Menedżer funkcji zespołu lub części z zieloną strzałką lub logo SOLIDWORKS podczas importowania kroku

Witam

Kilka razy zielona strzałka pojawia się na logo zespołu lub części, gdy pochodzi ona z kroku otrzymanego od dostawcy (nigdy tego samego dostawcy, ale kilka razy zaobserwowano problem).

Jest to o tyle krępujące, że o ile to logo jest widoczne, nie można otworzyć części/zespołu za pomocą prostego kliknięcia prawym przyciskiem myszy, zmodyfikować go, a nawet wykonać wymiaru.

Czy ktoś mógłby mi wskazać procedurę, którą należy wykonać, aby wykorzystać mój krok tak, jakby była to normalna część lub zespół, tj. bez zielonej strzałki.

Swoją drogą, co oznacza ta strzałka, skoro nie mogę jej znaleźć w pomocy SolidWorks.

Aby uzyskać więcej wyjaśnień, w załączeniu znajduje się plik PDF, aby moje wyjaśnienia były jaśniejsze.

Z góry dziękuję społeczności.

aide_solidworks_-_fleche_verte_feauture_manager_-_import_step.pdf

Zaznaczona jest opcja importu z połączeniem 3d.

Przejdź do opcji, a następnie importuj i odznacz interconnect 3d ;-)

4 polubienia

http://help.solidworks.com/2019/french/SolidWorks/sldworks/t_turning_on_off_3d_interconnect.htm

1 polubienie

Witam max59,

Dziękuję za tę opinię, ale ta opcja jest dla mnie wyłączona (patrz załączony plik).

Czy jest jakaś inna sztuczka?

parametre_sld_import_step.png

Ta funkcja służy do tworzenia łącza do pliku kroku, aby w razie potrzeby można było zaktualizować krok bez utraty jakichkolwiek ograniczeń związanych z tym krokiem.

Jeśli jednak użyteczność tego linku nie zostanie udowodniona, wystarczy zerwać ten link z plikiem krokowym.

Aby to zrobić, kliknij prawym przyciskiem myszy zestaw, który ma zostać uszkodzony, a następnie kliknij prawym przyciskiem myszy, a następnie rozwiąż funkcję, a otrzymasz krok w starej formie z różnymi zespołami i częściami.

3 polubienia

Witaj sbadenis,

Nie mam możliwości kliknięcia prawym przyciskiem myszy, rozwiązania funkcji.

Dla Twojej informacji używam zestawu, który zapisałem pod krokiem. Czy to może odegrać jakąś rolę?

Na niektórych złożeniach trzeba wejść piętro wyżej do poziomu głównego zespołu i z pamięci kliknąć w prawo i coś innego niż rozpuścić funkcję, ale nie pamiętam funkcji, ale nazwa nie wymaga wyjaśnień! Powiesz nam, kiedy go znajdziesz (zerwanie czy coś).

2 polubienia

Witam

Do tej pory niestety nie otrzymałem żadnej konkretnej informacji zwrotnej, która mogłaby odpowiedzieć na moją prośbę.

Ta zielona strzałka pozostaje dla mnie wielką tajemnicą co do jej pochodzenia, co więcej, pozwala mi ona na modyfikowanie moich zespołów w każdym kroku. Jeśli ktoś ma opinię, która może mi pomóc, zawsze jestem zainteresowany.

Z góry dziękuję.

Witam

Moim zdaniem strzałka oznacza tylko, że zespół lub część, która właśnie została zamodelowana, pochodzi z oczyszczalni ścieków (modelowanie nie jest zbudowane na twojej wersji solidworks: że właśnie zostało zaimportowane).

Aby móc wykonać wymiary lub pracować nad tym zaimportowanym formatem, radzę rozwinąć część lub złożenie w menedżerze operacji FeatureManager i kliknąć prawym przyciskiem myszy na bryłę objętościową, którą solidworks przekonwertuje podczas importu, a następnie kliknąć: "Wstaw nową część".  Ciało zamieni się w plik części i będzie mogło pracować w tym formacie.

Pozdrowienia.

capture_insertion_piece.jpg

Dziękuję, to był mój problem

Witam, mam ten sam problem z plikiem importu STEP Assembly/Parts, którego nie mogę otworzyć, usunąć lub wykonać twojej metody:

" kliknąć prawym przyciskiem myszy na bryłę woluminu, która zostanie przekonwertowana przez SolidWorks podczas importu i kliknąć: " Wstaw do nowej części "

SolidWorks pokazuje mi powtarzający się komunikat za każdym razem, gdy zapisuję, że nie może znaleźć tego pliku w kopiach zapasowych?

Mam nadzieję, że pomożesz mi rozwiązać ten problem, z góry dziękuję.

Pozdrowienia

Jeśli masz 3D Interconnect do sprawdzenia, zaimportuje trzpień z tą zieloną ikoną:
image

Celem tego importu jest połączenie z plikiem kroku bez jego przerywania.
Pozostawia to możliwość zastąpienia tego kroku nowszą wersją o tej samej nazwie bez utraty wiązań, jeśli ograniczone elementy są nadal obecne.

https://help.solidworks.com/2020/french/SolidWorks/sldworks/c_sw_3d_interconnect.htm

W razie potrzeby możliwe jest przerwanie linku po zaimportowaniu. (w przeciwnym razie odznacz przed importem)
https://help.solidworks.com/2020/french/SolidWorks/sldworks/t_break_link_from_original_file.htm

5 polubień