Obecnie pracuję nad stworzeniem biblioteki funkcji z zakresu HVAC. Celem tej biblioteki jest zebranie kilku części transformacyjnych dla kanałów ocynkowanych, takich jak okrągły kwadrat, lej samowyładowczy, redukcje koncentryczne, mimośrody itp. Udało mi się stworzyć kilka części, ale na niektórych moich wygładzeniach pojawia się powtarzający się błąd. Podczas wstawiania niektórych moich funkcji pojawia się komunikat o błędzie typu "Nie można utworzyć tej funkcji z wybranymi odwołaniami" Naprawdę nie rozumiem, ponieważ działa moja redukcja koncentryczna, a nie moja redukcja mimośrodowa, którą wziąłem z koncentrycznej. To samo dotyczy moich kwadratowych kółek! Jednak sprawdziłem 10 razy, czy relacje między moimi szkicami a odniesieniami są dobrze dobrane!
Podczas komunikatu o błędzie wyraźnie widać, że rama początkowa i końcowa moich lejów samowyładowczych wpadają na swoje miejsce, ale nie wygładzanie. Gdy tylko nacisnę OK w komunikacie o błędzie, wszystko zostanie usunięte... Już nic nie rozumiem... Czy ktoś mógłby mi pomóc? Dołączam dwie funkcje biblioteczne: redukcję wyśrodkowaną i redukcję przesuniętą. Pierwszy krok i drugi błąd!! Czy ktoś byłby w stanie mi wytłumaczyć, co jest nie tak z moimi obowiązkami?
Witam ponownie, po łucie szczęścia udało mi się rozwiązać problem z redukcją scrée... Jednak kiedy podlinkowałem go powyżej, nie zadziałał dla mnie @Bart nie wiem, jak udało Ci się sprawić, by działał bez modyfikacji??? :(
Odsyłam to kwadratowe koło z powrotem, czy możesz mi powiedzieć, czy działa? To część, z którą mam najwięcej problemów!
(Odniesienia, które należy wziąć pod uwagę, to 1 strona i trzy punkty zgodnie z ruchem wskazówek zegara)
W załączeniu zrzut ekranu mojego problemu: Możesz zobaczyć prostokątną podstawę i okrągłą podstawę kwadratowego koła, które są tworzone , ale wygładzanie odmawia umieszczenia na miejscu !!
@gt22: Witam, twoja rada jest dobra, ale okazuje się, że nie pracuję przy blacharstwie, tylko przy mechanice spawanej, ponieważ nie potrzebuję rozłożonych kanałów. Jedynym rozłożonym, który mógłby mnie zainteresować, jest rozłożone kwadratowe koło, ale już stworzyłem podstawę, którą mogę dowolnie modyfikować. W tej chwili interesuje mnie tylko graficzne przedstawienie moich kanałów!
Mam więc ramę o długości 30 mm, która musi zmieścić się na przekroju prostokątnym, wygładzenie o regulowanej długości, końcowy cylinder o przekroju modułowym i długości 30 mm oraz całkowitą grubość blachy 1 mm
Nie wiem, czy to jasne, ale w zasadzie przekrój prostokątny musi pasować do mojej osłony, przekrój okrągły musi, a długość wygładzenia musi być modułowa!
@gt22, dziękuję za poświęcony na to czas, ale przyznaję, że nie rozumiem, co mi wysłałeś? Wiem, jak bardzo łatwo zrobić ten sam typ kwadratowego koła, mój problem polega na tym, że kiedy przekształcam go w funkcję, podczas wstawiania pojawia się błąd, o którym wspomniałem powyżej (wygładzanie nie następuje i błędy funkcji) ! Jednak wysłałeś mi plik z dokumentem ograniczonym do jego pochodzenia... Jeśli tylko jeden z moich szkiców jest ograniczony w punkcie początkowym (chyba że jest to "surowy" bit), funkcja (.sldlfp) nie będzie działać.
Myślę, że nie zrozumiałeś dobrze mojego problemu:(
Dziękuję za link do samouczka gt22, ale okazuje się, że niestety nie mam wersji premium SW14, a zatem nie narzędzia do routingu!!
Próbowałem więc wiele razy odtworzyć swoją partię i po pewnym czasie funkcja zadziałała, mimo że wydaje mi się, że nie wykonywałem żadnych konkretnych manipulacji...
W każdym razie, jeśli ktoś już miał ten problem i zna źródło, byłbym zachwycony, gdyby mógł mi wytłumaczyć podstawowy problem. W przeciwnym razie, aby sobie poradzić, musisz trochę pomajstrować przy szkicach i relacjach szkiców we wszystkich kierunkach, a po pewnym czasie funkcja dobrze pasuje!
Magia Solidworks =)
@gt22 w każdym razie dziękuję za zaangażowanie się w mój problem, nawet jeśli rozwiązania, które mi przyniosłeś, nie do końca odpowiadają moim potrzebom ;)
W załączeniu funkcje biblioteczne, które w końcu udało mi się stworzyć, jeśli ktoś jest zainteresowany?