[Symulacja przepływu] Określanie przepływu w wielu lokalizacjach w systemie

Cze wszystkim

Obecnie pracuję nad systemem złożonym z kilku modułów pomiarowych. Płyn, czyli woda, przechodzi przez każdy z tych modułów. Chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest poznanie natężenia przepływu w kilku różnych miejscach. Na przykład na wejściu/wyjściu każdego modułu. Próbowałem już planów wizualizacji, ale nie widać natężenia przepływu, tylko prędkość, ciśnienie... Jeśli chodzi o parametr powierzchni, nie mam żadnych ścian do wyboru. Sprawdzałem, czy możliwe jest tworzenie twarzy tylko dla parametru, ale to nie zadziałało.

Z góry dziękuję

Witam

Jeśli jesteś w stanie zwizualizować prędkości za pomocą płaszczyzn wizualizacji, teraz wystarczy skorelować prędkości i powierzchnie, aby uzyskać przepływy.

2 polubienia

Przede wszystkim dziękuję za tak szybką odpowiedź.

Oczywiście myślę, że mówisz o równaniu Dv = V * S.

Problem polega na tym, że przepływ nie jest równomierny, więc nie uzyskuję tej samej prędkości na tym samym odcinku. Patrz załącznik.

plan_vitesse.png

W ogóle nie jestem specjalistą od płynów, ale to, co zrobię, aby uzyskać przybliżenie, to:

• Pobieranie wartości odpowiednich powierzchni dla każdej prędkości
  • Wykonaj średnią ważoną prędkości/obszarów
  • Odejmij równoważne natężenie przepływu.

Spróbuję ze średnimi ważonymi, w każdym razie dziękuję za poświęcenie mi czasu.

Witam

Nie próbowałem, ale czy próbowałeś zrobić tak, jak w przykładzie  Określanie strat hydraulicznych (strona 91) poradnika, który można znaleźć tutaj:

C:\Program Files\SolidWorks Corp\SolidWorks Flow Simulation\lang\English\docs\tutorial.pdf

W przykładzie obliczamy spadek ciśnienia, musimy być w stanie obliczyć natężenie przepływu

Jak to więc wygląda?

Zastanawiając się nad tym trochę dłużej, dziwię się,  że nie jest to domyślnie dostępne.

Czy korzystasz z wersji Xpress czy Simulation?

Jestem pewien, że na tym forum znajdziesz ekspertów, którzy Ci w tym pomogą!

Moja metoda aproksymacji działa, ale jest trochę "szorstka"...

@yoan pacquelet : jeśli chodzi o przykład w samouczku, istnieje wzór na obliczenie przepływu, z wyjątkiem tego, że nie mogę umieścić celu powierzchniowego w miejscu, które mnie interesuje (znajduje się w środku kanału i nie mam twarzy do wyboru).

@thomas dziarski: Używam rozszerzenia symulacji przepływu, a nie Xpress, w przeciwnym razie twoja metoda jest, jak powiedziałeś, "zastraszająca", ale znajduję odpowiedni rząd wielkości i oczekiwane wyniki.

1 polubienie

Cześć @ guillaume

na wejściu i wyjściu zawsze będziesz miał ten sam przepływ w module, w którym masz nieszczelności ;-)

Znasz swoją sekcję 

Twój obraz pokazuje 2 cięcia prędkości płynnego tonu w 2 różnych miejscach , ale z tą samą średnią

Więc twój problem polega na tym, aby znać natężenie przepływu według strefy prędkości, jeśli dobrze zrozumiałem

Nie rozumiem celu, biorąc pod uwagę bardzo małe różnice, ale dlaczego nie ;-)

więc robisz zrzut ekranu

i tworzysz swoje powierzchnie w SOLIDWORKS

Zobacz ten samouczek

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/tuto-creation-d-un-model-l-aide-d-une-image

jak utworzysz swoje 3 powierzchnie

Wszystko, co musisz zrobić, to użyć narzędzia Evaluate Mass Properties (Oceń właściwości masy), aby zwizualizować swoje powierzchnie

Zobacz również tutaj, aby zmienić skalę wykresu 

http://help.solidworks.com/2014/french/SolidWorks/cworks/IDH_HELP_PLOT_CHARTOPT.htm

Kolejny przewodnik, który jest wykonywany w aero w celu pomiarów przepływu

jest utworzenie siatki i zmierzenie wszystkich prędkości w tej siatce

+ Twoja siatka ma pudełka + masz wymiary + jesteś precyzyjny

Czekanie na ewolucję projektu

@+ ;-)

@gt22 dziękuję za samouczek tworzenia powierzchni, myślę, że jest to najdokładniejsza metoda w moim przypadku. Udaje mi się znaleźć spójne wyniki.

Dziękuję wszystkim za pomoc

1 polubienie

Po prostu kopię, aby przynieść rozwiązanie innym, którzy, tak jak ja, natknęliby się dziś na ten post...

Wszystko, co musisz zrobić, to stworzyć solidne "czujniki". O dziwo, nie działa to z powierzchniami (tak jak próbował to zrobić OP), trzeba dodać ciała bryłowe o ścianach, na których chcemy wykonać pomiary, a następnie wykluczyć je z symulacji.

To proste, pozwala uzyskać wyniki bezpośrednio jako cele... Krótko mówiąc, nie rozumiem, dlaczego nikt nie wspomniał o tym rozwiązaniu.

1 polubienie