Funkcja w zespole

Witam.

Czy na przykład w zespole możemy wiercić między 2 częściami i mieć to odzwierciedlone na poszczególnych częściach?

Dziękuję

Witam

A priori nie. Otwór lub dowolna inna funkcja w części jest skonkretyzowana przez dodatkową linię w jej strukturze drzewa. Jednak, aby zapisać w strukturze drzewa części, należy ją najpierw edytować, a więc należy to zrobić na poziomie części, a nie złożenia. Otwór, o którym mowa, musi zostać wykonany w pierwszej części, a następnie odbity w drugiej poprzez edycję tej ostatniej w kontekście złożenia, aby móc odzyskać szkic znajdujący się pod spodem z pierwszej części (np. narzędzie "konwertuj elementy").

Jest to klasyczna metoda, niezbyt skomplikowana i która sprawdza się za każdym razem.

Gdyby przypadkiem można było to zrobić na poziomie montażu, oznaczałoby to, że geometrie części byłyby powiązane z zespołem. Rzeczywiście, poza montażem, wiercenie lub funkcja nie jest już zdefiniowane. A co z geometrią części, jeśli są one otwierane samodzielnie? Wpadlibyśmy wtedy w pojęcie wirtualnych części ze wszystkimi ich niepotrzebnymi komplikacjami. O co chodzi???

2 polubienia

Próbowałem bez powodzenia. Nieważne, skontruję przebijając się przez mój pierwszy kawałek.

Dziękuję

Witam

Jeśli dobrze rozumiem ;-) Masz ASM przeprowadzony w metodzie Ascending i chciałbyś wykonać część metody Ascendent, a następnie

Oznacza to, że wykonujesz szkic w ASM, a następnie usuwasz materiał, który wykonuje otwory w jednej lub kilku częściach za jednym razem.

Problem polega na tym, że szkic i usunięcie materiału należą do ASM, a nie do części - niezależnie od tego, czy jest ona tworzona w górę, czy w dół - więc moim zdaniem nie ma żadnych zewnętrznych odniesień, które łączyłyby część utworzoną w zespole z ASM.

Nie sądzę, aby w Państwa przypadku można było zastosować możliwości odniesień zewnętrznych.
http://help.solidworks.com/2018/french/SolidWorks/sldworks/HIDD_LIST_EXTREFS.htm

Wszystko to nawet podczas tworzenia schematycznego przedstawienia

Więc jeśli nasi wielcy koledzy tutaj nie mają sztuczki, nie widzę, jak przekazać wiercenie na części, która stałaby się autonomiczna i utrzymałaby swój otwór równy, a zwłaszcza poza ASM.

Pozdrowienia

Witam

Dla mnie byłoby to możliwe, gdybym zrobił to, co opisano , chyba że źle zrozumiałem twoją potrzebę.

Nie wydaje się to możliwe w wersji Premium 2014.

Jeśli to możliwe 

Ale musisz zarejestrować część pod nową nazwą, ponieważ jest to + ta sama część i zmienić ją w swoim zespole 

@+

W jaki sposób nagrywasz sam utwór ze swoim nowym szkicem? Brak dostępnych zleceń w tym sensie.

Po prostu otwórz pokój i zmień jego nazwę 

Wydaje mi się, że to proste ;-)

a kiedy ten utwór zostanie przemianowany 

Zamień go na jeden z zestawu

To jest powszechnie robione ;-)

@+

Postaram się wyjaśnić to jaśniej na przykładzie:

Jestem na zgromadzeniu. Naszkicowałem okrąg, który chciałbym zobaczyć w pomieszczeniu, gdy sam je otworzę , aby móc go edytować i rozpocząć szkic od tego wykonanego w złożeniu.

Najwyraźniej chcę, aby wykonany szkic pozostał widoczny, gdy otworzę pokój sam.

Do prostego wiercenia bardzo dobrze sprawdza się rozwiązanie AC Cobra 427. (Przepraszam, że nie widziałem podświetlonej końcówki)

Będę chciwy: czy istnieje taka sama możliwość dla czegoś innego niż piercing?

p1.jpg

W SW 2019 i 2020 w zespole podczas korzystania z funkcji wspomagania usuwania materiału lub wiercenia wystarczy zaznaczyć opcję "Propaguj funkcję na części", aby zmiany w zespole dotyczyły również części po ich otwarciu pojedynczo (jeśli chcesz to zrobić).

Zobaczmy, czy funkcja jest obecna w poprzedniej wersji.

image_1.png
1 polubienie

Przepraszam, ale tam 

To szpital  , który ma w dupie dobroczynność ;-)

Tak, ponowne przeczytanie niektórych postów 

Nie wspominając już o zmianach wprowadzonych w wątkach komunikacyjnych

@+ i szczęśliwego Nowego Roku 

Dobry wieczór

Po powrocie do domu, w którym znajduje się Solidworks, wracam również do mojej pierwszej odpowiedzi. Zrobiłem test po pytaniu Vikinga. Tak, możliwe jest wykonanie funkcji, w tym przypadku usunięcia materiału, na poziomie zespołu, co zostanie odzwierciedlone na poszczególnych częściach. Ta funkcja nie pojawia się w poszczególnych drzewach. Przyznam, że nigdy nie myślałem o takiej możliwości, dziękuję Viking.

Ale poza zwiększeniem możliwości oprogramowania, wciąż zastanawiam się nad zainteresowaniem. Jeśli chcesz dokonać modyfikacji części specjalnie pod kątem jej użycia w konkretnym złożeniu, konfiguracja (zaprojektowana w zespole (konstrukcja top-down)) wydaje mi się o wiele bardziej naturalna i przede wszystkim łatwiejsza do zarządzania. A potem, jak narysować tę zmodyfikowaną część, modyfikacja, która nie pojawia się w samym pomieszczeniu? Zwłaszcza, jeśli chcesz, aby szkic pozostał dostępny poprzez samą edycję elementu.

Szczęśliwego Sylwestra dla wszystkich

fonctions_dassemblage.pdf