Symulacja przepływu poprzez zmianę parametru

Cze wszystkim

W ramach projektu muszę przeprowadzić różne symulacje powietrza przepływającego na żaglu. Chciałbym mieć możliwość zmiany kąta nachylenia żagla, ewentualnie jego wybrzuszenia (wyobrażam sobie bardziej złożone, z modyfikacją szkicu) lub prędkości wiatru.

Na przykład chciałbym zrobić symulacje kątów żagla w stosunku do wiatru od 0° do 45° w krokach co 5°. Mogę to zrobić ręcznie, ale i tak byłoby o wiele prościej, gdybym mógł to zautomatyzować. Nie mogę znaleźć, jak to zrobić pomimo moich badań, czy ktoś wiedziałby, jak to zrobić?

Z góry dzięki!

1 polubienie

2Solucja przychodzi mi na myśl

odsunięcie płaszczyzny kątowej dla kierunku wiatru

lub powtórzenie kątowe 5 w 5 stopniach do żeglowania z różnymi konfiguracjami

i zrób badania 1/1

4 polubienia

Witaj Aypee19.

Nie praktykuję symulacji przepływu, ale wyobrażam sobie, że ta filozofia jest identyczna ze statyką, zmęczeniem, wibracjami...

Czasami uruchamiam badania sparametryzowane. Oznacza to, że modelujesz po swoim studium przypadku, tworzysz pojedynczą siatkę, a następnie każesz mu wykonać obliczenia kilka razy, zmieniając parametr albo o kroki z ograniczeniami i przyrostami, albo o wcześniej zdefiniowane wartości. Możesz zmieniać kilka parametrów w tym samym czasie i prosić o tworzenie kombinacji i wytężanie najbardziej zoptymalizowanego modelu zgodnie z celem, który możesz zdefiniować. (zainteresowanie i oczywiście szybkość rozwiązania, a nie robienie badań jeden po drugim)

Parametry, które są różne, mogą być różne: wymiar szkicu, wymiar funkcji, siła...

Spójrz tutaj: nazywa się to badaniem projektowym

http://help.solidworks.com/2015/french/SolidWorks/sldworks/c_Using_Optimization_Module.htm?id=b9bf8a81116d4099a7474e973260e008#Pg0

Po raz kolejny nie znam się na symulacji przepływu, ale w Twoim przypadku myślę, że najlepszą rzeczą jest to, że Twój żagiel jest zamocowany. Wyobrażam sobie, że wiatr jest przenoszony przez jakiś kierunek? linia? W takim przypadku najlepiej jest zdefiniować tę linię za pomocą szkicu. a twój kąt staje się parametrem zmiennym

2 polubienia

aby uzyskać odnośnik, zobacz również ten link Mecaflux Heliciel

http://www.heliciel.com/aerodynamique-hydrodynamique/voiles%20bateaux.htm

co wydaje mi się bardziej odpowiednie dla tego typu badań

@+

Witam

Nie znam się na symulacji Flow w szczegółach, ale z Fluent (działał też z Comsolem) już przeprowadziłem tego rodzaju badania.

Zasada polegała na tym  , aby wokół badanego profilu znajdowała się siatka obracająca się w stałej siatce

Efekty uzyskujemy na każdym kroku

Zrobiłem rysunek, aby był wyraźniejszy (przepraszam za jakość siatki)

W symulacji przepływu dostępna jest opcja obracania siatki, aby sprawdzić, czy możemy zastosować tę technikę

maillage_mobile.jpg