Symulacja przepływu: Symulacja siły działającej na skrzydła samolotu

Witam

Muszę przeprowadzić symulację na symetrycznym skrzydle (takim jak skrzydło samolotu), pod kątem 15° i -15°.

Skrzydło ma zwykle współczynnik siły nośnej 1,5 przy 15° i  -15° (http://airfoiltools.com/airfoil/details?airfoil=ah81k144wfklappe-il).

Teoretycznie przy tym współczynniku siły nośnej, stosując wzór na siłę nośną Rz = 1/2 ρ V2.S.Cz

Przy wietrze 4m/s i powierzchni latawca 4m²  mam siłę nośną 60N.

Natomiast robiąc symulację (symulator przepływu), dla tego samego skrzydła, tego samego kąta natarcia, tej samej prędkości wiatru, mam siłę 14N.

Czy ktoś wie, skąd może pochodzić problem? co zrobiłem źle?

Z góry dziękuję

Witam

Czy możesz opublikować zdjęcie wyniku (widok z góry i widok z boku w kierunku laminarnym), a także podać nam użyte parametry?

Pozdrowienia

Dobry wieczór

W załączeniu znajdują się żądane informacje .

Dziękuję za odpowiedź.

Cdt

doc_simulation_aile.docx

Witaj zozo_mp,

Czy udało Ci się zobaczyć wymagane informacje w dokumencie w PJ?

Cdt

Witam

Spojrzałem i zamieszczam Wam komentarz @Nibblerg

(( Spójrz na siatkę. Próbowałem z ponad 1 milionem ściegów (116 000 w twoich obliczeniach) i tam siła podążająca za X wynosi 0,16 N

Przy 2 milionach oczek X = 0,08 N.  Z mojego doświadczenia wynika, że siatka jest bardzo ważna przy przepływie, nie należy wahać się wykonać kilku obliczeń, coraz więcej siatki, aż wyniki się ustabilizują.

Dodaję do sugestii @Nibblerg, aby spojrzeć na liczbę dysz (punktów wyboru), a więc także na liczbę cząstek na dyszę. Zobacz swój profil, który wygląda symetrycznie, co nie ma miejsca w przypadku skrzydła. Również boki są otwarte, więc turbulencje. Spójrz także na rozmiar woluminu, który go otacza (przezroczyste pole). Pamiętaj, że samoloty na dużej wysokości kompensują brak cząstek (luz przy podnoszeniu) prędkością, która wytwarza więcej cząstek do siły nośnej. Jeśli małe skrzydło i niska prędkość, to  = żelazo.

Pozdrowienia

1 polubienie