Gwint pomocniczy wiercenia

Witam

Około SW2015 pojawiło się narzędzie, które pozwalało zarządzać standardami i gwintami oferowanymi przez asystenta wiercenia. Dzięki temu mogłem dodać egzotyczne wątki specyficzne dla dziedzin nie mniej poufnych, ale które były dla mnie bardzo przydatne. To narzędzie, nieco ukryte, znajdowało się na liście proponowanej z Windows na karcie Solidworks, obok Edrawing i innego Eksploratora. Na żółtym tle wyświetlane były małe flagi symbolizujące kraje standardów, po kliknięciu na nie otwierała się lista proponowanych wątków w postaci dużej tabeli, która następnie była po prostu powiększana o żądany nowy wątek. To sprawiło, że ten nowy dzieciak w bloku znalazł się na liście gwintów oferowanych przez asystenta wiercenia. To było wygodne i szybkie, może za dużo.

Czy ktoś z Was wie, gdzie to jest w SW2019 czy od teraz zastępuje go inna procedura?

Z całym moim podziękowaniem.

Kamień

Witaj Pierre,

spójrz po prawej stronie w bibliotece projektów, a następnie w lewym górnym rogu znajduje się śruba do konfiguracji Toolbox. Jeśli to jest to, czego szukasz?

configuration_toolbox.jpg
2 polubienia

Dobry wieczór AC Cobra 427,

Dziękuję, rzeczywiście wygląda to tak, jak to, co miałem z SW2015. Z drugiej strony jestem zaskoczony, ponieważ  zawsze byłem zadowolony ze standardowej wersji oprogramowania, która dziś nie zawiera Toolboxa. Być może został on wyodrębniony z tej wersji od 2015 roku.

Dobranoc