Gwinty i gwintowniki

Obecnie pracuję nad projektami w branży naftowej i gazowej

Mam pewne problemy z gwintami i gwintami do norm NPT, UN, UNF i Tapered Gas.

Chociaż używany na wszystkich kontynentach, nie mogę znaleźć żadnej możliwości w SolidWorks, która pozwoliłaby mi przedstawić te gwinty/gwinty.

Szukałem nawet na anglojęzycznych forach, ale nic...

W związku z tym szukam informacji zwrotnych od innych użytkowników, opinii i porad, na temat SolidWorks, ale także na temat innych programów CAD.

Jak przedstawić te typy gwintów/kranów?

Dziękujemy wszystkim za pomoc i opinie.

Ludwik

2 polubienia

Witaj Louis,

Szukasz specjalnego przedstawienia graficznego, czy raczej adnotacji, która odpowiada standardom, o których wspomniałeś?

Mickael

2 polubienia

Witam

Na początek zapraszam do zapoznania się z (darmowymi) bibliotekami naszego partnera TracePart

Użyj wyszukiwania, aby znaleźć to, czego szukasz, na przykład tutaj szukałem terminu NPT (Briggs)

http://www.lynkoa.com/recherche/npt

Wtedy może dobrze byłoby pobrać któryś z komponentów, zobaczyć jak został zaprojektowany na poziomie wątku.

Narysowanie komponentu z pewnością da dobre wskazówki...

Myślę, że nie powinniśmy starać się tworzyć absolutnie graficznej reprezentacji, ale raczej wskazówkę za pomocą adnotacji.

Do Państwa dyspozycji, aby omówić ten interesujący problem.

2 polubienia

Rzeczywiście, graficzna reprezentacja dowolnego wątku nie dodaje nic do projektu. Z drugiej strony ocena jest ważna.

Bastien

Witam

Zgadzam się Bastien i Mickael, przedstawienie samego wątku na ogół niewiele wnosi do rysunku, z drugiej strony adnotacja jest bardzo ważna.

Ze swojej strony robię normalny wątek i zmieniam adnotację. Owszem, nie jest najlepszy, ale odciąża rysowanie sieci, a adnotacja mówi sama za siebie...

Miłego dnia i powodzenia

Witam wszystkich,

Dziękuję za odpowiedzi.

Więc tak, dla mnie jest to rzeczywiście kwestia posiadania adnotacji odpowiadającej cytowanym normom.

Ale to, czego chciałbym uniknąć, to ręczne dotykanie adnotacji.

Krótko mówiąc, wszelkie pomysły na optymalizację, aby zaoszczędzić czas, są mile widziane.

Witaj Louis,

Aby uniknąć konieczności ręcznego ponownego wpisywania adnotacji dla każdego z otworów, musisz użyć narzędzia: Ustawienia przybornika. (Start, Programy, SolidWorks, Narzędzia SolidWorks)

Po uruchomieniu narzędzia masz możliwość skopiowania normy, klikając normę ISO, na przykład, gdy norma zostanie wyprowadzona do nowego standardu, będziesz mieć możliwość jej modyfikacji.

Mickael

2 polubienia

Dziękuję Mickael,

Poszedłem zobaczyć, nic o tym nie wiedziałem. Nawet nie pamiętam, żebym widział to na treningu :-(

Zamierzam przyjrzeć się tym parametrom zestawu narzędzi, aby zobaczyć, co mogę z nich wyciągnąć.

Dzięki za pomoc i tak

Miałem trudności ze znalezieniem go, ale spróbuj tego

Wstawianie, uwaga, reprezentacja gwintu. Wybierasz okrąg, standard, krok, długość gwintu.

Po, jeśli chcesz zobaczyć sieci bez spowalniania komputera:

opcja, właściwości dokumentu, zawijanie, pole wyboru: cieniowane reprezentacje filtrów, OK

oprócz rysunku tylko cienka linia, końcówka wiercenia, 3/4 okręgu na otwory,

a wszystkie adnotacje piszą za pomocą 1 kliknięcia

net.sldprt

Witam

Inną możliwością jest stworzenie własnego standardu z osobistym wierceniem i gwintowaniem

Zrobiłem to, aby zrobić odczep gazu na SW 2007

Teraz za pomocą narzędzia kreatora wiercenia możesz dostosować funkcję w środku

Denis