Witam
Jestem pod SW 2014
Czy istnieje funkcja sprawdzania, czy w zespole przechodzą przez odpowiedni gwintowany otwór?
przykład: jeśli mam M2.5 i mam gwintowany otwór w M2, wystąpił błąd.
Miłego dnia
Witam
Jestem pod SW 2014
Czy istnieje funkcja sprawdzania, czy w zespole przechodzą przez odpowiedni gwintowany otwór?
przykład: jeśli mam M2.5 i mam gwintowany otwór w M2, wystąpił błąd.
Miłego dnia
Witam
Nie wydaje mi się to
Witam
Zależy to od rodzaju zastosowanego wiercenia.
Jeśli gwinty w ogóle nie są wyświetlane, możesz bardzo łatwo skorzystać z tej opcji:
http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/c_Interference_Detection.htm
W przeciwnym razie możesz utworzyć folder, w którym będą łatwiej widoczne: jeśli śruba ma określoną objętość wciśnięcia, wszystkie tego samego typu będą miały tę samą objętość wciśnięcia. Ale jeśli jest śruba o innej objętości, musisz przyjrzeć się bliżej.
Istnieje również wyrównanie otworów:
http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/HIDD_DVE_HOLEALIGNMENT.htm?id=84094ea16fbc4a00bc124f232bb8fefc
@.PL. Jeśli śruba M2 znajduje się w tarraude M2, logicznie rzecz biorąc, dochodzi do kontaktu, a tym samym do zakłócenia.
W rezultacie wykrywanie zakłóceń nie będzie w stanie stwierdzić, czy śruba znajduje się we właściwym otworze gwintowanym, po prostu, że istnieje kontakt między tymi dwoma ... tak jakby śruba M5 była w M2.
A wyrównanie jest takie samo. Przejście M5 może być dobrze dopasowane do smukłości M2.
Chyba, że są specjalne opcje?
@coin37coin:
Zgadzam się, ostatnia część dotycząca wyrównania jest nie na temat.
Ale jak powiedziałem, zależy to od rodzaju użytego wiercenia.
Jeśli użyjemy opcji "Usuń wątek", jak tutaj, to nie stanowi to problemu:
Następnie dodałem (na wypadek, gdybyśmy nie używali "usuń wątek", ale innej opcji):
W przeciwnym razie możesz utworzyć folder, w którym będą łatwiej widoczne: jeśli śruba ma określoną objętość wcisku, wszystkie tego samego typu będą miały taką samą objętość ingerencji. Ale jeśli jest śruba o innej objętości, musisz przyjrzeć się bliżej.
Edit: To może nie być zrozumiałe, więc podam więcej wyjaśnień: tak naprawdę to dla masowego sprawdzenia będzie ciekawie: jeśli wiemy, że śruba M5 o długości L będzie kolidować z otworem M5 o powiedzmy 0,3 mm sześciennym, to wszystkie powinny mieć takie zainteresowanie. Jeśli tak nie jest, śruba jest zła: domyślnie zajmiemy się problemem. A jeśli potraktujemy kontakty jako referencje, ze w pliku, to już może to znacznie ułatwić pracę.
To najlepsze rozwiązanie, jakie mam do zaoferowania.
W porządku z coincoinem.
Ta funkcja uwzględni wszystkie zakłócenia, czy to z nakrętkami, czy z kranem, ale nie oznacza to, że gwint jest odpowiedni dla twojej.
Byłbym bardziej skłonny powiedzieć, że wkładając i przykręcając, można ją wykryć wizualnie. :)
Ach ok .PL widziałem potem twój komentarz. Ciekawe rozwiązanie ;)
@.PL, czuję, że trochę cię zmęczyłem (?) i przepraszam za to.
Co więcej, w przeciwieństwie do mnie, przedstawiasz rozwiązanie dla Pgosset.
Potem prawdą jest, że ja też staram się zrozumieć rozwiązanie i że twoje pierwsze wyjaśnienie było trochę za krótkie jak na obejście. I mówię sobie, że jeśli ja zadaję sobie pytania, inni też mogą zadawać pytania.
Nitpicking:
I nagle Twoja druga wiadomość prowadzi mnie do nowych pytań (nie napisanych!). Jeśli dobrze zrozumiałem, robisz swoje porównanie z objętości ... co wydaje się działać dobrze, jeśli wszystkie są takie same.
Ale jeśli dobrowolnie włożysz M2 i M6 do swojego zespołu, twoje wyniki zostaną koniecznie obcięte. Jeśli wcześniej nie wykonasz własnych obliczeń objętości, dodaj objętość M2 do objętości M6 pomnożoną przez liczbę.
Załóżmy teraz, że włożyłeś M3 zamiast M2 i M5 zamiast M6 ... Możliwe, że objętości kompensują się nawzajem (w zależności od długości itp.) i nagle sprawiają, że dobry wynik wygląda dobrze, gdy tak nie jest
To, co zrozumiałem z .PL i powiedz mi, czy się mylę :), to to, że jeśli masz "usuń gwint" (który w rzeczywistości jest kranem ;)), śruba M10 wchodzi w gwint M10 bez kolizji, więc uważasz, że jest to właściwa śruba do właściwego gwintowania, z drugiej strony, jeśli włożysz M8, to samo nie spowoduje kolizji i nie zobaczysz, że jest to niewłaściwa śruba. Działa więc w przypadku, które są za duże, ale nie za małe.
Zapoznaj się z tym samouczkiem Przybornik i inteligentne łączniki
Po zrobieniu
Dobiera odpowiednią średnicę, dzięki czemu masz pewność co do właściwej średnicy i skoku
To od Ciebie zależy, czy znasz długość lub element końcowy
https://youtu.be/4vTbyDJBkes
@+ ;-)
Wcale się nie złość, to prawda, że po fakcie pierwsze wyjaśnienie wcale nie było jasne!
Tak naprawdę nie ma gotowego rozwiązania, więc dostosowałem istniejące narzędzia do potrzeb, ale rzeczywiście śruba, która jest za mała, nie pojawi się w błędzie jak inne, więc możemy ją leczyć! Potem oczywiście zależy to od złożoności montażu, ponieważ pracujemy z wieloma podzespołami, łatwo i szybko jest ustawić na zespole, w którym będzie od 4 do 5 rodzajów.
Ale jeśli nie pracujesz z podzespołami i jest 50 rodzajów z ponad 500 częściami i dużo użytych tylko kilka razy, pozwala ci to na zgrubną robotę, ale nie jest nieomylne :)
Dziękuję za odpowiedzi
Na ewolucję oprogramowania będziemy musieli poczekać (pewnego dnia...)
Jak możemy ich skłonić do zgłoszenia tego?