Pliki obrabiarek 3D

Witam

Poszukam strony, na której można by znaleźć obrabiarki 3D (tokarki CNC).

Dziękuję za odpowiedzi

Witaj, sprawdź to na www.grabcad.com

Znajdziesz to, czego szukasz.

Pozdrowienia.

Byliśmy już w tym miejscu, ale nie możemy zobaczyć wnętrza maszyny, ponieważ potrzebujemy 3D do oprogramowania NC Simul (symulacja obróbki).

Witam

Bez referencji będzie to trudne!

Nie możesz poprosić sprzedawcy o dostarczenie Ci potrzebnego pliku?

Dealer pobiera od nas opłatę w wysokości 4500 euro za maszynę.

– Boże!! 4500...

Kiedy mam coś do wyszukania w ten sposób, wchodzę do Google i umieszczam odniesienie + "plik CAD" lub "plik 3D"

Czy zajrzałeś do 3D Content Central?

Czy możesz nam podać model swojego NC?

Szukamy pliku 3D do Nakamura-Tome TW20.

Czy widziałeś ten link? Może jest trochę taniej...

http://postprocessor.su/machine_models_eng.html

Czy próbowałeś złożyć wniosek o 3D na żywo bez kontaktu ze sprzedawcą?

1 polubienie

Rzeczywiście, w tej cenie może być łatwiej samodzielnie zaprojektować maszynę!

A może zaproponujesz wyzwanie na Lynkoa?

Albo zatrudnić stażystę...

Posiadanie "tuszy" maszyny jest na granicy możliwości, ale mając wnętrze, myślę, że to strata czasu.

Producent nie zamierza oddawać ani sprzedawać swojego źródła utrzymania.

Moim zdaniem trzeba samemu przerysować części lub zeskanować je w 3D

1 polubienie

Rzeczywiście, jak mówi Tomalam, przy tej cenie bardziej interesujące może być zatrudnienie firmy metrologicznej, która wykona skan 3D wnętrza maszyny.

Jeśli chodzi tylko o bałagan, powinno to wystarczyć

Witam

Jako student Inżynierii Mechanicznej korzystałem również z NC Simul, a 3d używanych przez nas maszyn zostało wykonane przez studentów IUT.

Wydaje mi się, że wystarczy mieć ramę maszyny, aby mieć wyobrażenie o przestrzeni wewnętrznej, a także o położeniu różnych elementów, takich jak wrzeciono, głowica rewolwerowa, uchwyty, imadła i  inne, nie ma potrzeby kompletnego modelowania maszyny.

Interesujące może być to, że student DUT pracuje nad tym modelowaniem, na przykład jest to w dużej mierze w ich zasięgu, a ponadto jest to okres stażu pod koniec testowanego urządzenia, co można zobaczyć, być może zbliżając się do inżynierii mechanicznej IUT. W ciągu dwóch i pół miesiąca stażu i bez problemu można zrobić ładne modelowanie, a nawet testy, aby sprawdzić, czy wszystko jest w porządku.

Miłego dnia

3 polubienia

Tak, liczy się przede wszystkim wnętrze, posiadające głowicę rewolwerową (wieżyczki narzędziowe), wrzeciona, różne osie, a zwłaszcza skoki maszyny, ponieważ wtedy umieszczamy 3D uchwytów narzędziowych i narzędzi, wprowadzamy program do oprogramowania, a on widzi błędy w programie lub zakłócenia i kolizje.