Witam
Trochę odchodzę od CAD, ale potrzebuję pomocy!
Mam obecnie wywierconą część gwintowaną w M5. Potrzebuję jednak wiercenia i gwintowania w... M3.
Szukam rozwiązania, żeby "przerobić" ten wątek ale przyznam, że trochę się czepiam. Znam gwinty, ale gwint "Helicoil" nie odpowiada klasycznemu M5.
Jeśli masz rozwiązanie do tworzenia kopii zapasowych, jestem za tym.
Dziękuję i życzę miłego dnia
pl
20 Październik 2014 08:47
2
Witam
Rozwiązaniem bez finezji jest wiercenie do większej średnicy (na przykład 10 mm) i przywrócenie ciasno zamontowanego okrągłego gwintu o odpowiedniej średnicy!
2 polubienia
tomalam
20 Październik 2014 08:47
3
Witam
Czy możesz zrobić zrzut ekranu, aby zobaczyć otoczenie?
Dziękuję
Tak, oczywiście, Tomalan.
Na zdjęciu znajdują się one w M3.
Lucas, czy on rzeczywiście jest sokution :) Ale jeśli jest coś "prostszego", to by mi odpowiadało!
jak to powiedziałbym, że pręt gwintowany M5, w którym gwint M3 stuka (ale prawdopodobnie się skończy) kroplę lub dwie środki do zabezpieczania gwintów.
1 polubienie
Trzeba zobaczyć otoczenie....
Pomysł (co prawda trochę barbarzyński !!), wiercisz pod Ø6,5 i spawasz nakrętkę sześciokątną M3.
1 polubienie
Może istnieć możliwość przerobienia 3 otworów w M3 z lekkim przesunięciem w porównaniu do już wykonanych otworów w M5 i poprawienia w ten sam sposób części, która zostanie na nim zamontowana (lub nie, jeśli orientacja części nie ma znaczenia)?
2 polubienia
Dziękuję, więc w każdym razie musisz wrócić do pudełka "MacGiver" :)
Aby lepiej zrozumieć, jest to przenośna część wiążąca do elektromaszyny. Jest to rurka, która służy jako obudowa dla obracającej się głowicy. Jest to trochę niejasne, ale podsumowując, jego główną funkcją jest łączenie 2 elementów bez dużych obciążeń mechanicznych.
@David: część, która do niego pasuje, jest już wykonana :( i jest owalny...
tomalam
20 Październik 2014 09:14
10
W przeciwnym razie wiercisz na 6, a następnie przeładowujesz lut i ponownie wiercisz M3
Zmodyfikuj część, która ma być zamontowana na tym, aby wkręcić M5!
(jeśli to możliwe, wyślij sitodruk tej części)
sb
20 Październik 2014 09:20
12
Witam
Zgadzam się z Davidem co do realizacji innych wątków M3.
W przeciwnym razie masz możliwość ponownego nawiercenia pasującej na nim części do średnicy M5.
S.B
gerald
20 Październik 2014 09:50
13
Cześć, często spotykam się z tego typu głupotami, więc używam wkładek, po małym komorowaniu, i zaciskanych szczypcami.
nakrętka jest dobra, ale przyspawana nakrętka M3 odkształca ją i wynik wcale nie jest świetny.
Wywierciłem większy kran M10 i wróć do M3, świetnie radzi sobie na płaskiej części... przepraszam, że jesteś w M.... E @Jose
Wkładki, o których mówię, to części używane do plastiku w ogóle z drogą dolną częścią
Nie, ale myślę, że rozwiązanie polegające na załadunku w spoinie i ponownym wierceniu może być dość :)
Szukałem przez 2 godziny wkładek w necie i nie znalazłem tego czego szukałem. Tylko gwinty M4, które są wycelowane w M6, ale nie M3!!
1 polubienie
gt22
20 Październik 2014 10:06
15
Zobacz ten link
Źródło: https://quebec.westburne.ca/quincailleries/hoffman/qbik/q-bik-brass-inserts-m5-m3/product/HOFQBIK
WKŁADKI MOSIĘŻNE Q-BIK, M5 / M3
Kod produktu: HOFQBIK powiedział: Kod Mfr QBIK powiedział: HOFF; QBIK; 39121300; INŻYNIERIA HOFFMANA; ZESTAW WKŁADEK DO OBUDÓW; 0.5000; FUNT; PK; 1.00; EA; M5 WKŁADKA MOSIĘŻNA SAMOGWINTUJĄCA Z GWINTEM WEWNĘTRZNYM M3; QLINE[R] OBUDOWA Z POLIWĘGLANU/ABS NEMA 4X
2 polubienia
@gt, jeśli uważasz mnie za tego samego bezgłowego, ogłaszam cię geniuszem sieci!
gerald
20 Październik 2014 12:54
17
więc używam tego
http://eshop-simaf.com/fr/insert-a-visser/27-insert-a-visser-laiton-m3-x-5-tarinsert-quantite-sachet-100.html
http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/MATERIALY-DO-BUDOWY-MODELI/78-Akcesoria/Sruby-podkladki-nakretki-nity/Gwintowany-insert-M3-4-szt.html
http://www.directindustry.fr/prod/kerb-konus/inserts-filetes-metal-5001-439163.html
3 polubienia
Dziękuję Geraldzie! "KERB KONUS" są idealne :)
Będę w stanie to wszystko naprawić!
1 polubienie
gerald
21 Październik 2014 12:26
19
Nie ma za co @jose, 10 lat doświadczenia w obsłudze posprzedażowej przynosi całą masę sztuczek i hacków, aby przejść tak szybko i czysto, jak to tylko możliwe ;)
3 polubienia
Osobiście, gdy mamy tego typu problem w pracy, wypełniamy spaw, a następnie wiercimy ponownie z odpowiednią średnicą.