Funkcja kadłuba

Ja i znowu moja wspaniała modelka:)

Chciałbym skorzystać z funkcji "powłoki", ale po raz kolejny nie do końca rozumiałem, co jest nie tak ze sposobem, w jaki ją ustawiłem:(

Skoro więc zdjęcie jest warte więcej niż długie przemówienie, oto najlepsze, co mam: 

Problem polega więc na tym, że druga "mała" rewolucja nie chce być "ostrzeliwana" w tym samym czasie co "duża". Na tym obrazie odbywa się to za pomocą 2 funkcji powłoki (po jednej na każdy obrót) i oczywiście nie pasuje. Próbowałem "scalić wynik", kiedy tworzyłem 2. obrót, a teraz w ogóle nie mogę wykonać funkcji "powłoki".

Na obrazach, które pokazujesz, wygląda na to, że masz 2 woluminy. Zwykle, jeśli połączysz 2 woluminy i przerobisz funkcję powłoki, powinna ona zadziałać (usuń i odtwórz funkcję powłoki)

Czy masz plik 3D swojej części do zobaczenia?

1 polubienie

Tak, są 2 woluminy, ale kiedy skonfigurowałem funkcję 2nd revolution, zaznaczyłem "Merge result", więc powinno mi to zrobić tylko jeden, prawda?

1 polubienie

To pewnie głupie pytanie, ale robisz drugi obrót przed wykonaniem funkcji kadłuba?

2 polubienia

Tak, tak :)

Witam, jest folder treści. Czy jest jeden lub dwa? Jeśli pole scalania ciał jest zaznaczone w drugim obrocie i nie działa, możesz spróbować użyć funkcji "połącz".
3 polubienia

@.PL Uh, nie, nie mam folderu "Body", oto co mam w drzewie: 

Jeśli mówiłeś o folderze "Volume Bodies", był on ukryty i zawiera tylko 1 element, który nosi nazwę ostatniej użytej funkcji (tutaj okrągłe powtórzenie dla otworów).

1 polubienie

Mówię, że może.

Mam jednak wrażenie, że dolna część pańskiej małej objętości nie znajduje się na tej samej płaszczyźnie, co część dużej objętości.

Może stąd bierze się pomyłka? Co daje to, że dwie powierzchnie są współpłaszczyznowe?

Tak więc, jeśli jest to pożądany efekt, będziesz musiał przerobić tę powierzchnię, aby nie było małego "kroku"

Nie, nie są na tym samym poziomie. Mały obrót jest na płaszczyźnie 45 stopni w porównaniu do płaszczyzny przedniej (lub prawej płaszczyzny już nie wiem)

Mówiłem ci o samolocie pode mną (tym, którym wydrążasz swoje monety).

Ze względu na mały krok, który robi, mam wrażenie, że oprogramowanie nie wie, jak prawidłowo wykonać swoją funkcję. Powinieneś spróbować go trochę wygładzić, aby mieć tylko jedną powierzchnię

Wyrównałem 2 linie, które były używane do wykonania 2 obrotów, więc rzeczywiście nie mam już "małego kroku", ale pod względem funkcji kadłuba nadal wygląda to jak wszystko.

Czy możesz pokazać widok ISO poniżej (jako obraz w prawym dolnym rogu) przed funkcją etui?

1 polubienie

Widzę, że masz promienie w dolnych częściach twoich dwóch obrotów. 

Nie widzę jednak, gdzie je tworzysz w swoim drzewie budynków. Czy to jest część wygładzania? A może bezpośrednio zintegrowany z funkcją rewolucji?

Jeśli spróbujesz je utworzyć po funkcji kadłuba, czy nadal masz problem?

Może po prostu SolidWorks nie może utworzyć powłoki na takim woluminie. Czy możliwe jest posiadanie pliku 3D?

Przepraszam, że poświęciłem trochę czasu, aby trochę bardziej rozwinąć mój kawałek, ponieważ następnym krokiem było pocięcie go na 2 części, myślałem, że ułatwi to pracę dla funkcji "skorupy", ale tak naprawdę nie mam wrażenia, że wiele się zmieniło.

Skorupa w górnej części robi wszystko na górnej stronie wygładzenia (różowa), jeśli zostanę przy 4 profilach do wygładzania, jest w porządku, jak tylko dodam jeden z pozostałych 4, górna strona jest przycinana do połowy.

W dolnej części mogę "skorupować" na górnych ścianach, ale pod spodem nie mogę nic zrobić. 

Następnie, w zależności od przypadku, działa "powłoka na zewnątrz". Ale mój kawałek ma rozmiar, który chcę, nie zamierzam dodawać materiału na zewnątrz, ale raczej usunąć trochę od wewnątrz.

Krótko mówiąc, trochę uprościłam pomieszczenie i dodałam ładne kolory, aby ułatwić komunikację:)

export.sldprt (eksport.sldprt)

Na jakiej wersji oprogramowania jesteś?

Pod SW15, poprzez przerobienie funkcji powłoki zaraz po wygładzeniu, nie ma PB.

2015-06-16_coque.png

Ale w rzeczywistości mogłem źle zrozumieć przydatność funkcji powłoki, ale chcę, aby była perforowana na górze i na dole.

Mówię tutaj o obszarze zakreślonym na czerwono: 

To wystarczy po funkcji kadłuba

Utwórz elewację materiału za pomocą szkicu dla swojego obszaru zakreślonego na czerwono

Ten szkic może znajdować się na przodzie lub na płaszczyźnie odsunięcia według wyboru każdego

@+ ;-)

1 polubienie

Tak, myślałem o tym, ale czy to normalne, że muszę to robić tak ręcznie?