Funkcja biblioteczna: odniesienie i konfiguracja

Witam

Próbuję stworzyć funkcję biblioteczną (riveklé) z kilkoma konfiguracjami (m3, m4,...)

Problem pojawia się, gdy chcę zmienić konfigurację: pojawia się okno (patrz załącznik) i główny szkic funkcji traci swoje referencje (wiązania, wymiary)

Z góry dziękuję za pomoc !

capture.jpg
1 polubienie

Zobacz ten samouczek

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/bibliotheque-de-conception-fonction-avec-configuration

@+

Witam osobiście, mam do wkładek riveklé, zrobiłem rodzinę części, do skompletowania.

Nigdy nie dostałem tej wiadomości. Nigdy nie umieściłem tej części w mojej bibliotece solidworks, po prostu przechowuję ją w folderze osobistym. Odzyskam go w razie potrzeby lub włożę do części lub montażu...

Jeśli to pomoże, umieszczam go jako załącznik.

Pozdrowienia.

insert_inox_tete_fine_semi-hex.sldprt
2 polubienia

@GT22: o ile się nie mylę, w tutorialu nie zauważyłem żadnej zmiany w konfiguracji po wymuszeniu szkicu. Dzieje się tak, gdy pojawia się okno, a szkic traci swoje wymiary, położenie lub ograniczenia.

A jeśli przyjrzysz się uważnie................  w 1.12 minuty

zobacz obrazek

Wygląda to jak configue, prawda?

@+ ;-)

@GT22: Widzę edycję szkicu w celu jego ograniczenia, ale bez późniejszej zmiany konfiguracji.

Widać, że gdy zmienia konfigurację, twój szkic też się zmienia, nie ;-)

spójrz na samouczek to nie jest długie 7 minut

i znajdziesz odpowiedź na swój problem

@+

@GT22: Wyraziłem się źle. Po całkowitym sfinalizowaniu i zweryfikowaniu funkcji bibliotecznej (szkic ograniczenia), gdy następnie edytuję funkcję w celu zmiany konfiguracji, wyświetlane jest okno, w którym znikają ograniczenia i wymiary pozycyjne szkicu (podstawowe i wspólne dla wszystkich konfiguracji).

Witam

czy możesz opublikować nam tę funkcję.

Niech Moc będzie z wami.

2 polubienia

Jeśli chcesz zachować ograniczenia pozycjonowania

Przechodzi przez inteligentny komponent lub funkcję

Zobacz między innymi ten samouczek, aby zobaczyć tę rzecz

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/composants-intelligents

@+

Witam!

W załączeniu znajduje się plik.

rivekle_tete_fraisee.sldlfp
2 polubienia

Witam

Bardzo prosta rzecz; Ale jeśli usuniesz ograniczenia i ustawisz szkic, to zadziała??? Być może warto go przetestować. 

Nie chcę poprawiać szkicu, ich położenie zmienia się w trakcie badania.

Witam

Kilka spostrzeżeń:

1. Dlaczego nie umieścić wymiarów pozycjonujących w pliku BBLIOTHEQUE, aby były zawsze obecne i nie trzeba było ich przerabiać za każdym razem, gdy je wstawiasz, a przede wszystkim zawsze tam będą, jeśli zmienisz konfigurację
  2. Jeśli wstawię twoją funkcję, to przesunę podstawowy szkic, są błędy w rekonstrukcji innych funkcji, więc problem z ograniczeniami do rozwiązania

@+

3 polubienia

+1 @ Kojot ;-)

Zobacz też ten samouczek

http://www.leguide3d.com/profiles/blogs/solidworks-formation-solidworks-en-ligne-gratuite-la-biblioth

W 28 minucie następuje utworzenie funkcji bibliotecznej, którą zapisujesz w pliku SPE swojej biblioteki osobistej

Podobnie jak w przypadku wszystkich bibliotek, musisz pracować ze swoją biblioteką osobistą

@+

2 polubienia

@Coyote

-Szkic podstawowy niekoniecznie musi mieć boki, które go ograniczają, można go zamocować na szkicu.

-Nie mam żadnego błędu rekonstrukcji podczas tego diagramu: implementacja i walidacja funkcji bibliotecznej (bez ograniczeń, edycji, przenoszenia i walidacji podstawowego equisse.

Czy dla Ciebie jest to ten sam schemat, w którym funkcje są błędne w konstrukcji?

@ Raimanu zaskakując twoją odpowiedź!!!!

Wydaje mi się, że ograniczenia i wymiary są podstawą parametrycznej

Czytając twoją ostatnią odpowiedź, jestem zakłopotany i tak naprawdę nie widzę, co powiedzieć +

Utwórz szkic, aby umieścić nieograniczony szkic elementu.......... Uh.. Uh.... Uh.....

więc wychodzę 

@+......................... Miłego dnia............ ;-)

1 polubienie

@GT22: w zależności od potrzeb badania, kiedy edytuję szkic podstawowy, ograniczam go albo poprzez zastosowanie wymiaru, albo poprzez ograniczenie go do innego szkicu (kropka, środek, koniec,...).

W domu działa to dobrze, gdy przywracasz swoją funkcję, ograniczasz ją czym??? Okno jest normalne, ponieważ zmieniasz konfigurację w swojej funkcji. Musisz albo związać go linią prostą, albo punktem, który wcześniej umieściłeś i tam działa to bardzo dobrze... Nie może być żadnej strony w stosunku do konspektu Twojej funkcji. Nie rozumiem dlaczego, ale to sprawia, że wszystko jest do bani... Najpierw utwórz szkic z punktem i bokami, które nadają pozycję i pozostawiają ją, ale ten punkt musi być całkowicie ograniczony. Po ograniczeniu funkcji za pomocą tego punktu....

fonction_bibliotheque.docx
1 polubienie