Nie mówię nic nowego, gdy mówię, że graficzna reprezentacja gwintu (lub kranu) jakiegokolwiek rodzaju nie jest możliwa w SolidWorks; To nic nie wnosi do projektu.
Z drugiej strony, gdy Twój projekt przechodzi przez etap szybkiego prototypowania (stereolitografia, spiekanie proszkowe itp.), zdajesz sobie sprawę, że czegoś brakuje. Zwykle nie dostarcza się planu części, który wspomina o gwintowaniu/gwintowaniu, a nawet jeśli plan zostanie dostarczony, albo prototypowiec go przegapił, albo będzie kosztował cię operację przeróbki za jego realizację.
Stąd moje pytanie:
Czy ktoś ma rozwiązanie do wygenerowania, na podstawie danych reprezentacji gwintu obecnych w modelu 3D, jego graficznej reprezentacji?
Dziękuję za już udzielone odpowiedzi, ale zdaję sobie sprawę, że powinienem był być bardziej konkretny.
Moją potrzebą jest wygenerowanie reprezentacji graficznej tuż przed eksportem, nie chcę jej trzymać w moim natywnym solidworks. Czy podczas wstawiania biblioteki możliwe jest wybranie reprezentacji filtrowania istniejącego elementu wiercenia w drzewie projektowym, tak aby średnica wiercenia, skok, średnica nominalna i długość gwintu były automatycznie definiowane?
Mam tylko wątpliwości co do wykonalności twojego wątku.
Wszystko zależy oczywiście od rozmiaru, ale od spiekania i mimo tolerancji i dość dobrej precyzji, naprawdę nie sądzę, aby gwint był możliwy, przynajmniej z mechanicznego punktu widzenia.
Równie dobrze możesz przygotować otwór i stuknąć się sam.
Już kilka razy proponowałem ten link do biblioteki, ale lubię się reklamować^^ Ta biblioteka zawiera wiele funkcji bibliotecznych, które pozwalają na tworzenie gwintów i gwintów odpowiadających obowiązującym standardom, co pozwala na bardzo łatwe generowanie gwintów za pomocą prostego przeciągania i upuszczania w obszarze graficznym. Musisz tylko wiedzieć, jaki rodzaj nici chciał wykonać prototypowiec. Biblioteka jest bardzo łatwa w obsłudze i bardzo dobrze zorganizowana, pomimo niezbyt ergonomicznej strony. Może to zaoszczędzić dużo czasu i pieniędzy. Instalacja biblioteki jest szybka i bardzo dobrze wyjaśniona w pomocy online. Dodatkowo, jeśli chcesz, możesz również podzielić funkcje, aby zobaczyć, jak zostały wykonane, a jeśli nie, dopasować je do swoich potrzeb.
jedynym sposobem, aby to zrobić, jest utworzenie wątku lub dotknięcie pliku 3D
I to właśnie stamtąd wszystkie elementy tworzone w wirtualnym
staną się częściami w druku 3D
Oczywiście z odpowiednią konwersją języka logu
Jeśli chodzi o krany, wszystko, co musisz zrobić, to utworzyć gwinty
Różna średnica i nie różna
i tworzy operacje logiczne na częściach z usuwaniem materiału
W przypadku wirowania jest to samo w odwrotnej kolejności
Tak więc biblioteka gwintów i gwintów o długości x, które można umieścić po stronie długości na męskich lub żeńskich częściach odbiorczych
Jest to dla mnie typ projektu, który powinien działać, jeśli drukarka jest w stanie mieć rozdzielczość, która pozwala na wykonanie gwintów zgodnie z krokiem
Kontynuując to, co napisał GT22, "jedynym sposobem, aby to zrobić, jest utworzenie wątku lub wątku faktycznie w pliku 3D"
Z doświadczenia wiem, że bardzo dobrze sprawdza się to na prototypach uruchamianych w mojej firmie. Niedawno wprowadziliśmy nawet na rynek prototypy z gwintem M5.
Gdy mamy mniejsze gwinty, wolimy samodzielnie przerobić część (stworzenie gładkiego otworu w prototypowaniu, następnie przekazanie narzędzia ręcznego -> około 10min pracy, czas na zdobycie narzędzia)