metody zależy od złożoności modelu.

Czy możemy mieć obraz danego STL? Lub sam plik stl. Mógłbym ci powiedzieć, jakiego rozwiązania użyć.

Przede wszystkim zapoznaj się z samouczkiem dotyczącym importu grafiki

Dziękuję soring.

Zajmuję się dużo drukiem 3D. Nawet jeśli jest to 99% części mechanicznej, chciałbym mieć możliwość dokonywania prostych modyfikacji na miniaturze.

Załączam np. tego kota.

cat_t.stl

Jeśli modyfikacje polegają tylko na wierceniu lub dodawaniu prostych występów, istnieje bezpośrednie rozwiązanie. To wszystko jest w pliku. Musisz mieć wersję co najmniej 2018. Uważam, że późniejsze wersje mają bardziej zaawansowane funkcje, ale nie jestem pewien.

Zacznij od zaimportowania pliku stl, otwierając go normalnie.

Następnie postępuj tak, jak na załączonym obrazku

screenshot_2.png

Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami opisanymi w tym pliku programowym.

Ważne jest, aby zrozumieć, że operacje logiczne są możliwe tylko wtedy, gdy dwie ciała są tego samego "typu". Nie możesz się przebić bezpośrednio. Musisz przejść przez solidne wytłaczanie, odznaczając fuzję. Następnie przekształć standardową bryłę w bryłę graficzną. Następnie możliwe jest odejmowanie lub łączenie .

cat_solide.sldprt
1 polubienie

Dziękuję soring. 

Niestety mam wersję Premium 2014. Już kilka razy potrzebowałem funkcji, których brakuje w tej wersji. To mnie bardzo karze, ponieważ każdego tygodnia spędzam wiele godzin na Solidworks. 

Powodzenia.

Witaj Wikingu

Czy czytałeś ten post?

tu

Spróbuj zaimportować woluminy

jeśli może minąć, jeśli twój krok nie jest zbyt zgniły 

@+

Witam.

Tak, przepraszam, przeczytałem post. Ale nie  mogę uzyskać licencji na dodanie tej funkcji.

Tak, gt22 (nadal wierny postowi o ile widzę) otworzyłem plik STL w woluminie. Jednak Solidworks uważa, że forma jest zbyt złożona. Działa z Fusion 360, ale to oprogramowanie jest naprawdę kłopotliwe w obsłudze.