Dobry wieczór
Obecnie jestem w Terminale S SI i dla BAC mam projekt do przygotowania: jestem na maszynie do przygotowywania butelek.
W tym momencie muszę stworzyć symulację opadania proszku przez grawitację, ale ten sprzęt nie istnieje. Czy powinien powstać? W takim przypadku nie jestem w stanie tego zrobić, ponieważ nie posiadam niezbędnych informacji, takich jak gęstość, przewodność cieplna, lepkość itp.
Jak mogę to zrobić?
Z góry dziękuję za odpowiedzi...
Dla grawitacji wydaje mi się, że wystarczy gęstość, wielkość cząstek, a dodatkowo poziom wilgotności
Myślę, że to poziom wilgotności może modyfikować wielkość i gęstość cząstek
więc brakuje ci kilku referencji
Nie wiem jak z symulacją, ale nie ma już analogicznego "materiału" (jak cement czy mąka), który można by wykorzystać jako bazę?
Witam, myślę, że możesz tego również doświadczyć w prawdziwym życiu, aby poprawić swoje ;) nauki!
Zobacz ten link między innymi
http://www.agroscope.admin.ch/trockenmilch/02034/index.html?lang=fr
Mleko pełne w proszku i mleko odtłuszczone w proszku
- Właściwości chemiczne i fizyczne mleka pełnego w proszku i odtłuszczonego mleka w proszku
- Produkcja / Technologia
- Osobliwości odtłuszczonego proszku
- Tworzenie instancji
- Nowa wiedza - Różne
- Zwyczaj
Właściwości chemiczne i fizyczne mleka pełnego w proszku i odtłuszczonego mleka w proszku
Ważnymi parametrami jakościowymi mleka w proszku są następujące cechy mikrobiologiczne, właściwości organoleptyczne i fizykochemiczne:
- Zawartość wody
- Zawartość tłuszczu
- Wolny tłuszcz
- Zawartość białka
- Zawartość minerałów
- Kwas dający się miareczkować
- Rozpuszczalność, rekonstytucja
- Płynność
- Gęstość nasypowa
- Ładunek cieplny odtłuszczonego mleka w proszku (proporcja denaturowanych białek serwatkowych)
- Spalone cząstki
- Rozkład wielkości cząstek
- Tlen resztkowy w opakowaniu
To jest to, nad czym musisz popracować
@+ ;-)
Dobry wieczór!
Przede wszystkim bardzo dziękuję za odpowiedzi! :)
Odpowiadając na wszystkie komentarze, nie, niestety nie ma innych podobnych materiałów.
Aurélien: Tak, to jest to, co planuję zrobić, ale symulacja byłaby bardziej mile widziana :/
gt22: Znalazłem tę stronę, ale nie mam wszystkich niezbędnych informacji... :/ I nie, to nie wystarczy. Przetestowałem to, ale dopóki nie umieszczę wszystkich informacji, nie chce być weryfikowane :/
A czego ci brakuje, masz gęstość, granulometrię, mówi się, że kształt jest cilyndryczny
Tak więc, aby zasymulować nadzienie, czego potrzebujesz +?
Nie wiem dokładnie co chcesz zasymulować, ale w tym, co miałem okazję robić w dziedzinie proszków, najważniejszym parametrem był kąt stożka osuwiska (stożek uzyskany poprzez wylanie produktu na poziomą płaską powierzchnię). Jeśli na przykład zbiornik jest wykonany pod mniejszym kątem, proszek nie może płynąć.
To, co zostanie docenione, amha, to to, że przeprowadzasz eksperyment i integrujesz wyniki ze swoją symulacją.