Ustalanie jednej części względem drugiej

Witam

Czy w SW jest funkcja, która pozwala na względną stałość, jak w catia V5?

Czy możemy ustalić położenie elementu względem drugiej części, aby uniknąć przeciągania nie wiem ilu ograniczeń pozycji? 

Z góry dziękuję.

Przepraszamy za niedogodności...  Po prostu w końcu go znalazłem. Musisz użyć funkcji bloku w ograniczeniach.

Szczerze mówiąc, jest to mniej intuicyjne i stronnicze niż w catia V5 (wybór kilku części do ponownego przeżycia bloku, niemożliwe w SW), ale hej, byłbym z niego zadowolony.

Witam

W SW możemy

• napraw tymczasowo (prawy przycisk myszy + "Napraw/Grupuj tymczasowo") lub na stałe (prawy przycisk myszy + "Napraw")
  •  grupuj tymczasowo (prawy przycisk myszy + "Napraw/Grupuj tymczasowo") lub na stałe (kliknij prawym przyciskiem myszy + "Utwórz nowy S/E", który pozostanie wewnętrzny, jeśli chcesz lub możesz go zlecić na zewnątrz)

edykt

Nie, w rzeczywistości działa tylko do poruszania się za pomocą kompasu, ale części zablokowane w moim centralnym elemencie nie podążają, gdy zmuszam mój centralny element do jednej sekundy, aby przesunąć go w przestrzeni.

Co za kawałek...

Tak, próbowałem naprawić tymczasowo, ale chciałem naprawić 4 pokoje względem pierwszego i być w stanie zmusić ten pierwszy do środowiska i aby 4 drugorzędne elementy podążały za nim w każdej sytuacji.

Oczywiście nie jest to wykonalne. 

Edit, dziękuję, że granik działa! Dziękuję

szczerze mówiąc, nie intuicyjne ...

Jeszcze raz dziękuję

Tymczasowe naprawianie nie jest dla ciebie pomocne w tym przypadku. Musisz utworzyć S/E z 5 części, a S/E je ogranicza

Wychodzę z założenia, że podzbiór CAD musi odpowiadać podzbiorowi fizycznemu, inaczej nie możemy się z niego wydostać, dlatego nie chcę go tworzyć (nawet wirtualnego).

nie możemy przymocować jednej części do drugiej w oprogramowaniu inaczej niż tymczasowo, dlatego musimy przeciągnąć wszystkie zbędne ograniczenia, a ponieważ oprogramowanie jest niezwykle stabilnym oprogramowaniem (ironia)

... jak żałuję Catia V5 ... aby dokonać prawdziwego montażu.

1 polubienie

Wyobrażam sobie, że te pięć elementów nie jest wolnych w przestrzeni i że nie są ustawione arbitralnie (nielogicznie), wystarczą proste ograniczenia położenia lub  odległości,

Jeśli chodzi o blokowanie, myślę, że robisz to źle, ponieważ działa idealnie. 

Jeśli chodzi o catia i rzeczywiste o_0 montaże, nie jestem w stanie dokonać porównania, każde oprogramowanie ma te korzystne punkty, to znaczy, że będziemy bardziej opłacalni, bardziej komfortowo z oprogramowaniem, które najlepiej mierzymy.