Nierzeczywista funkcja początku i końca gwintu

Witam

Chciałbym wiedzieć, czy w SW2021 możliwe jest modelowanie początku i końca gwintu w sposób progresywny, tak jak ma to miejsce podczas obróbki skrawaniem?

W moim projekcie początek i koniec gwintu nie znajdują się na końcu przęsła, ale w środku.

Chciałbym mieć możliwość walidacji początku i końca za pomocą druku 3D i wizualnie w CAD.

Czy ktoś wie, czy jest to możliwe, czy nie?

Dziękuję

vue_filetage.jpg

Witam

Tworzę skan powierzchni, który gwałtownie kończy gwint zgodnie z krzywą 3D, która jest kontynuacją spirali gwintu

Jeśli jesteś zainteresowany, wyślę Ci przykład.

2 polubienia

Czy wystarczy proste fazowanie?

4 polubienia

Witaj @tous,

Z mojego doświadczenia jako tokarz potwierdzam ideę @stefbeno (do metali, tworzyw sztucznych... Nie mam pojęcia, ale patrząc na nitkę plastikowej butelki, skan @soring wydaje mi się realistyczny :).

Chcę też powiedzieć, że gwinty SW są nominalne, M12 naprawdę ma 11,8 mm,

Zależy to od rodzaju gwintu / gwintu (metryczny, wkręty do blachy, wkręty do drewna lub plastyt). Zależy to również od technologii produkcji. 

To, co pokazujesz, wygląda jak plastikowa butelka . Istnieje dobrze zdefiniowany standard dla tego typu sieci. A początek sieci to ten, który przedstawiłem. SW nie wie, jak to zrobić, więc można to improwizować. Na końcu gwintu powierzchnia czołowa może pozostać prostopadła, bez ryzyka zakleszczenia się po odkręceniu.

1 polubienie