Korzystam z solidworks 2024. Kiedy otwieram plik kroku i tworzy on dla mnie zespół, wszystkie części tego zespołu są wolne (bez ograniczeń) i jestem zmuszony naprawić je ręcznie. Chciałbym wiedzieć, czy istnieje możliwość automatycznego naprawienia wszystkich części podczas otwierania pliku kroku w montażu.
Witam, to zabawne, chciałbym zrobić odwrotnie, ale to nie działa. Korzystam z Solid2025 i kiedy importuję zespół oczyszczalni ścieków, naprawia on wszystkie części! Ponieważ chcę robić przerywniki filmowe, potrzebowałbym czegoś odwrotnego. Mogę zwolnić podzespoły, ale wewnątrz SE części są zamocowane!! Jeśli ktoś ma sztuczkę, aby wszystko naprawić przy imporcie, z góry mu dziękuję.
Może to być związane z nowym ustawieniem komponentu fix/float. Rozpocznij nowy zespół i uruchom polecenie wstaw komponent (nie ma jednak potrzeby wybierania żadnego komponentu). Zmień ustawienie fix/float, a następnie anuluj polecenie wstaw komponent. Zapisz ten zespół jako szablon zespołu (zastąp istniejący lub utwórz nowy). A następnie twoje komponenty powinny zachowywać się odpowiednio w nowych zespołach.
Dziękuję Nie dzieje się tak więc podczas tworzenia zespołu, ale podczas importowania zespołu STEP. W rzeczywistości próbuję przełączyć zespół z CATIA 3Dexperience na Solid.