Funkcja "Ukryj" dla wszystkich konfiguracji

Witam
Chciałbym wiedzieć, czy istnieje technika ukrywania funkcji w pokoju dla wszystkich konfiguracji jednocześnie?
Z góry dziękuję :wink:

Witam
Ukryć czy usunąć stan?

Witam

UKRYWAĆ.
Musimy wziąć wiele części, aby dodać określone kształty wytłaczania, które pozwolą na uzyskanie informacji po obróbce. Ale te wytłoczenia nie powinny być widoczne na naszych wizualizacjach.

Witam;

Funkcji rodziny części można używać w programie Excel.
$Etat@ nazwa funkcji

przykład:
image

Pozdrowienia

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedź.
Dotyczy to jednak tylko stanów DELETED lub RESOLVED.
Szukam rozwiązania dla stanu HIDDEN we wszystkich konfiguracjach

Technika za pośrednictwem rodziny części może być zastosowana do stanów wyświetlania, aby pokazać lub ukryć określone funkcje,
ale nie polecam tej metody, stany wyświetlania nigdy nie były bardzo "stabilne"...
https://help.solidworks.com/2022/french/solidworks/sldworks/r_Display_States_in_Configurations.htm

2 polubienia

Rzeczywiście.
Ponadto posiadamy tysiące części, każda w 25 konfiguracjach...

@Maclane uważam, że stany wyświetlania działają całkiem dobrze.
A potem ma tę wielką zaletę, że nie pozwala na widoczność (lub nie) we wszystkich konfiguracjach: te dwie konfiguracje są rozdzielone!
Możesz więc zmienić konfigurację bez zmiany stanu wyświetlania i odwrotnie

Zajęło mi bardzo dużo czasu, aby użyć obu, oczywiście nie jest to proponowane przez Solidworks, ale myślę, że jest to całkiem fajna opcja oprogramowania :slight_smile:

Więc to jest to, co radziłbym @MLG : zrobić " post-pro " stan wyświetlania obróbki, w którym te funkcje są widoczne i " normalny " stan wyświetlania, w którym są ukryte. Następnie bawić się nim zgodnie z tymi potrzebami.

Z drugiej strony, bardzo wyraźnie, należy usunąć wszystkie stany wyświetlania utworzone przez Solidworks podczas tworzenia każdej konfiguracji. To zagraca na nic!

1 polubienie

Tak, to działa dobrze. Dziękuję wam obojgu. Chciałem jednak innego rozwiązania, które byłoby bardziej elastyczne i szybsze w obróbce naszych części.
Naprawdę szkoda, że SolidWorks nie dodał znacznika wyboru HIDDEN w oknie właściwości funkcji:
image

I że nie możemy go również mieć w konfiguracji funkcji:

Czy makro nadaje się do tego rodzaju manipulacji?

Prostszy i szybszy niż stan wyświetlania, naprawdę nie rozumiem, jak to możliwe. To 2 kliknięcia myszką (i kilka naciśnięć na klawiaturze, aby wprowadzić nazwę)

Jeśli kiedykolwiek miałeś złe podejście do tematu i/lub złe wrażenie na temat sprawy, załączę do Ciebie link. Dość dobrze wyjaśnia, jak to działa

Korzystanie ze stanów wyświetlania w SOLIDWORKS (javelin-tech.com)

Edit: kolejny link z Visiativ
https://www.visiativ-solutions.ch/etats-affichage-solidworks-les-bonnes-pratiques/

Witam

Rzeczywiście, można to zrobić dla części w zespole (za pomocą właściwości komponentu), ale nie dla funkcji w części, szkoda.
Z drugiej strony, jeśli Twoja funkcja nie ma wpływu na następujące funkcje, Usuń jest nadal najlepszą opcją.

Technicznie myślę, że jest grywalny przez Macro:

Do powiązania z:
https://help.solidworks.com/2020/English/api/sldworksapi/Get_List_Of_Configurations_Example_VB.htm

lub z:
https://help.solidworks.com/2020/English/api/sldworksapi/Iterate_Through_All_Configurations_Example_VB.htm

Powinno załatwić sprawę...

Dla mnie jeśli ukrywasz swoją funkcję, ukrywasz ciało. Więc to nie działa!

Z drugiej strony, dlaczego nie zrobić tego jako części pochodnej? W ten sposób zachowujesz kształty początkowej części i musisz tylko dodać do niej swoją obróbkę.

Witam
"Problem" polega na tym, że gdy w części, jeśli nie masz ciał dla każdej funkcji, ukrycie funkcji powoduje ukrycie całego modelu.
Jeśli mówimy o maskowaniu reprezentacji wątków, to jest to coś innego.
Dlatego też na początku zapytałem, czy ma to być ukrywanie czy usuwanie

1 polubienie

Jest to operacja wyciągnięcia, która nie jest połączona z resztą części. A więc odrębne ciała.

Bardzo dziękuję @Maclane. Zamierzam wypróbować makro z tym, co mi dostarczyłeś. :crossed_fingers: :+1:

Jeśli są to oddzielne ciała, przejdź do stanów wyświetlania, a następnie :slight_smile:

2 polubienia